FETÖ davalarında ilk karar: 12 yıl

Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması kapsamında açılan davalardan 3 tanesi, Afyonkarahisar İkinci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sabah yapılan duruşmada, FETÖ Bölge İmamları iddiasıyla açılan kamu davasının, 23 Mart’ta devam edilmesine karar verildi. Öğleden sonra yine İkinci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve Ali Rıza Küçülilhan’ın tutuklu olarak yargılandığı davada da kararın 23 Mart’ta açıklanacağı belirtildi.8 YILDAN [&hellip]

Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması kapsamında açılan davalardan 3 tanesi, Afyonkarahisar İkinci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sabah yapılan duruşmada, FETÖ Bölge İmamları iddiasıyla açılan kamu davasının, 23 Mart’ta devam edilmesine karar verildi. Öğleden sonra yine İkinci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve Ali Rıza Küçülilhan’ın tutuklu olarak yargılandığı davada da kararın 23 Mart’ta açıklanacağı belirtildi.
8 YILDAN 12 YILA ÇIKTI
Afyonkarahisar’daki FETÖ davalarındaki ilk karar ise sanık Adnan Filya hakkında verildi. Afyon Kocatepe Üniversitesi’nde görevliyken tutuklanan Adnan Filya hakkında Fethullahçı Terör Örgütü üyesi olmak suçundan Türk Ceza Kanunu’nun 314’üncü maddesinin 2’nci bendine göre 8 yıl ceza verildi. Bu ceza, suçun terörle ilgisi olması dolayısıyla yarı oranında artırılarak 12 yıla çıkarıldı. Sanığa iyi hal uygulamasından ceza tenzilatı yapılmadı.
“SUÇUN TANIMINI
 SİYASİLER YAPIYOR”
Duruşmada savunma adına söz alan Avukat Tuncer Ergüler, “Suçun tanımını, mahkemeler belirler. Ama günümüzde suçun tanımının siyasiler tarafından belirlendiğini görüyoruz. Müvekkilime isnat edilen suçların tamamı 17-25 Aralık 2013’ten önceki olaylardır. Terör örgütünün kullandığı iddia edilen Bylock telefon programının nasıl kullanıldığı da belirsizdir. Bylock hakkında, 15 Temmuz’dan bu yana neredeyse 10 kez farklı açıklama yapıldı. Kullanıcılar arasında kırmızı, mavi, turuncu ayrımı yapılıyordu; şimdi o ayrım da yapılmıyor” dedi.
BÖLGE İMAMLARI DAVASI BAŞLADI
Öte yandan Afyonkarahisar’da Fethullahçı Terör Örgütü/ Paralel Devlet Yapılanması davasına bağlı olarak açılan FETÖ Bölge İmamları davasının ilk duruşması, Afyonkarahisar İkinci Ağır Ceza Mahkemesi’nde, dün sabah gerçekleştirildi. İlker Demir, İsmail Biçer, Osman Uysal, Yakup Koçpınar, Cemil Er’in tutuklu olarak yargılandıkları, Mehmet Eren’ın ise gıyabında yargılandığı duruşmada tutuklu sanık Cemil Er, FETÖ’nün Afyonkarahisar yapılanması ile ilgili bilgi verdi.
6 ANA BÖLÜME AYRILDI
Etkin pişmanlıktan yararlanmak istediği için Emniyet Müdürlüğü’nde verdiği ifadelerin doğruluğunu teyit eden Cemil Er, “Bu yapılanmada Milli Eğitim, Sağlık, Memurlar, Köylüler, Diyalog İmamı ve İlçe İmamları bulunuyordu. Muhasebeye ise İlyas Demirci bakıyordu. Benim kolum Milli Eğitim’di. Milli Eğitim’de de İlkokul Öğretmenleri, Ortaokul Öğretmenleri, Lise Öğretmenleri, İdareciler, Öğretmen Mesulu ve Öğrenci Mesulu vardı” dedi.
GÜNEYDOĞU’YA GİTTİN Mİ?
Duruşmada, dava ile ile ilgili tutuklu ve tutuksuz tanıkların da ifadelerine başvuruldu. Tutuklu tanıklardan Mehmet Çarkgil, kendisine sorulan “Sohbet toplantılarınızı kim yönetiyordu” sorusuna “İrfan Bilgin ve İsmail Biçer” şeklinde cevap verdi. Tutuklu sanık İsmail Biçer ise Mehmet Çarkgil’in ifadesini reddetti.
Duruşmada mahkeme başkanı Hayati Karaaslan ile tanık Niyazi Diler arasında da ilginç bir diyalog geçti. Mahkeme başkanı Karaslan, “Afyonkarahisar’ın kardeş ülkesi neresiydi” diye sorunca Niyazi Diler, “Nepal olarak söylenmişti” dedi. Mahkeme başkanının “Sizden Nepal için para istenmiş miydi” sorusuna Diler, “Bazen eksikliklerin tamamlanması isteniyordu” deyince mahkeme başkanı, “Güneydoğu’yu hiç gezdiniz mi? Güneydoğu’daki okulların eksikliklerini hiç gördünüz mü? Nepal’e yapılan yardımları hiç sorgulamadınız mı” ifadelerini kullandı.
BALKANLIOĞLU VE ÇOBAN İSMİ
Tanık Celalettin Soner ise kendisine sorulan bir soru üzerine “Bizim son 4 yıldır sohbet gruplarımızda dönemin valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Emniyet Müdürü, Salim Pancar, Şuayp Demirel, Metin İplikçioğlu,  vardı” dedi. FETÖ Bölge İmamları hakkında açılan kamu davası, kararın verilmesi için 23 Mart’a ertelendi.
TİCARET ODASI
SEÇİMLERİNE MÜDAHALE
FETÖ soruşturması kapsamında açılan bir diğer dava da Ali Rıza Küçükilhan hakkındaydı. Bu davada tanık olarak dinlenen Afyonkarahisar Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler, Ali Rıza Küçükilhan ile FETÖ İl İmamı Muhammet K.’nın, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası seçimlerinden önce kendisini ziyaret ettiğini belirtti. Mühsürler, “Muhammet K., bana ‘Ticaret Odası seçimlerine karışma’ dedi. Biz ilimize hizmet eden Melih Yurteri’yi destekliyorduk, onlar ise cemaatlerinden birinin ATSO Meclis Başkanı olmasını istiyordu. Orada Ali Rıza Küçükilhan, bana bir şey demedi” şeklinde konuştu.
İL DANIŞMA
KURULU VARDI
İfadesine başvurulan İşadamı Ramazan Avcı ise, Ali Rıza Küçükilhan’ın FETÖ yapılanması içinde olduğunu söyledi. Avcı, “2008-2012 yılları arasında bu yapının içinde yer aldım. Bu yıllar arasında Ali Rıza Küçükilhan’ın karar almada etkili olduğunu gördüm. Cemaat yapılanması içinde Ali Rıza Küçükilhan’ın görüşleri önemliydi” dedi.
Mahkeme Başkanı Hayati Karaaslan’ın “İl Danışma Kurulu olduğunu söylemişsiniz. Bu konuda bilgi verir misiniz” sorusuna ise Ramazan Avcı şöyle cevap verdi:
“İl Danışma Kurulu vardı. İl Danışma Kurulu’nda işadamları ve güvenilir kişiler yer alırdı. İl bazında yapılacak yatırımlar ve organizasyonlar bu İl Danışma Kurulu’nda belirlenirdi. Ben Ali Rıza Küçükilhan’ı, bir defa bu toplantılarda gördüm.”
Duruşma, kararın verilmesi için 23 Mart’a ertelendi. >> Murat ARISOY’un Haberi

Bakmadan Geçme