Fay Hattını İlk Kim Buldu?

Dünyada fay hatlarının nasıl keşfedildiğini hiç merak ettiniz mi?

“Fay hattı” denilince aklınıza deprem, afet, canhıraş, feryatlar, kurtarma ekipleri, sirenler, televizyonlarda bitmek bilmeyen ve halkın duygularıyla oynayan haberler gelebilir. Fay hattı, aynı zamanda bilimsel bir gerçekliktir; bu gerçekliğin izini süren iki kişiden bahsedeceğiz size…

“Fay hattı” ile özdeşleşen ilk isim Harry Fielding Reid. Amerikan bilim insanı Reid, 1906’da San Fransisco’da meydana gelen depremden sonra Kalifornia Eyaleti Deprem Araştırma Komisyonu kurarak bu depremi inceledi. Reid, San Andreas Fay Hattı’nın haritalandırılmasını sağladı. Yaptığı bilimsel çalışmalar, fay hatlarının depremlere neden olduğunu ispatladı.

Bahsedeceğimiz ikinci isim ise, Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı’nı keşfeden Prof. Dr. İhsan Ketin. Atatürk’ün gelişim için başlattığı yurtdışı bursunu kazanıp 1932 yılında Almanya’ya giden Ketin, yurda döndükten sonra Erzincan depremi nedeniyle depremlerle ilgili çalışmalar yaptı. Ketin bilimsel çalışmalarını 1948 yılında Anadolu Bloku adıyla yayınladı ve Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın varlığını kanıtladı.

Haber

Bakmadan Geçme