Festival, Dinar'da da yapılır – Kocatepe Gazetesi

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi ve Uluslararası Marsyas Kültür Sanat ve Müzik Festivali KoordinatörüFakı Can Yürük, Dinar'da bu yıl 7'ncisi gerçekleştirilen festivali, Gazeteniz Kocatepe'ye değerlendirdi. Yürük, festivalde yerel, ulusal ve uluslararası değerlerin bir araya geldiğini belirtti.GAZETENİZ KOCATEPE: Marsyas Festivali'nde 7'nci seneyi de geride bıraktınız. Bu festival nasıl başladı?FAKI CAN YÜRÜK: Uluslararası Marsyas Kültür [&hellip]

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi ve Uluslararası Marsyas Kültür Sanat ve Müzik Festivali KoordinatörüFakı Can Yürük, Dinar’da bu yıl 7’ncisi gerçekleştirilen festivali, Gazeteniz Kocatepe’ye değerlendirdi. Yürük, festivalde yerel, ulusal ve uluslararası değerlerin bir araya geldiğini belirtti.
GAZETENİZ KOCATEPE: Marsyas Festivali’nde 7’nci seneyi de geride bıraktınız. Bu festival nasıl başladı?
FAKI CAN YÜRÜK: Uluslararası Marsyas Kültür Sanat ve Müzik Festivalinin yedincisini gerçekleştirebilmek büyük bir başarıdır ve biz bunun mutluluğunu yaşıyoruz.
Festival Sanat Danışmanı; dünyaca ünlü kemancımız sayın Prof. Dr. Cihat Aşkın yaparken, genel koordinatörlüğünü ise ben yürütüyorum. Festival sanat yönetmenliğini ise Yıldırım Aktaş yapıyor. Biz Marsyas ile ilgili bir festival düşüncesi geliştirdikten sonra 6 Ekim 2009’da Dinar’da düzenlenen ilk toplantıya katılmıştık. 9 Ekim’de bu sefer Afyonkarahisar’da toplantı düzenlendi. Bu toplantının ardından Festival içeriği belirlenmeye başladı. O zamandan bugüne değerlendirme toplantıları düzenliyoruz. Örnek vermek gerekirse, 2014’ün Mayıs ayında biten 5’inci Festival’in değerlendirme toplantısını 2014’ün Haziran ayında gerçekleştirdik. 2015 yılında altıncısı düzenlenen Festival’in ilk toplantısı, 2014’ün Eylül ayında düzenlendi. Bu disiplin, başarıyı getiriyor.
Bu festival için neden Dinar seçildi?
Dünyanın ilk müzik yarışması, Dinar’da Suçıkan bölgesinde düzenlendi. Bu yarışmanın kısa hikâyesi şöyledir: Marsyas, iki borulu kavalın bulucusu sayılır. Marsyas, kaval kadar güzel bir ses çıkaran çalgı olmadığını savunur. O dönem ‘Tanrı’ olarak nitelendirilen Apollon’unLyra’sı ile yarışmayı göze alır. Apollon ve Marsyas’ın yarışmasında kurallar, Apollon tarafından belirlenir. İlk yarışmasında Marsyas’a karşı galip gelemeyen Apollon,’Herkes çalgısını tersten çalsın’ der. Apollon, Lyra’yı tersten çalarak aynı melodiyi çıkarır; fakat Marsyas kavalı tersten çalamaz. Yarışmanın yargıcı Frig Kralı Midas, buna rağmen kavalın daha güzel ses çıkardığını söyler ve Apollon tarafından kulakları eşek kulaklarına dönüştürülür. Yarışmayı kaybeden Marsyas ise Apollon tarafından cezalandırılır; Marsyas bu ceza sonucunda hayatından olur. Farklı kaynaklarda anlatılan efsanelere göre Marsyas’ın öldüğü yer, Dinar’daki Suçıkanmevkisidir ve dağların üzüntüden ağlaması, Menderes nehrine kaynaklık eder.
Yola çıkarken neler hedeflemiştiniz?
Uluslararası Marsyas Kültür Sanat ve Müzik Festivali’ni planlarken birçok hedefimiz vardı. Kültür ve sanat faaliyetlerinin yaygınlaştırılması, bunlardan biriydi. Önemli bir hedefimiz şuydu: Sempozyum, panel, sergiler, belgesel çekimi ve gösterimleri, yarışmalar, konser etkinlikleri ile farklı ve nitelikli festival ile sanatın sadece Türkiye’nin üç büyük kentinde değil, Anadolu’da da yaygınlaşmasına öncülük etmek. Bu hedefimize varmak için gayret gösteriyoruz. Festival ile birlikte, Dinar’daki Meslek Yüksekokulu ile ilçe arasındaki bağ kuvvetlendi. Farklı müzik kültürlerinin tanınmasını sağlamak, Dinar’ın sosyo-kültürel gelişimine katkıda bulunmak gibi hedeflerimiz de bulunuyor.
Bu yıl Festival kapsamında neler yaptınız?
Bu yıl, “Yediden Yetmişe ve Yedinci Yılından Yetmişinci Yıla Uluslararası Marsyas Kültür Sanat ve Müzik Festivali” temalı sempozyumda sekiz çağrılı konuşmacı bildirilerini sundular. Ayhan Kalkan, Türker Göksel, Uğur Türkmen, BensuKitirci, Yıldırım Aktaş, Şefik Kahramankaptan, Ömer Bozkurt ve Raif Öztürk’ün sunumları izleyiciler tarafından ilgi ile dinlendi.Emirdağ Karacalar Köyü’nden Yoksul Derviş ve Dinar’lı halk şaiiri Süleyman Uysal’��n konuk olduğu panel duygu yüklü anlara sahne oldu. Her iki şairini sözleri ve şiirleri gözyaşları içinde dinlendi.Festival kapsamında resim, fotoğraf ve seramaik sergileri yapıldı. Resim sergisinin düzenleme kurulu başkanı Hülya Ulaş Feyzioğlu, Seramik sergisini düzenleme kurulu başkanı Kamuran Ak, fotoğraf sergisinin düzenleme kurulu başkanı ise Hayati Ulusay’dı. Fotoğraf sanatçısı sayın Prof. Dr. Güler Ertan’ın eserleri ise ayrı bir ilgi gördü. Dünya’ca ünlü sanatçıyı Dinar’da misafir etmek ayrı bir gurur ve onurdu.
Yarışma ve belgesellere de imza attınız…
Evet. Türkiye’nin tek uluslararası flüt yarışması bu yılda çok büyük bir ilgi gördü. Dünyaca ünlü flüt sanatçımız sayın Prof. Gülşen Tatu başkanlığındaki yarışmalar geleceğin flüt sanatçılarına büyük imkânlar tanımakta. Uluslararası alanda tanınmalarına olanaklar sağlamaktadır.Her yıl olduğu gibi bu yıl da belgeselin konusu Dinar’ın kültürel değerleri idi Hakan Yılmaz yönetmenliğinde “Çöl Ovası Kadınları” adlı belgesel gösterimi büyük ilgi gördü. Festival tek yönlü yapısıyla değil çok yönlü  yapısıyla ve konser etkinlikleri ile dikkat çekiyor. THM-TSM-Klasik müziğin seçkin sanatçıları sahne aldılar.Erol Parlak, Cihat Aşkın, Çiğdem Gürdal, Çağatay Akyol gibi dünyaca ünlü sanatçılarımız yanında üniversitemiz akademisyen ve öğrencilerinin de konserleri büyük ilgi gördü. >> Murat ARISOY’un ÖZEL röportajı

SEYİRCİ KİTLESİ OLUŞTU
Festival’e ilgi nasıl?
Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi ve Uluslararası Marsyas Kültür Sanat ve Müzik Festivali Koordinatörü Fakı Can Yürük: Festivalin sadık ve aidiyetlik duygusu taşıyan izleyici kitlesi oluştu. Umarız bu daha da artar. Özellikle çocuk ve gençlerin ilgisi çok güzeldi. Seyirci sayısının artması yönünde ise çalışmalarımız devam edecek.

EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR
Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Öğretim Görevlisi ve Uluslararası Marsyas Kültür Sanat ve Müzik Festivali Koordinatörü Fakı Can Yürük: Desteklerini bizlerden hiçbir zaman esirgemeyen, Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Mustafa Solak ve Dinar Belediye Başkanımız Sayın Saffet Acar’a, Konservatuvar müdürümüz ve bizlere her zaman inanan, sorumluluk vermekten çekinmeyen, güvenen ve  yol gösteren Müdürümüz Sayın Doç. Dr. Uğur Türkmen’ e teşekkür ederiz.Festival sürecinde görev alan Güzel Sanatlar Fakültesi ve Konservatuvar eğitimci ve öğrencilerine, Dinar Belediyesinin özverili çalışanlarına, paydaşımız ve destekçimiz sayın İbrahim Alimoğlu’na da ayrıca şükranlarımızı sunarız. Umarız her şey güzelce devam eder.

Bakmadan Geçme