• Haberler
  • Genel
  • Fetihin 561. yılında Ayasofya ibadete açılmalı

Fetihin 561. yılında Ayasofya ibadete açılmalı

Türk Ocakları Şube Başkanı Doç Dr. Yavuz Osman Birdane, 29 Mayıs 1453 İstanbul’un fethinin 561. yıldönümünde İstanbul'u bir Türk-İslam şehri yaparak çağı değiştiren, büyük Komutan Fatih Sultan Mehmet olmak üzere fetihte yer alan kahman ecdadı ve şühedayı rahmet ve minnetle andı. Birdane, Ayasofya’nın ibadete açılması gerektiğini vurguladı Türk Ocakları Afyonkarahisar Şube Başkanı Doç. Dr. Yavuz [&hellip]

Fetihin 561. yılında Ayasofya ibadete açılmalı

Türk Ocakları Şube Başkanı Doç Dr. Yavuz Osman Birdane, 29 Mayıs 1453 İstanbul’un fethinin 561. yıldönümünde İstanbul’u bir Türk-İslam şehri yaparak çağı değiştiren, büyük Komutan Fatih Sultan Mehmet olmak üzere fetihte yer alan kahman ecdadı ve şühedayı rahmet ve minnetle andı. Birdane, Ayasofya’nın ibadete açılması gerektiğini vurguladı

Türk Ocakları Afyonkarahisar Şube Başkanı Doç. Dr. Yavuz Osman Birdane, Peygamber Efendimizin “Konstantiniyye elbet bir gün fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutandır! Onu fetheden asker ne güzel askerdir!” sözüne istinaden Fatih Sultan Mehmet’in, yeni bir çağ açarak Türk ve dünya tarihinin akışını değiştirdiğini belirtti.
AMAÇ ALLAH’IN RIZASI
Türk Ocakları Şube Başkanı Doç. Dr. Yavuz Osan Birdane, adaletin, insan sevgisinin ve İslam inancının ürünü olan İstanbul’u Aziz Türk Milletimize kazandırılmasının yıldönümünün kutlandığını belirtti. Birdane; “Nice komutanlar İstanbul’u almaya çalışmış ancak Fatih’e nasip olmuştur. Eyyub Sultan Hazretleri’ni, Hacı Bayram-ı Veli’yi ve Akşemseddin Hazretleri’nin bu fetihteki manevi katkılarını da gözardı etmemekte fayda vardır. Fetih’in amacı; Servet, ganimet veya toprak parçası kazanmak değil, islamın kılıcı Osmanlı’ ya emanet edildiği için, Allah’ın rızasını kazanmaktır. İnsanları Allah’ı bilmeye ve O’nun rızasını aramaya götüren yollardaki engelleri kaldırma gayretiydi. O güzel komutan ve güzel askerlerin asıl derdi, şehri kuşatan kaleleri değil, insanlarla Allah’a iman arasındaki surları yıkma hedefiydi.” dedi.
AYASOFYA İBADETE AÇILMALI
Fatih Sultan Mehmet’in, ilk iş olarak Ayasofya’da ezan okunmasını emrederek Cuma namazını kıldırdığını belirten Birdane; “İstanbul’un fethinin 561. yıl dönümü olan 29 Mayıs’ta fethin sembolü olan Ayasofya’nın, ibadete açılması gerekmektedir. Ayasofya’nın esareti Haçlı seferinin bir kalıntısıdır. Haçlı Savaşlarının son faslının devam eden etkilerini kırmak ve silmek, Ayasofya’yı kışkırtma aracı ve vesilesi olmaktan çıkarmak ve Fatih’in ruhunu şad etmek için Ayasofya ibadete açılmalıdır. Ey açılmaz kapıları açan Rabbimiz! Şimdiye kadar lütfedip açtığın binlerce kapı gibi, Ayasofya’nın paslı kilitlerinin pasını çöz, kapılarını aç artık ve yıllardan beri secdesizlikten simsiyah kesilmiş zeminini secdeli başlarla nurlandır. İstanbul’u bir Türk-İslam şehri yaparak çağı değiştiren, başta büyük Komutan Fatih Sultan Mehmet olmak üzere fetihte yer alan kahman ecdadı ve şühedayı rahmet ve minnetle anıyorum.” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme