'Felsefenin Tabanı Özgürlüğün Kendisidir'
AKÜ Felsefe Kulübü, Kocatepe Felsefe Sohbetlerinin birincisinde konuşan Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Türer, Türkiye'deki felsefenin en temel sorununu, felsefe bilincinin ne olduğunun hala tayin edilememiş olması şeklinde açıkladı. Türer, 'Felsefenin tabanı özgürlüğün kendisidir.' dedi.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Felsefe Kulübü, Kocatepe Felsefe Sohbetlerinin birincisini düzenledi. “Türkiye’de Felsefe ve Eğitim” başlıklı konferansı Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Türer verdi. Konferansa; AKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Koçak, akademik personel ve öğrenciler katıldılar.
AKÜ Felsefe Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Kaya’nın selamlama konuşmasının ardından söz alan Prof. Dr. Celal Türer, yaptığı konuşmada Türkiye’de felsefe ve felsefe eğitimi hakkında bilgi verdi. Türer, konuşmasında, Türkiye’deki felsefenin kaderinin yaşanan ekonomik, siyasi, iktisadi ve akla gelebilecek kültürün pek çok alanındaki olaylara eşlik ettiği için felsefenin kültürel ve tarihsel olayların eşliğinde ele alınması gerektiğinin altını çizdi. Türer, Türkiye’deki felsefenin en temel sorununu, felsefe bilincinin ne olduğunun hala tayin edilememiş olmasını göstererek felsefenin nasıl alımlanacağı, nasıl uygulanacağı ve ne yapacağımız konusunda bir konsense ya da ortalama bir görüşe sahip olunmadığını söyledi. Türer konuşmasına şöyle devam etti: “Felsefenin tabanı özgürlüğün kendisidir. Çünkü ‘felsefe nedir?’ dediğinizde, felsefe başlangıç itibariyle düşüncede bir mekân tutmak ise bu mekânın reddi felsefenin bir zati kendisinden gelir. Felsefe düşüncede bir mekân tutmakla başlar. Ama bu mekânın reddini, iptalini isteyen yine felsefedir. Siz felsefede bir merkez ya da çevre oluşturamazsınız. Daima özgürlük ortamıyla farklıyı, başkayı, alternatifi görmeye çalışmalısınız.” Prof. Dr. Celal Türer konuşmasında Türkiye’deki felsefi eğitimi ve felsefe eğitimi veren bölümler hakkında da ayrıntılı bilgi verdi. Türer, eğitim düşüncesinin arkasında duran bir felsefe olması gerektiğini söyledi. Neyin, niçin yapılacağını ve hangi insanı eğiteceğine dair arka planı olan bir eğitim sisteminin önemine değinen Türer; neyin, niçin yapıldığının farkına varılması gerektiğinin önemini vurguladı. Konferansa öğrenciler büyük ilgi gösterdi.