Fenerbahçe’de En Uzun Süre Başkanlık Yapan Kimdir?

Fenerbahçe Kulübünde en uzun süre başkanlığı merhum Şükrü Saracoğlu, yapmıştır.

Fenerbahçe Kulübü’nde 17 yıl boyunca Başkan olarak hizmet veren eski başbakan ve bakanlardan da biri olan Şükrü Saracoğlu’nu, oğlu Yılmaz Saracoğlu tarafından derlenen ve hakkında basında çıkan yazılardan bazılarının yer aldığı “Şükrü Saracoğlu ve Dönemi” isimli kitap ve çeşitli kaynaklardan değerlendirmek mümkündür.

Haber

SİYASETÇİ DEVLET ADAMIDIR
Günümüzde Fenerbahçe’nin stadına 22 Temmuz 1998 yılında alınan Yönetim Kurulu kararı ile ismini veren, Kulübün en uzun süre başkanlığını yapan rahmetli Mehmet Şükrü Saracoğlu, siyasetçi ve devlet adamıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin beşinci başbakanı’dır. 1887 yılında İzmir’in Ödemiş İlçesinde doğdu. Mülkiye Mektebi’ni 1909 yılında bitirdikten sonra İzmir liselerinde öğretmenlik yaptı. Birinci Dünya Savaşı yılarında Cenevre Siyasal Bilimler Fakültesi’ni bitirdi. İkinci dönem çalışmalarına başlayan T.B.M.M.’ye, İzmir Milletvekili olarak katılan Mehmet Şükrü Bey, Fethi Okyar hükümetinde 1924-1925 yılları arasında Milli Eğitim Bakanı oldu. 1926’da da Türk ve Yunan halklarının değiştirilmesi amacıyla kurulan Muhtelit Mübadele Komisyonuna Türk delegasyonu olarak seçildi. Dördüncü ve Beşinci İnönü hükümetlerinde 1927-1930 yıllarında Maliye Bakanlığına getirilen Şükrü Bey, henüz kalkınma programının oluşturulamadığı bu dönemde, Türk ekonomisinin ancak köyden başlatılacak reform çalışmalarıyla kalkınabileceğini ileri sürdü. Bunun yanı sıra memur sınıfının sorunlarına eğilerek personel ve emeklilik kanunlarını yürürlüğe koydu. İktisadi alanda yaptığı işlerden biri de, yabancı bankaların elinde iç ve dış ticaret mevsimlerine göre düşürülen, Türk parasının değerinin korunmasını sağlamasıydı. Bu amaçla 1930 yılında Merkez Bankasını kurdu. Aynı yıl sağlığı nedeniyle görevinden ayrılmak zorunda kalınca, Türkiye’nin iktisadi sorunları üstüne inceleme ve araştırma yapmak üzere 1931 yılında A.B.D.’ye gönderildi. Dönüşünde Türk Pamuk Sanayii’nin temellerini atan bir rapor hazırladı. 1932’de Osmanlı İmparatorluğu’nun borçlarıyla ilgili sorunları çözümlemek üzere Paris’te yapılan görüşmelerde Türkiye’yi temsil etti ve 1933 antlaşmasını imzaladı.
1953 YILINDA İSTANBUL’DA VEFAT ETTİ
Adalet Bakanlığı 1933-1939 yıllarında, Yargıç ve Avukatlar Kanunu’nu, Suçüstü, İcra-İflas Kanunları’nı yürürlüğe koyması, iş esasına dayanan cezaevleri kuruluş yasalarını uygulamaya sokarak, bu amaca dayalı İmralı cezaevini kurması önemli girişimleri arasındaydı. Saraçoğlu’nun en önemli görevi, İkinci Bayar hükümetinde 1938-1939 yıllarında ve Saydam Hükümetlerinde 1939-1942 dönemindedir. Dışişleri Bakanlığı oldu. 1942 yılında hükümeti kurmakla görevlendirildikten sonra da 1942-1946 yıllarında zaman zaman Dışişleri Bakanlığını üzerine almak zorunda kaldı. 1940’ta İngiliz ve Fransız’ların, Türkiye’yi İtalya’ya karşı savaşa sokma isteklerini reddetti. 1948’de T.B.M.M. Başkanlığına seçilen Saraçoğlu 1950’den sonra siyasi hayattan çekildi. 1953 yılında İstanbul’da öldü.

Bakmadan Geçme