• Haberler
  • Gündem
  • FETÖ'de 1 ceza, 1 tahliye daha: Bylock mesajında darbe çağrışımı!

FETÖ'de 1 ceza, 1 tahliye daha: Bylock mesajında darbe çağrışımı!

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dün Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 3'ü tutuksuz, 15 tutuklu toplam 18 sanığın davaları görüldü.18 SANIK HÂKİM KARŞISINDAMurat Dönmez, Nazire Uğur, Elif Battal'ın yargılaması tutuksuz gerçekleştirildi. Mahmut Çobanoğlu, Hasan Karaşahin, Birol Kaplan, Ahmet Acar, Cahit Çiftçi, Ali [&hellip]

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 3’ü tutuksuz, 15 tutuklu toplam 18 sanığın davaları görüldü.
18 SANIK HÂKİM KARŞISINDA
Murat Dönmez, Nazire Uğur, Elif Battal’ın yargılaması tutuksuz gerçekleştirildi. Mahmut Çobanoğlu, Hasan Karaşahin, Birol Kaplan, Ahmet Acar, Cahit Çiftçi, Ali Battal, Âdem Civcik, Gökhan Yeral, Önder Özdamar, Suat Sarı, İzzet Ardıç, Kemal Akköprü, Nihat Çırak, Levent Öztürk tutuklu olarak yargılanıyor. Sanıklardan etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma talebinde bulunarak ifade veren Levent Öztürk’e mahkeme 3 yıl 9 ay hapis cezasına hükmetti. Öztürk hükümle birlikte tahliye edildi.
ÇOBANOĞLU İDDİALARI REDDETTİ
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün ağırlıklı olarak İl Emniyet Müdürlüğü’nün 2008 yılında örgütün mahrem yapılanmasında yer aldığı iddiasıyla yargılanan eski öğretmen ve polis sanıkların dosyaları görüldü. Tutukluluk hali devam eden Mahmut Çobanoğlu hakkında yer alan; Örgütsel şifreli gizli haberleşme programı bylock kullanımı, “Emniyet’in mahrem imamı” olarak görev aldığı yönündeki iddiaları reddetti. Bylock tespit değerlendirme tutanağına göre çelişkiler bulunduğunu ileri süren Çobanoğlu, örgütün finansal ayağı olan Bank Asya’ya örgüt elebaşının talimatıyla para yatırmadığını, bu bankayı müşterisi az olduğu için tercih ettiğini söyledi. “Mahir” kod adını kullandığı ve sözde mahrem imam olarak polis memurlarına sohbet hocası olduğu iddialarını da kabul etmeyen Çobanoğlu savunmasında; “Ben böyle bir hiyerarşide yer almadım. Silahlı terör örgütüne üye olduğum suçlamasını kabul etmiyorum. 33 yıllık hayatımda bana terörün T’si bulaşmadı. Bir öğretmen olarak öğrencilerime hep kesinlikle vatanlarını sevmelerini telkin ettim” dedi.
DURUŞMA EYLÜL AYINA ERTELENDİ
Mahmut Çobanoğlu’nun duruşmasında Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanan S.D tanık olarak dinlenildi. Sanık Çobanoğlu ile Bayburt’ta aynı üniversitede bir alt devre olarak birinci sınıf öğrencisi iken aynı evde kaldıklarını anlatan S.D, “O dönem ‘cemaat’ olarak bilinen örgütün evinde ben birinci sınıf, sanık ikinci sınıf iken birlikte kaldık. O daha sonra başka bir eve geçti. Beni FEM Dershanesi’nden ismini ‘Fatih’ olarak bildiğim şahıs cemaat evine götürmüştü. Birlikte kalırken evle ilgili problemleri sorumluya sanık iletirdi. Mezun olduktan sonra da eşimin Muğlalı olması nedeniyle yolculuk sırasında geçerken birbirimizi arayarak irtibata geçerdik. O zaman ‘cemaat’ olarak bilinen yapı sanığı Trabzon’a göndermek istedi. Ama kendisi memleketine gitmek istediğinden reddetmişti. Bildiklerim bu kadar” dedi. Mahkeme heyetinden bir hakim tanık S.D’ye, “Sanığın gerçek ismi dışında ‘Mahir Atabey’ kod adını kullandığı doğru mu?” sorusunu sordu. S.D soruyu, “Bilmiyorum” şeklinde cevaplandırdı. Mahkeme Ba��kanı sanığa “Örgüt elebaşı Fetullah Gülen’in cdleri izlenir, kitapları okunur muydu?” sorusunu yöneltti. Tanık S.D soruya, “Öğretmen R.A bize sohbet toplantısında ‘Bam Telinden’ görüntüler izlettirir, kitaplardan okurdu. Sanık benim bir üst devremdi. Ama alttan dersleri kalınca aynı sınıfta da okuduk” cevabını verdi. Tutuklu tanık A.E soruşturma aşamasındaki beyanını “imzalamak zorunda” kaldığını iddia ederek sanığı tanımadığını söyledi. İddia makamının cezalandırılması yönünde görüş bildirdiği sanık Mahmut Çobanoğlu’na, görüşe karşı savunma hazırlığı için talep ettiği süre verildi. Tutukluluğu devam eden Çobanoğlu’nun duruşması Eylül ayında görülecek.
“TALİMATTAN HABERİM YOKTU”
Mahkemeye 73 sayfalık yazılı savunma gönderdiği öğrenilen sanık Ali Kapusuz’un yargılamanın genişletilmesi yönündeki talebi dosyasına yenilik katmayacağı gerekçesiyle mahkeme heyetince oy birliği ile reddedildi. Kapusuz’un hakkında; 2008 yılında örgütün Afyonkarahisar Emniyet Müdürlüğü Mahrem Yapılanmasında Bilal Işıtan’a bağlı olarak, “B” koduyla, Müdür Yardımcısı, Zümre Başkanı statüsünde Yüksek Okul mezunu polislere “mahrem imamlık” yapıp, “Fatih” kod adını kullandığı, örgüt elebaşının talimatı sonrası Bank Asya’ya destek olma amaçlı para yatırdığı, 96 defa giriş yaptığı belirlenen örgütsel haberleşme programı bylock kullandığı, Bilal Işıtan’la sürekli yazışmalarının olduğu iddiaları var. Örgütle alakasının bulunmadığını, örgütsel faaliyeti olmadığını söyleyen Kapusuz, “Yeminle söylüyorum örgütsel faaliyette bulunmadım” ifadesi üzerine Mahkeme Başkanı, “Sanıklardan yeminli beyan almıyoruz. Yemin etmenize gerek yok. Hakkınızda ki iddiaları cevaplandırın” dedi. “Adaletinize ve vicdanınıza güveniyorum, o nedenle yeminle söyledim” diyen Kapusuz, “Kesinlikle bylock programı kullanmadım. Loc kayıtları ve IP adresleri birbirini tutmuyor. Bank Asya ile ilgili talimattan haberim yoktu” sözleri üzerine Mahkeme Başkanı, “Bank Asya ile ilgili sanıkların ortak cevabı genellikle bu şekilde. Sürekli devlet ve yetkililer suçlanıyor” vurgusunda bulundu. Bank Asya’yı İslami usullere uygun faizsiz bankacılık hizmeti nedeniyle tercih ettiğini söyleyen sanık Ali Kapusuz, bu kapsamda kullandığı üç bankadan birinin Bank Asya olduğunu dile getirdi.
“BASIN ÖZGÜRDÜR DİLEDİĞİNİ YAZAR”
Gerçek anlamda örgüt yapısı içerisinde bulunmadığını ifade eden Kapusuz savunmasına şu sözlerle devam etti: “Ben gerçekten böyle bir yapıda değilim. İsmini söylemek istemediğim şahısla alakam yok. Yemin edebilirim, isterseniz arkadaşlarıma da sorun. Yerel bir gazetede Ekim ayında ismim açık şekilde çıkmasına rağmen hakkında bir tanık beyanı yoktur. Yapı ile ilgim yok. Terörist olmayı geçin vatanıma, milletime saygısızlığım bile olamaz. Terörist olduğum iddiasıyla hâkim karşısında olmaktan mahcubum.”  Mahkeme Başkanı, “Savunma hakkı kutsaldır. Savunmanızı yapınız. Söylediklerinizi mahkeme heyeti olarak biz değerlendireceğiz. İki yıldır süre gelen yargılamaları basın takip ediyor. Gazetelerle ilgili iddialarınız varsa Cumhuriyet Savcılığına başvurabilirsiniz. Basın özgürdür dilediğini yazar. Bizim müdahale şansımız yok” ifadelerini kullandı.  Yargılamanın genişletilmesi talebi mahkeme heyeti tarafından oybirliği ile reddedilen Kapusuz, iddia makamının cezalandırılması talebine karşı savunma hazırlığı talep etti. Duruşma Eylül ayında görülecek.
TANIKLAR DİNLENİLDİ
Sanık Hasan Karaşahin’in duruşmasında SEGBİS bağlantısı ile dinlenilen tanık Polis R.A soruşturma aşamasında verdiği beyanını doğruladı. Sanık Hasan Karaşahin’i  “Hüseyin” ismi ile tanıdığını söyleyen tanık R.A, “Afyon’dan Şırnak’a gidecektim. Bizden sorumlu olan S.H.K sanığı kaldığımız eve getirerek ‘Sizden sorumlu kişi’ olarak tanıttı” dedi. Mahkeme Başkanı tanık R.A’ya, “Telefon hattıma eagleyi S.H.K, tangoyu sanık yükledi şeklinde ki ifadeniz doğru mu? Sanık sizden burs vermeniz talebinde bulundu mu?” sorusunu sordu. R.A, “Bana bu programlar telefon hattımdan çıkarsa meslekten ihraç olacağım söylenildi. Bunun üzerine o evde ikamet ettiğim arkadaşımı aradım. Eğer yükledilerse bu kişiler yüklemiştir. Telefonla görüştüğüm arkadaşıma tarihleri sordum. Evde iki kişi kalıyorduk. Burs vermemiz talebinde bulunmadı” ifadelerine yer verdi. Savunma için istediği süre verilen Karaşahin’in tutukluluk hali sürüyor.
TANIKLAR: “MURAT” DİYE TANIYORUZ
Örgütün mahrem imam yapılanması kapsamında “C” koduyla öğretmen statüsünde lise mezunu polis grubundan sorumlu olduğu, “Cevdet” kod adını kullandığı bylock kullanımı ve Bank Asya’ya örgüt elebaşının talimatı sonrası para yatırdığı iddiasıyla yargılanan Gökhan Yeral da suçlamaları reddetti. Savunma süresi verilen Yeral’ın dün görülen duruşmasında tutuklu tanık A.E, tutuksuz tanıklar S.Ş, U.K ve G.K dinlenildi. A.E soruşturma beyanını reddedip sanığı tanımadığını söylerken diğer tanıklar S.Ş, U.K ve G.K sanığı “Murat” ismiyle tanıdıklarını belirttiler.
“BİZİM ZEKAMIZLA MI OYNUYORSUNUZ?”
Kod adı ve kriptolu örgütsel haberleşme programı eagle kullanmadığını söyleyen sanık Birol Kaplan, “Hakkımdaki tüm isnat ve suçlamaları reddediyorum. Hakkımdaki iddialar asılsız ve mesnetsizdir. Benim akıllı telefonum olmadığından böyle bir program kullanamam. Bank Asya’ya para yatırmadım. Sadece kredi kartı kullanıcısıydım. Ben ilkokul öğretmeniyim. Annem rahatsız. Başka şeylerle ilgilenemeyecek kadar meşgul bir insanım. Mahrem yapıda yer almadım” dedi. Mahkeme Başkanı sanık Kaplan’a “Bahattin” kod adını ve eagle kullandığı iddialarını sordu. Kaplan, “Her zaman söylüyorum. Ben Birol Kaplan olarak buradayım. Eagle kullanmadım” dedi. Kaplan’ın duruşmasında tanıklık yapan tutuklu A.E sanığı tanımadığını, Emniyet’teki beyanının doğru olmadığını, imzalamak zorunda bırakıldığını iddia etti. Polislikten ihraç edilen tanık İ.A soruşturma aşamasındaki beyanını doğruladı. İ.A, sanığı ismi ile öğretmen olarak tanıdığını kaydetti. Tanık İ.A’ya soru sormak istediğini belirten Kaplan’ın, “Tanık İ.A gazi imiş geçmiş olsun. İfadenizi el yazınızla mı verdiniz?” sorusu üzerine Mahkeme Başkanı Kaplan’ı, “Tanığa soru soracaksınız diye söz hakkı verildi. Geçmiş olsun dileklerinizi iletmek için değil. Tanık ifadesini el yazısı ile verip vermediği yönündeki soruyu farklı niyetle soruyorsunuz. Bizim zekamızla mı oynuyorsunuz?” sözleriyle uyardı. Kaplan’ın duruşmasına SEGBİS’le bağlanan O.A, A.K’de dinlenildi.
“BU MESAJDA DEVLET YOK EDİLEREK DARBE GİRİŞİMİ ÇAGRIŞIYOR”
Örgütün mahrem yapılanması kapsamında yargılanan Ahmet Acar hakkında örgüt tarafından oluşturulan dijital materyallerde “C” kodu, öğretmen vasfında lise mezunu polis memurlarının mahrem imamı olduğu iddiası var. Acar’ın Bank Asya’ya örgüt elebaşının talimatı sonrası TL ve döviz üzerinden katılım hesabı açtırdığı, 180 defa giriş yaptığı belirlenen bylock programını kullandığı iddiaları da var. Acar’ın H.D ile bylock yazışma içeriğinden kesit okunan duruşmada “İnzivadayız cebri olarak. Allah yeni doğumlara gebe kılsın inşallah.” “Amin ümitvarız” örneği verildi. Mahkeme Başkanı, “Bu mesajdan devletin yok edilerek darbe girişimi çağrışıyor. Yeni doğum beklentisi nedir? Mahkeme olarak binden fazla yargılama ve karar verdik. FETÖ sanıklarının hepsi sürekli bayrak sevdalısı olduklarını, vatan-millet sevgisine sahip olduklarını söylediler” vurgusunda bulundu. Başka bylock yazışmasında, “Rabbim hocamıza sağlık versin.” “Ben eagleyi kurdum ekleyin. Siz kullanıyonuz mu? 917366 kod 5 ekle” L.Ö ile bir yazışmada ise, “Hacı hayırlı akşamlar. Alt komşu sana bana ulaştırılmak üzere bir emanet verecek” Diğer bylock içeriklerinin de örgütü rüyalarla ve sözde hikayelerde diri tutacak türde katalog hikaye ve rüyalardan oluştuğu öğrenildi.
Sanık Ahmet Acar da hakkındaki tüm iddiaları reddetti. Telefon hattının kendisine ait olduğunu ancak bylock kullanmadığını, yazışmaların kendisine ait olmadığını kaydetti. Bank Asya’da hesabı 2005 yılında açtırdığını söyleyen Acar’ın duruşmasında dinlenilen tanık D.K sanığı “Kürşat” ismiyle tanıdığını Çay ilçesinde park gibi bir ortamda bir araya geldiklerini, örgütsel kriptolu program eagle üzerinden görüştüklerini açıkladı. Meslekten ihraç polis memuru olduğu öğrenilen D.K duruşmada verdiği ifade de, “15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gece birkaç mesaj geldi. ‘Askerin darbesine direnen hesap veremez” gibi buna benzeyen birkaç mesaj geldi. Ama mesajların kimden geldiğini hatırlayamıyorum” dedi. Sanık Acar, tanığı tanımadığını belirterek beyanını kabul etmedi. Tutuklu tanık A.E sanığı tanımadığını emniyet ifadesini kabul etmediğini kaydetti. Bir diğer tanık B.K’ya adresinde ulaşılamadığı öğrenildi.
SANIKLARA SAVUNMA SÜRESİ VERİLDİ
Öğleden sonra görülen duruşmalarda tutuksuz yargılanan Murat Dönmez’e esasa dair savunma için süre verildi. Naziri Ugur dün görülen duruşmasında bylock ve eagle kullanıcısı olmadığını ancak bu durumu ispatlayamadığını söyledi. Ugur’a savunma için süre verildi. Adli kontrol şartıyla tahliye edilen Elif Battal eşi tutuklu Ali Battal ile aynı celsede yargılandı. Bayan Battal’ın etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak için TEM Şube Müdürlüğü’nde verdiğini belirttiği ifadesi bekleniyor. Ali Battal’ın tutukluluk hali devam ederken duruşma Eylül ayına ertelendi. Mahrem yapıda yer aldıkları iddia edilen sanıklar Adem Civcik, Suat Sarı, İzzet Ardıç, Kemal Akköprü’nün duruşmaları Eylül ayında görülecek. Sanık Önder Özdamar ve Nihat Çırak’a savunma için talep ettikleri süre verildi. Cahit Çiftçi’nin duruşması da Eylül ayında görülecek.
“ÜÇ VEYA DÖRT KEZ YURT
DIŞINDAN PARA GETİRDİLER”
Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak mahkemenin hakkında 3 yıl 9 ay hapis cezasına hükmettiği sanık Levent Öztürk hükümle birlikte tahliye edildi. TEM Şube Müdürlüğü’nde teşhislerde bulunup ifadesini hür iradesiyle verdiğini söyleyen Öztürk şöyle konuştu: “Çay İlçe İmamı H.D idi. Bylock programını İ.A yükledi. Ben örgütün sadece muhasebeci olarak elektronik fatura toplantısına katıldım. Bizim yoğunluğumuz daha çok Emirdağ ilçesinde idi. Burada 4 katlı bir inşaat için U.M ve H.G tarafından 3 veya 4 kez yurt dışından para getirilmişti. Ama 17-25 Aralık 2013 sürecinden sonra öğrenci sayısında ciddi azalma oldu. Yurt dışından getirilen paraları şirket ortaklarının ödemesi gibi gösterirdik. Emirdağ’da yurt dışı olarak gurbetçiler ağırlıklı Belçika’yı tercih eder. Sanırım yurt dışı paraları da Belçika’dan geliyordu.” Karar öncesi sorulan son sözünde sanık Levent Öztürk, “Pişmanım tahliyemi talep ediyorum” dedi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme