'Festival, her şeye rağmen yapılacak'

Afyonkarahisar Kültür ve Turizm Müdürü Ali İhsan Narlı, her yıl çeşitli ekonomik ve sosyal zorluklarla verdiği mücadeleden bu yıl da galip çıkmayı başaran 9. Klasik Müzik Festivali'nin her şeye rağmen gerçekleştirileceğini açıkladı Afyonkarahisar Valiliği sponsorluğunda 5-12 Nisan tarihleri arasında yapılacak olan 9. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali ile ilgili yazılı açıklama yapan İl Kültür ve Turizm [&hellip]

“Festival, her şeye rağmen yapılacak”

Afyonkarahisar Kültür ve Turizm Müdürü Ali İhsan Narlı, her yıl çeşitli ekonomik ve sosyal zorluklarla verdiği mücadeleden bu yıl da galip çıkmayı başaran 9. Klasik Müzik Festivali’nin her şeye rağmen gerçekleştirileceğini açıkladı

Afyonkarahisar Valiliği sponsorluğunda 5-12 Nisan tarihleri arasında yapılacak olan 9. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali ile ilgili yazılı açıklama yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Narlı, “Onuncu yılına bir adım daha yaklaşırken, ilk kez 2006 yılında Afyonkarahisar Caz Festivali ile temelleri atılan Prag-Afyon şehirleri arasındaki müzik kardeşliği de beşinci yılına giriyor. Artık gelenekselleşen bu dostluk sayesinde festivale bu yıl da Çek Cumhuriyeti Prag’dan önemli klasik müzik sanatçıları katılacak. Bu yılki Festivalde yerli klasik müzik topluluklarının yanı sıra, Çek Cumhuriyeti – Prag’lı sanatçılardan oluşan farklı gruplar Afyon’da klasik müzikseverler ile buluşuyor” dedi.
Açılış Stadler Klarnet Dörtlüsü’nden
Festivalin açılış konserinin 5 Nisan Pazartesi günü gerçekleştirileceğini hatırlatan Narlı, açılış konserini Stadler Klarnet Dörtlüsü’nün vereceğini aktardı. Grubun adını Mozart’ın yakın dostu olan 18. yüzyılda yaşamış sıra dışı klarnet sanatçısı Anton Stadler’den aldığına değinen Narlı, “Kurulduğu 1994 yılından beri Çek müzik dünyasının aktif bir üyesi olan oda müziği dörtlüsünün repertuarı da oldukça geniş bir yelpazeden oluşuyor. Enstrümanların böyle geleneksel olmayan biçimde gruplandırılması, topluluğun Rönesans, Barok ve Klasik dönem müziklerini çok farklı biçimlerde yorumlamasını mümkün kılıyor. Repertuarda çağdaş bestecilerin özellikle bu enstrüman grubuna yönelik olarak yarattığı özgün yapıtların yanı sıra, caz besteleri de yer alıyor” diye konuştu.
İddialı konserler
Açılış konserinde olduğu gibi, önceki yıllara göre oldukça farklı enstrüman kombinasyonlarının izleyicilerle buluşacağını vurgulayan Narlı, Jaroslava Tajanovskâ – Ivana Dohnalovâ Obua Arp ikilisinin konseri klasik müzik meraklılarının en fazla ilgiyi göstermesi beklenen konserler arasında olduğunu ifade etti. İki yıl önce Afyon’da Hacettepe Senfoni Orkestrası eşliğinde Haydn’ın piyano konçertosuyla Afyonlu müzikseverlerin hala belleklerinde olan unutulmaz bir konsere imza atan piyanist Petra Milarova bu kez viyola sanatçısı Jirı Kabat ile birlikte ikili bir konser vereceğini anlatan Narlı, “Bu yıl Festivalde ilk kez bir korno üçlüsü de sahne alacak. Uluslararası pek çok ödüle sahip usta korno sanatçısı Premysl Vojta önderliğindeki korno üçlüsünde piyanist Ivan Şiiler ve kemancı Zuzana Vojtovâ yer alıyor.
Sürpriz isimler var
Festivalde farklı Çek sanatçıların yalnızca solo enstrümanlar için bestelenmiş yapıtları çalacakları Gece Soloları başlıklı konserin solistleri ise sürpriz isimlerin olacağını aktaran Narlı, “Festivalde Türk sanatçıların yer aldığı konserlerden biri, Didem Karakay, Dr. Evren Kutlay Baydar ve Anıl Acun’dan oluşan Trio ad Libitum konseri olacak. Afyonlu müzikseverlerin adeta bağımlısı oldukları açıklamalı konserler her yıl en fazla merak edilen konserlerin başında yer alıyor. Bu yılki açıklamalı konser aynı zamanda Festival’in de kapanış konseri olacak. 12 Nisan’daki bu açıklamalı konseri arp sanatçısı Çağatay Akyol gerçekleştirecek” ifadelerini kullandı.
Festivale destek veren kurumlar
Festivale en önemli desteklerin yıllardır aynı kurumlardan geldiğini belirten Narlı, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan da Caz Festivali’nde olduğu gibi anlamlı bir destek geliyor. Yerel bazda desteğini hiç eksik etmeyen kurumlar ise, Afyonkarahisar Valiliği ve Afyonkarahisar Belediyesi. Ulusal bazda ise yıllardır festivali destekleyen en önemli kurum Aydın Doğan Vakfı. Festival Afyonkarahisar Valiliği’nin ana sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. Afyonkarahisar’da dokuz yıldır çeşitli zorluklarla sürdürülen festivalde, Afyonkarahisar Valiliği’nin desteği hayati önem taşıyor. Sevda Cenap And Vakfı ve Aydın Boru her yıl olduğu gibi bu yıl da Festival’in yanında yer alan kurumlar. Borusan Kültür Sanat ve Yapı Kredi Kültür Sanat destekçi oluyor. Kamil Koç Turizm otobüsleri de ulaşım sponsoru olarak festivale destek veriyor. Ayrıca başta Hürriyet, Milliyet, Radikal, Cumhuriyet, Milliyet Sanat, Andante, NTV, CNBC-e, CNN Turk ve Açık Radyo olmak üzere, ulusal basın da yaptıkları haberlerle her zamanki gibi festivalin yanında yer alıyor” dedi.(Kocatepe)

Bakmadan Geçme