“Felsefe mirastır, mirasa sahip çıkmalıyız”
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü tarafından Dünya Felsefe Günü ve Fuat Sezgin Yılı kapsamında 'Fuat Sezgin ve İslam Bilim Tarihinde Müslüman Öncü Bilim İnsanları' konferansı düzenlendi Erdal Akar konferans salonunda gerçekleştirilen programa AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Peker ile Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Türkiye [&hellip]
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü tarafından Dünya Felsefe Günü ve Fuat Sezgin Yılı kapsamında “Fuat Sezgin ve İslam Bilim Tarihinde Müslüman Öncü Bilim İnsanları” konferansı düzenlendi
Erdal Akar konferans salonunda gerçekleştirilen programa AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Peker ile Prof. Dr. Yılmaz Yalçın, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cüneyt Akın, Felsefe Bölümü Başkanı Doç. Dr. İrfan Görkaş ile birlikte öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
“FELSEFE BİRÇOK TANIMA SAHİP”
Programın açış konuşmasını yapan Felsefe Bölümü Başkanı Doç. Dr. İrfan Görkaş, AKÜ Felsefe Bölümünün yeni bir bölüm olduğunu ve kendilerini görünür kılmak adına bu tip etkinliklerin önem arz ettiğini kaydetti. Görkaş, “2001 yılında kurulan bölümümüz 2015 yılından itibaren öğrenci almaya başladı. Geçtiğimiz yaz da ilk mezunlarımızı verdik. Bölümümüzde şu anda 2 tane doçent, 1 tane doktor öğretim üyesi ve 3 tane asistan, 200 küsur öğrenci ile eğitime devam ediyoruz. Felsefe birçok tanıma sahip. Bu çoklu yapı onu hem ilginç kılıyor, hem de zaman zaman anlaşılmasını zorlaştırıyor. Felsefeye bir tanım yapmam gerekirse de, felsefe bir mirastır diyorum, atalarımızdan bize gelen bir miras. Atalarımızdan gelen diğer miraslara nasıl sahip çıkıyorsak, felsefeye de sahip çıkmamız gerekiyor. Bu anlamda Afyonkarahisarlı Şeyh Mehmet Halveti’yi rahmetle anıyorum. Kendisi eserinin başında diyor ki; ‘Hikmet mirastır bize, buna da sahip çıkmamız gerekiyor. Bunun da maddi ve manevi iki geleneği vardır.’ Ben bu tanımlamayı önemli buluyorum.” diye konuştu.
“İLK FELSEFE OKULLARI EGE VE BATI ANADOLU’DA ÇIKMIŞTIR”
Açış konuşmasının ardından ise Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan tarafından verilen “Fuat Sezgin ve İslam Bilim Tarihinde Müslüman Öncü Bilim İnsanları” isimli konferansa geçildi. Kasım ayının üçüncü haftasının UNESCO tarafından Dünya Felsefe Günü olarak kutlandığını belirten Prof. Dr. Arıcan, konuşmasında felsefenin önemine değindi. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Felsefe Bölümünün de yeni kurulduğunu ifade eden Arıcan, “Biz de ilk kurulduğumuz andan itibaren Dünya Felsefe Gününü etkinlik olarak kutluyoruz. Özellikle genç felsefecilerle bir öğrenci topluluğu oluşturduk. Bir ekol oluşturmayı şimdiden kafamıza koyduk. Çünkü bu topraklar, hem de yakınımız Ege ve Batı Anadolu bölgeleri felsefe okullarının ilk teşekkül ettiği yerler. Bu topraklar gerçekten düşüncenin merkezi olmuştur her zaman. Bu anlamda genç bir bölüm olarak, bu etkinliği de merkeze alarak, bazı faaliyetler gerçekleştirmiştik.” dedi.
Program sonunda AKÜ Felsefe Bölümü Başkanı Doç. Dr. İrfan Görkaş tarafından Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’a teşekkür belgesi takdim edildi. Konferansın ardından ise Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Türkiye Yazarlar Birliği Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş tarafından makamda kabul edildi.