FETÖ'de 1 beraat, 1 ceza daha: 'Cahilim, bilmiyorum, hatırlamıyorum'
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dün Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Örgüte Yardım suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 18 sanığın davaları görüldü.18 SANIKTAN 1'İ TUTUKLUAfyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dün görülen duruşmalarda tutuklu olarak yargılanan Murat Tane'nin tutukluluk hali devam ediyor. Tutuksuz sanıklar Zeynep Özbay, Şebnem Cemile [&hellip]
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dün Fetullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Örgüte Yardım suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan 18 sanığın davaları görüldü.
18 SANIKTAN 1’İ TUTUKLU
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dün görülen duruşmalarda tutuklu olarak yargılanan Murat Tane’nin tutukluluk hali devam ediyor. Tutuksuz sanıklar; Zeynep Özbay, Şebnem Cemile Uğur, Yüksel Battal, Tuğçe Döne Yıldız, Ali Yarıkkaya, Kamil Çınar, Hülya Sayit, Soner Işık, Ayşegül Arslan, Baki Çubuk, Şerife Hatipoğlu, Metin İbili, Keziban Dündar, Elif Arı, Kader Cartıllı, Süleyman Üstün ve Şahin Yıldız’ın davaları görüldü.
1 BERAAT 1 CEZA
Karar duruşmasında örgütün finansal kuruluşu Bank Asya’ya yüksek lisans başlangıcı için para yatırdığını belirten sanık Kader Cartıllı banka ile başkaca bir bağının olmadığını söyledi. Karar öncesi son sözü sorulan Cartıllı, “Bilerek ve isteyerek bir şey yapmadım. Beraatımı talep ederim” dedi. Mahkeme heyeti sanığın oy çokluğu ile beraatına hükmetti. Hakkındaki suçlamayı reddeden sanık Kamil Çınar, Bank Asya’ya para yatırmak için örgüt elebaşının talimatını dikkate almadığını söyledi. Çınar karar öncesi sorulan son sözünde, “Kimseden talimat almadım. Böyle bir şey olacağını bilsem bu bankaya para yatırmazdım” dedi. Mahkeme heyeti Çınar hakkında 2 yıl 1 ay hapis cezasına hükmetti.
ARAŞTIRMA SONUÇLARI BEKLENİYOR
Sanıklar; Süleyman Üstün, Murat Tane, Tuğba Döne Yıldız, Zeynep Özbay, Şebnem Cemile Uğur, Yüksel Battal, Ali Yarıkkaya, Hülya Sayit, Soner Işık, Ayşegül Arslan, Şerife Hatipoğlu, Metin İbili, Keziban Dündar, Elif Arı, Şahin Yıldız’ın duruşmaları Aralık, Ocak ve Şubat aylarına ertelendi. Sanıklar hakkında Bank Asya hesap hareketlerine yönelik bilirkişi raporu, sendika üyeliği, otel kaydı, dijital verilerin incelemesi gibi araştırma sonuçlarının beklenmesinin yanı sıra avukatların yazılı savunma hazırlığı için talep ettikleri süre nedeniyle duruşmalar ertelendi.
İFADE ÇELİŞKİSİ ÜZERİNDE DURULDU
Tutukluluk hali devam eden Murat Tane’nin duruşmasında talimatla alınan tanık beyanı okundu. Tanık beyanında sanık Tane’nin örgütte “ev ağabeyliği” yaparak PMYO öğrencilerinden sorumlu kişi olarak sohbet verdiği iddiası var. Tanık beyanını reddeden Murat Tane’nin dijital materyal inceleme raporu bekleniyor. Örgütle müzahir sendika Aktif Eğitim-Sen’e eşini kıramadığı için üye olduğunu belirten sanık Zeynep Özbay’a Mahkeme Başkanı duruşmada verdiği ifade ile emniyette verdiği ifadenin çeliştiğine dikkat çekti. Özbay, emniyet ifadesinde hac için bankaya para yatırdığını belirtirken duruşmada ev alımı için parayı değerlendirdiğini söyledi. Arkadaşlar arasında kabul günü şeklinde düzenlenen toplantılara katıldığını, zaman zaman öğle arası arkadaşlarıyla bir araya geldiklerini belirten sanığın duruşmasında S.D tanık olarak dinlenildi. S.D, “Sanıkla aynı okulda çalışıyorduk. Arkadaşlar arasında gün yapardık. Ben İmam Hatip geçmişim olduğundan Kuran’ı- Kerim okur, meal anlatırdım. Örgüt elebaşının vaazları v.s okunmaz, dinlenmezdi” diye konuştu. İddia makamına mütalaa hazırlaması için talep ettiği süre verildi.
“ALLAH RIZASI İÇİN HASTANEYE
MÜŞTERİ Mİ BULUN DENİLDİ?”
Sanık Metin İbili, Bank Asya’yı faizsiz bankacılık hizmeti nedeniyle tercih ettiğini, küçük bir ilçede görev yapması nedeniyle can sıkıntısı gerekçesiyle çağırılan her yere gittiğini ifade etti. İbili, bu nedenlerle 2013-2014 döneminde sohbet toplantılarına katıldığı yönünde ifade verdi. Öğrenciliği döneminde yurt çıkmadığı için bir dönem örgüt evinde kaldığını belirten İbili, önce himmet adı altında para yardımı yapmadığını daha sonra 5-10 TL tutarında sadaka verdiğini söyleyince Mahkeme Başkanı, “Siz bizimle dalga mı geçiyorsunuz. Soruları net cevaplandırın” uyarısında bulundu. Otel konaklamasını ailesiyle birlikte indirimli kampanyadan yararlanmak için yaptığını söyleyen İbili’ye kampanyadan kim tarafından haberdar edildiği soruldu. İbili, “Hatırlamıyorum” cevabını verdi. Mahkeme Başkanı İbili’ye, “Otel konaklamanız sırasında toplantı oldu mu?” sorusunu sordu. İbili, “Toplantı oldu. Şifa Hastanesinden doktorlar hastaneyi tanıttılar. Hem dini hem de hastane tanıtımı gibi dün-yevi konular görüşüldü” ifadesi üzerine heyet üyesi bir hâkim, “Toplantıda Allah rızası için hastaneye müşteri bulun mu dediler?” diye sordu. Heyette başka bir hakim sanık Metin İbili’ye, B.G adlı şahsı tanıyıp tanımadığını sordu. Sanık şahsı İhsaniye’den tanıdığını söyleyince hakim, “Bu şahıs Bank Asya zor durumda para yatırmalısınız dediği için para yatırdığınız yönünde ifadeniz var” sorusuna İbili, “Evet bir süre yatırdım” cevabını verdi. Huzurda dinlenilen tanık İ.B’ye Mahkeme Başkanı sanıktan darbe girişiminde ve sonrasında herhangi bir şey duyup duymadığını sordu. Tanık İ.B “Hayır” cevabını verdi. Sanık Metin İbili duruşma sonunda terörist başını lanetlediğini sözlerine ekledi.
“NE YAPTIYSAK ALLAH
RIZASI İÇİN YAPTIK”
Çay dosyaları kapsamında yargılaması devam eden Keziban Dündar’ın eşi tutuklu Ö.D hakkında da aynı suçtan mahkemenin kararı bulunuyor. Bayan Dündar savunmasında sıkça ilkokul mezunu cahil bir kişi olduğunu vurgularken mahkeme heyetinin sorularına da “cahilim, bilmiyorum, hatırlamıyorum, Allah rızası için yaptım” cevaplarını verdi. Savunmasına hiçbir zaman terör örgütü üyesi olmadığını söyleyerek başlayan Keziban Dündar, “Çay’daki Sevgi Derneği’ne eşimden izin alarak kermes faaliyetlerini yapacaklarını söyledikleri için imza atarak üye oldum. Ben ilkokul mezunu cahil bir bayanım. Beş çocuk annesiyim. Çocuklarımdan birinin zekâ engeli var. Evden çok fazla çıkabilen bir insan değilim. Bir iki kez kermese gittim. Eşim yazdırmış yurt dışı olarak Umre’ye gittik” dedi. Mahkeme Başkanı, “Yurt dışı çıkışınızda haklarında örgüt soruşturması olan ve ilçe imamı olduğu iddia edilen kişiler de var” hatırlatmasına Bayan Dündar, “Ben cahilim, ilçe imamı nedir bilmem. Eşim iş adamıdır. Bankaya adıma parayı o yatırmıştır. İleriye geriye aklım ermez. Sohbetlere gitmedim. Mübarek günlerde bir veya iki kez Kur’an-ı Kerim dinlemeye gittim. Hasta çocuğum olduğundan dua biter bitmez evime döndüm. Himmet, sadaka vermedim. Param yoktur. Biz ne yaptıysak Allah rızası için yaptık. Kötü niyet yoktu” diye konuştu. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan tanık V.B huzurda verdiği ifade de sanıkla Umre’ye gittiklerini, birlikte kermes faaliyeti ve sohbet toplantılarına katıldıklarını belirtti. Sanığın tutuklu eşi Ö.D’yi tanık dinletme talebi yargılamaya yenilik katmayacağı gerekçesiyle reddedildi.
GELECEK CELSE TANIK
BEYANLARI ALINACAK
Konya Ağır Ceza Mahkemesi’nin hakkında yetkisizlik kararı verdiği Dr. Şahin Yıldız, Silahlı Terör Örgütüne Üye olduğu suçlamasını reddetti. Örgüt bağlantısı olmadığını belirten sanık Yıldız savunmasında, “Silahlı Terör Örgütü üyesi değilim. Örgüt bağlantım yoktur. Sadece bir yıl öğrenim gördüğüm tıp fakültesine yakın olduğu için bir yıl kadar yurtlarında kaldım. Lise son sınıfta başarılı bir öğrenci olduğum için ücretsiz olarak bir yıl okullarında okudum. Konya’da bir çok cemaat vardır. O dönem yapı hakkında bir terör örgütü durumu söz konusu değildi. Bu nedenle bazen sohbetlere katıldım. Himmet, sadaka gibi para yardımında bulunmadım. Bölge Üniversite Mesulü, Şehir Dışı Üniversite Sorumlusu olduğum iddialarını reddediyorum” dedi. Yıldız’ın gelecek duruşmasında tanık beyanları değerlendirilecek. >> Burcu AYDIN’ın Haberi