FETÖ'de 1 ceza, 1 tahliye daha

Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme, Kazanç Müsaderesi Sağlama, Terör Örgütüne Bilerek ve İsteyerek Yardım Etme, Terör Örgütü Propagandası Yapma, Terörizm Finansmanının Önlenmesi Kanununa Muhalefet Etme suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 33 sanığın davaları görüldü.33 SANIKTAN 14'Ü TUTUKLUAfyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde [&hellip]

Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Silahlı Terör Örgütü Kurma veya Yönetme, Kazanç Müsaderesi Sağlama, Terör Örgütüne Bilerek ve İsteyerek Yardım Etme, Terör Örgütü Propagandası Yapma, Terörizm Finansmanının Önlenmesi Kanununa Muhalefet Etme suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 33 sanığın davaları görüldü.
33 SANIKTAN 14’Ü TUTUKLU
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün 20 ayrı duruşmada 33 sanığın davası görüldü. Toplam 33 sanıktan 14’ü tutuklu yargılanırken, firarda olan sanıkların yakalama emrinin infazı bekleniyor. Mustafa Aytekin, Nafiz Karaca, Bayram Karakuzu, Hayri Arık, Ahmet Tuncer, Yelda Güner, Songül Akkurt, Ali Özmen, Hamdi Sezgin, Hakan İzmir, Halide Erçavuş tutuksuz olarak yargılandı. İlyas Demirci, Hasan Karaşahin, Muhammed Veysi Taşçı, Alper Aslan, Murat Akkurt, Âdem Civcik, Metin Kibar, Kemal Akköprü, Halil Dukan, Erdoğan Çakmak, Murat Yıldız tutuklu olarak yargılandı.
YAKALAMALI SANIKLAR ARANIYOR
2016/157 numaralı dosyada davaları devam eden sanıklardan firari Mehmet Kaya ve Emre Demir’in yakalama çalışması sürüyor. Bu dosyada sanık sıfatıyla; Necmettin Yılmaz, Uğur Mart, Hasan Aldağ, Ümmü Karataş, Ayşe Öztürk, Tamer Polat, Yalçın Can, Sevgi Büyüksenirli var. Aynı dosyada katılımcı ve şikâyetçi sıfatıyla da; Galip Şanlı, Mehmet Mühsürler bulunuyor. Bu dosyanın duruşması Mart ayında görülecek.
1 CEZA, 1 TAHLİYE
Örgütün mahrem yapılanmasında yer aldığı iddia edilen Kemal Akköprü’nün yargılaması tamamlandı. Akköprü karar öncesi sorulan son sözünde, “Tahliyemi talep ediyorum” dedi. Silahlı Terör Örgütü üyeliği suçu sabit görülen Kemal Akköprü’ye mahkeme heyeti oybirliği ile 9 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına hükmetti. Sanığın tutukluluk hali devam ediyor. Duruşmaya tutuklu olduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanan Murat Yıldız etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma talebinde bulundu. Sanık bu talebi doğrultusunda detaylı ifade vermesi ve teşhislerde bulunması için TEM Şube Müdürlüğü’ne sevk edilecek. Yıldız, yurt dışı çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbiriyle tahliye edildi. Öte yandan dijital veri inceleme raporları, HTS kayıtlarının celbi, Bank Asya hesap hareketleriyle ilgili bilirkişi raporu, tanık beyanı alınması gibi gerekçelerle diğer sanıkların duruşmaları Ocak, Şubat ve Mart aylarında görülecek.
DİĞER TANIK GELECEK
CELSE DİNLENECEK
Burdur Ağır Ceza Mahkemesi’nin yetkisizlik kararıyla Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanan Mustafa Aytekin’in hakkında örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme iddiası var. Sanık hakkındaki bilirkişi raporunun dosyaya dönüşü için duruşma Şubat ayına ertelendi. Terör Örgütü Propagandası Yapma suçlamasıyla yargılanan sanıklar Bayram Karakuzu ile Nafiz Karaca’nın duruşması da Şubat ayında görülecek Karakuzu ve Karaca’nın duruşmasında mahkeme huzurunda tanık M.T tanık olarak ifade verdi. Mahkeme Başkanı tanık M.T’ye 15 Temmuz darbe girişimi gecesinde sanıkların iddia edildiği üzere sela okunmasına engel olup olmadıklarını sordu. Sela okunmasına engel olunmadığını söyleyen tanık M.T, sadece “Neden sela okunuyor cenaze mi var diye soruldu” dedi. Tanık M.T, darbe girişimi gecesi köyde asker uğurlaması nedenli davul çalındığını sözlerine ekledi. Usulüne uygun çağrıya rağmen duruşmaya katılmayan tanık İ.A gelecek duruşmaya zorla getirilecek.
SANIK ÖRGÜTSEL EVLİLİK
 İDDİASINI REDDETTİ
Duruşmaya Kayseri’den SEGBİS bağlantısı ile katılan sanık Hayri Arık Van ilinde görevli iken Osman kod adlı şahısla internet üzerinden ve yüz yüze görüştüğü iddiasını kabul etmedi.  Astsubaylık görevinde iken Van’a 2016 yılında tayin edildiğini belirten Arık, ek ifadesinin doğru olduğunu söyledi. Sanık Ahmet Tuncer’in duruşmasında E.Y, H.İ.B SEGBİS bağlantısı ile tanık olarak dinlenildi. Diğer tanık Ş.A’nın askerde olduğu öğrenildi. Tanık H.İ.B, önceden verdiği ifadesinin geçerli olduğunu söyledi. Mahkeme Başkanı duruşmada tanığın ifadesinden kesitler okudu. Sanık Tuncer’den geçmişte cemaat olarak bilinen örgüte özgü “katalog evlilik” yaptığı duyumunu belirten H.İ.B, “Cezaevlerinde sohbet toplantısı yapılır mıydı bilmem” dedi. Sanık Ahmet Tuncer, eşi ile lise arkadaşı olduklarını vurgulayarak tanık beyanını kabul etmedi.
YALANCI TANIKLIĞA İŞLEM UYARISI
Tanık E.Y ise sanıkla ilk görev yerinde tanıştıkların fazlaca bir diyalogda bulunmadıklarını söyleyerek, “Birkaç kez halı saha maçı yaptık. Sohbet toplantısı ya da başkaca bir şeye çağrıldığını duymadım. Önceki ifademde yanlış anlaşılmalar olabilir” diye konuştu. Mahkeme Başkanı tanık E.Y’ye avukat huzurunda imzalı ifade verdiğini hatırlatarak, “İmzaladığınız, avukat huzurunda verdiğiniz ifadeniz mi duruşumda verdiğiniz ifade mi doğru? Bu soruyu yalan tanıklık yaptığınız kanaati oluşması halinde suç duyurusunda bulunacağım ihtarıyla soruyorum” dedi. Yorgun ve uykusuz şekilde ifade verdiğini söyleyen Tanık E.Y, “Yorgun ve uykusuzdum. Görevli polislerde çok yoğun çalışıyorlardı. İfademin bazı bölümlerindeki hatayı sonra okuyunca fark ettim. Mahkeme sırasında düzeltme yaparım diye de bir yere başvurmadım” şeklinde konuştu. Vatani görevini yaptığı öğrenilen tanık Ş.A gelecek celse SEGBİS bağlantısı ile hazır edilecek.
“ÖRGÜTTE 2 ÇALIŞMA USULÜ VARDI”
Sağlık sorununu bildiren raporu mahkemeye avukatı aracılığıyla bildiren sanık Yelda Güner savunması alındığı için bundan sonraki duruşmalardan vareste tutulacak. Güner’in duruşmasında örgütün sözde Emirdağ İlçe İmamı olduğu iddia edilen ve etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan tanık U.M dinlenildi. Yelda Güner’in eşi ile birlikte Emirdağ ilçesinde dershane öğretmeni olduğunu aktaran tanık U.M’ye Mahkeme Başkanı sanık Güner’in örgüt için tayinle mi yoksa eş durumundan dolayı mı ilçeye geldiğini sordu. Örgütte iki türlü çalışma usulü olduğunu bildiren U.M, “Örgütte iki türlü çalışma usulü vardı. Birincisi örgütün okul ve yurdunda olup 4. sınıfa gelen öğrencilerin durumuna göre bir görevlendirme yapılırdı. Diğeri de tayine tabi olmaktı. Hatırladığım kadarıyla Yelda Güner ve eşi tayine tabi olarak gelmişlerdi” dedi. Heyet üyesi bir hâkim tanık U.M’ye “Bizim için her sanığın bireysel eylemi önemli. Sanık eş durumundan mı ilçeye gelmişti yoksa bireysel anlamda tayine mi tabiydi? Bu hususta gözleminiz nedir?” sorusunu sordu. U.M soruyu, “Sözleşmeli öğretmenler örgütsel toplantılara katılmazdı. Ama sanık toplantıya katılırdı. Bu nedenle kendisinin de örgütsel tayinle geldiğini düşünüyorum” şeklinde cevaplandırdı. İddia makamına mütalaa hazırlamak için talep ettiği süre verildi. Güner’in duruşması Ocak ayında görülecek.
SANIK : “MÜVETELLİ DEĞİLİM”
A.A adlı tanık, Sınıf Öğretmenliği yapan sanık Hasan Karaşahin’in mütevelli olduğu yönünde beyanı bulundu. Örgütün mahrem imam yapılanmasında bulunduğu iddiasıyla yargılanan sanık Karaşahin, tanığı Ağrı’da görev yaparken tanıdığını ancak “mütevelli” olmadığını söyledi. Devletini sevdiğini ve hiçbir yanlış yapmadığını söyleyerek tahliyesini talep eden Karaşahin’in tutukluluk hali devam ediyor. Songül Akkurt ile eşi Murat Akkurt’un duruşması haklarında ki araştırma sonuçlarının dosyaya dönüşü nedeniyle Şubat ayına ertelenirken, Murat Akkurt’un tutukluluk hali devam ediyor.
DEMİRCİ İDDİALARI REDDETTİ
Firari durumda iken yakalanan sanık İlyas Demirci, örgütün İl İmamı olduğu iddia edilen firari Salih kod adlı Selçuk Bakkalbaşı’nın şoförlüğü ve kuryeliğini yapmadığını kaydetti. Ailesine bakmak için çalışmak zorunda olduğunu belirterek hakkındaki suçlamaları reddeden Demirci; örgüt paralarının kendi hesabı üzerinden aktarılması, yurt dışı propaganda ve himmet çalışmasına katıldığı, hakkında mahkemece hüküm verilen örgütün VİP İmamı İ.B ve çocuklarına para aktardığı iddialarını da kabul etmedi. Mahkemece hakkında hüküm verilen Y.A’nın çalıştığı şirketin muhasebesini tuttuğunu söyleyen sanık Demirci, yurt dışı gezisine Y.A’nın daveti üzerine turistik seyahat olarak katıldığını belirtti. Demirci, L.T ile M.K’yı tanımadığını ileri sürdü. Demirci ile aynı dosyada yargılanan firari sanıkların yakalama emri infazının beklenmesi, Bank Asya hesap hareketleri için bilirkişi raporu dönüşü için duruşma Mart ayına ertelendi. Demirci’nin gelecek duruşmasında Ü.C.U ve R.A tanık olarak dinlenilecek.
TANIK İFADESİNİ REDDETTİ
Muhammed Veysi Taşçı’nın tutukluluk hali sürüyor. Taşçı’nın duruşmasına tutuklu olduğu Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS’le bağlanan tanık Ö.M sanığı tanımadığını, Bölge Lise Mesulü olduğu yönünde verdiği ifadenin doğru olmadığını söyledi. Emniyet’te baskı gördüğünü, başına silah dayandığını, şok cihazıyla elektrik verildiğini iddia eden tanık Ö.M, “Birilerinin adını vermek zorundaydım. İsmini verdiklerimde haklarını helal etsinler. Eğer o ifadeyi imzalamasaydım daha başıma neler gelecekti bilmiyorum. Bunların bir kısmı Afyon Emniyeti’ne getirilirken yolda kum ocağında bir kısmı da Emniyet’te oldu” dedi. Örgütün mahrem yapılanmasında yer aldığı iddiasıyla yargılanan sanık Dr. Alper Aslan’ın duruşması Şubat ayında görülecek. Aslan’ın gelecek duruşmasında tanık R.B’nin ifadesi alınacak.
ARAŞTIRMA SONUÇLARI BEKLENİYOR
Duruşmaya tutuklu olduğu cezaevinden SEGBİS’le bağlanan ve tutukluluk hali devam eden sanık Metin Kibar, “Masumum bunu tekrarlamak istiyorum. Tanık beyanlarında beni tanımadıklarını söylediler. Beraatımı talep ederim” dedi. Gerekli araştırma sonuçlarının dönüşü için Kibar’ın duruşması Şubat ayında görülecek. Eşine ait olduğunu söylediği telefon hattında örgütsel haberleşme uygulamalarından kakao talk tespiti bulunan ve herkül org sitesine giriş belirlenen sanık Ali Özmen’in duruşması da Şubat ayında görülecek. Bank Asya hesap hareketlerine yönelik bilirkişi raporu beklenen sanık Halil Dukan’ın tahliye talebi reddedildi. Örgütün mahrem yapısında yer aldıkları iddia edilen sanıklar Adem Civcik ile Erdoğan Çakmak’ın tutukluluk hali devam ederken duruşmaları Ocak ayına ertelendi. Hamdi Sezgin, Hakan İzmir ve Halide Erçavuş’un duruşmaları da Şubat ayında görülecek. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme