• Haberler
  • Genel
  • Fay üstüne yapılaşma engellenmeli, şifalı su kaynakları korunmalı

Fay üstüne yapılaşma engellenmeli, şifalı su kaynakları korunmalı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 5'inci Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan Doğa Turizmi Afyonkarahisar Master Planı, kentin doğa turizmini geliştirmek için artıları-eksileri ortaya koyuyor. Master Plan'da termal suyun korunması gerektiği vurgulandı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 5'inci Bölge Müdürlüğü, Doğa Turizmi Afyonkarahisar Master Planı hazırladı. Afyonkarahisar Valiliği'nin internet sitesinde yayınlanan Master Planı [&hellip]

Fay üstüne yapılaşma engellenmeli, şifalı su kaynakları korunmalı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 5’inci Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan Doğa Turizmi Afyonkarahisar Master Planı, kentin doğa turizmini geliştirmek için artıları-eksileri ortaya koyuyor. Master Plan’da termal suyun korunması gerektiği vurgulandı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 5’inci Bölge Müdürlüğü, Doğa Turizmi Afyonkarahisar Master Planı hazırladı. Afyonkarahisar Valiliği’nin internet sitesinde yayınlanan Master Planı için 15 Temmuz 2013’e kadar görüş bildirilebilecek. Dilekçe ile sunulan görüş ve öneriler değerlendirilecek, taslak olan planlara son şekilleri verilerek, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nun onayından sonra Doğa Turizmi Master Planı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne gönderilecek.
TERMAL TURİZM, ALTERNATİF
TURİZMLE BİRLEŞMELİ
Afyonkarahisar’ın doğal ve turistik zenginliklerinin ayrıntılı bir şekilde yer aldığı Master Plan’da en dikkat çekici kısım, Şifalı Sular ve Şifalı Su Değerlerine Dayalı Doğa Turizmi başlığında toplandı. Termal su kullanıcıları için yol haritası niteliğindeki bölümde “Jeotermal kaynaklardaki rezervuar parametreleri (sıcaklık, basınç) belirli aralıklarla izlenmelidir. Rezervuar, yüzeysel etkiler nedeniyle yeraltına sızan kirletici unsurlardan korunmalıdır, özellikle jeotermal kaynakların bulunduğu alandaki faylar ve kırık hatlar üzerinde aşırı yapılaşmaya izin verilmemeli, kuyuların etrafı çevresel kirlilikten korunmalıdır. Termal kaynaklara ilişkin master planları yapılmalıdır. Termal ve kültür turizmi kapasitesinin alternatif turizm türleri ile bütünleşmesi sağlanarak yakın çevredeki diğer kültürel ve doğal değerlerle de ilişkilendirilmelidir. Jeotermal kaynakların bulunduğu bölgeler dikkate alınarak etaplamalar şeklinde tüm kaynakların değerlendirilmesine yönelik çalışmalar sürdürülmelidir” denildi.
TERMAL SU TEK ELDEN KULLANILMALI
Yatırımların geniş kapsamlı yapılması gerekliliğine işaret edilen bölümde, “Yatırımlar geniş kapsamlı, daha nitelikli ve kompleks şeklinde planlanmalıdır. Bölgedeki kaynakların potansiyelinin tespit edilip, fiziki, ekolojik, ekonomik, ve sosyal taşıma kapasitesinin belirlenerek buna göre altyapı (elektrik, su, iletişim, ulaşım olanakları vs) ve üst yapı ( turistik tesisler, aktivite, alışveriş olanakları) yatırımları planlanmalıdır. Jeotermal suyun kullanım sonrası reenjeksiyonla rezervuara basılması koşulları araştırılmalıdır. Jeotermal suyun tek elden ve kontrollü kullanımı sağlanmalıdır. Ortak kullanım alanlarında taşıma kapasiteleri belirlenmeli, havuzların büyüklüklerine göre belirlenen kişi sayısının üzerine çıkılmamalı ve bu konuda belirli kararlar alınmalıdır” ifadelerine yer verildi.
ALAN KILAVUZLARI YETİŞTİRİLMELİ
Afyonkarahisar’da Milli Parklar’ın da önemli bir yer tuttuğu belirtilen Master Plan’da yöre halkından alan kılavuzlarının yetiştirilmesi, mevcut yolların onarımı, doğa turizminde mümkün olduğunca yerel alanlar kullanılması, tesis kurmaktan kaçınılması, doğal alanlar bozulmadan faaliyetleri arttırıcı ve kolaylaştırıcı bazı altyapı yatırımlarının yapılabilmesi, yemek alışveriş, dinlenme ve eğlenme gibi bazı ihtiyaçların mümkün olduğunca yerel halktan sağlanması gibi öneriler yer aldı.
BİRÇOK FARKLI
BAŞLIK VAR
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 5’inci Bölge Müdürlüğü, Doğa Turizmi Afyonkarahisar Master Planı’nda doğa turizminin pek çok yönü ele alınarak, “Güçlü- Zayıf Yönler”, “Fırsatlar, Tehditler” analizleri yapıldı. Master Plan’da yer alan bölümler, özetle şöyle:
Yaban Hayatı Geliştirme, Yerleştirme, Yaban Hayatı Koruma Sahaları ve Avlak Sahalarına İlişkin Doğa Turizmi, Sulak Alanlar ve Ramsar Alanlarına İlişkin Doğa Turizmi, Yaylalar ve Yayla Değerlerine Dayalı Doğa Turizmi, Barajlar ve Akarsulara ait Bu Değerlere Dayalı Doğa Turizmi, Dağlar ve Dağ Değerlerine Dayalı Doğa Turizmi, Kanyon ve Mağaralar ile Bu Değerlere Dayalı Doğa Turizmi.

Projede kimler görev aldı?

Doğa Turizmi Afyonkarahisar Master Planı’nın hazırlanmasında kurum ve kuruluşlar adeta seferber oldu. Master Plan’da görev alanlar şöyle:
Milli Park Şube Müdürü Mine Durmuş ve İl Şube Müdürü Abdilkadir Sevinç’in Koordinatörlüğünde, Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, Yrd. Doç. Dr. Çetin Şenkul, Doç. Dr. Mustafa Kargıoğlu, Yrd. Doç. Dr. Hatice Yılmaz, Coğrafya Bölümü Lisans Öğrencisi Ahmet Davran, Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Doç. Dr. İsmail Kervankıran, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden Şube Müdürü Havanur Yamaner, Afyonkarahisar İl Şube Müdürlüğü’nden Orman Mühendisi Cihan Yüksel, Afdos Derneği’nden Ahmet Şükrü Köse.

26 Ağustos Tabiat Parkı için öneriler

Master Plan’da 26 Ağustos Tabiat Parkı’nın turizm potansiyeli üzerinde duruldu. Plan’da, “26 Ağustos Tabiat Parkı’na yönlendirme, park etme, ulaşım ve altyapı konularında sorunlar yaşanmamaktadır. Ancak Tabiat Parkı’nın paket doğa turları, bisiklet kiralama, araç ve at/katır kiralama aktivitelerinin ön plana çıkması ziyaretçi sayısının artmasında etkili olacaktır” denildi.

Vilayetin kaynakları, turizmle değerlendirilecek

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Afyonkarahisar’ın kaynaklarının turizmle birlikte değerlendirilmesinin yararlı olacağını kaydetti

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 5’inci Bölge Müdürü Mehmet Kuşçu, Doğa Turizmi Afyonkarahisar Master Planı’nın önsözünde “Doğaya dayalı bir turizm çeşidi olan Doğa Turizminin ilimizde geliştirilmesi için ildeki doğal alanların mevcut durumunu, potansiyel alanları, amaçları, hedefleri ve stratejilerinin ortaya konulması, koruma ve kullanma dengesi gözetilerek turizmin gelişmesine katkı sağlaması amacıyla kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden oluşturulan bir proje ekibi Afyonkarahisar İli Doğa Turizmi Master Planı’nı hazırlamıştır” dedi.
GEREKLİ DEĞERLENDİRMELER YAPILDI
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise Afyonkarahisar’ın pek çok doğal güzelliğe sahip olduğunu belirtti. Balkanlıoğlu, “İlimiz ise dağları, yaylaları, jeolojik oluşumları, kanyonları, tarihi mekanları, termal su kaynakları, gıda ve hayvancılık ürünleri ve doğal kaynakları ile son yıllarda coğrafi, doğal, tarihi, beşeri ve ekonomik alanlarda ön plana çıkmaktadır. İlimizin sahip olduğu kaynakların turizm alanına entegre edilmesiyle de başta doğa turizmi olmak üzere, sağlık, kültür, tarih ve inanç turizmi alanları da hareketlenerek, yerel bazda turizm cazibe merkezi olmamızı sağlamaktadır. Bu kapsamda, Afyonkarahisar ile ilgili hazırlanan bu Turizm Master Planı’nda öncelikle ilimizin mevcut turistik sahaları analiz edilerek, 2013-2023 yılları arasında oluşabilecek çevresel etkiler ve sürdürülebilirlik değerlendirmeleri yapılmıştır. Çalışmanın sonunda da hedeflenen planların uygulanmasının etkin şekilde sağlanması için Eylem Planı hazırlanmıştır” ifadelerini kullandı.

Murat ARISOY

Bakmadan Geçme