Faturalardaki fark, okuma sürelerinden kaynaklandı

Osmangazi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi İl Müdürü Fatih Kasal, son zamanlarda vatandaşlardan gelen “Faturam yüksek” şikâyetlerinin nedenini Gazeteniz Kocatepe’ye anlattı. Fatura okuma sürelerinin farklılık arz ettiğini belirten Kasal, günlük kullanım bedeli hesaplandığında, faturalar arasında bir fark olmadığını belirtti. Kasal, “Vatandaşlar, faturaların yüksek olduğu düşüncesiyle bize başvuruyor. Biz vatandaşlarımızdan şunu istirham ediyoruz: Faturaların ilk okuma zamanı [&hellip]

Osmangazi Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi İl Müdürü Fatih Kasal, son zamanlarda vatandaşlardan gelen “Faturam yüksek” şikâyetlerinin nedenini Gazeteniz Kocatepe’ye anlattı. Fatura okuma sürelerinin farklılık arz ettiğini belirten Kasal, günlük kullanım bedeli hesaplandığında, faturalar arasında bir fark olmadığını belirtti. Kasal, “Vatandaşlar, faturaların yüksek olduğu düşüncesiyle bize başvuruyor. Biz vatandaşlarımızdan şunu istirham ediyoruz: Faturaların ilk okuma zamanı ile son okuma zamanını karşılaştırın. İki okuma zamanı arasındaki günü hesaplayın. 2016’daki faturalarımız tam 25 günlüktür. 2017’ye 1 olarak tabir edilen şimdiki faturalarımız ise tam 34 günlüktür. 35 günlük olanlar da var, şehrin bir bölümü 34 günde okunmuş, bir kısmı 35 günde okunmuş. 10 günlük fark var. Bu 10 günlük fark, yüzde 40’a tekabül ediyor” dedi.
ALT SINIR 25, ÜST SINIR 35 GÜN
Vatandaşların daha önceki faturalarındaki günlük kullanım bedelini yeni faturalarla kıyaslayabileceklerini hatırlatan Kasal, “100 liralık fatura geldiğinde, ilk okuma ve son okuma tarihlerini gösteriyoruz. Bize böyle bir örnek geldi. 25 günlük fatura 100 liraydı. Günde 4 lira civarında elektrik tüketiyor bu vatandaşımız. Sonraki faturası 148 lira geldi. O da 34 günlük fatura. O fatura da günlük 4 lira dolaylarında kullanımı işaret ediyordu. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, dağıtım şirketlerine elektrik faturalarını okuma ile ilgili bir takvim belirledi. Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği’nin 11’inci maddesine bu eklendi. Yönetmelik’te bu yazıyor. Dağıtım şirketleri en az 25, en fazla 35 günde faturalandırma yaparlar, deniyor. Yönetmelik’in verdiği cevaz ölçüsünde faturalandırma yapıldı. Bir tanesi alt sınırdaki okuma, diğeri üst sınırdaki okuma idi. Bu yılbaşına mahsus birtakım zorunluluklardan kaynaklanmıştır. Dağıtım şirketlerinin hiçbirisi, feragat ya da zam yetkisine sahip değildir. Zam olmadı, onu da söylemek gerekiyor” diye konuştu.
İNDİRİMLİ ELEKTRİK KULLANIM HAKKI
“Son zamanlarda ucuz elektrik tercihi gündeme geldi. Ucuz elektrik kullanımı nasıl oluyor” sorusuna da yanıt veren OEDAŞ İl Müdürü Fatih Kasal, “EPDK, serbest tüketici limiti diye bir limit açıklıyor zaman zaman. 2016’nın 31 Aralık’ına kadar bu limit 3600 kilowatt saat/yıldı. Herhangi bir müşterimiz yılda 3600 kilowatt saati geçecek şekilde elektrik kullanıyorsa ki o da ayda 300 kilowatt saate tekabül ediyordu, Serbest Tüketici olma hakkı elde ediyordu. Bu limit, 2017’nin 1 Ocak’ından itibaren 2400 kilowat saate düşürüldü EPDK tarafından. Böyle olunca, Türkiye’de Serbest Tüketici olma hakkı kazanan tüketici sayısı artmış oldu. Ortalama faturası 135 lira dolaylarında olan kişiler Serbest Tüketici olabilirken, bu rakam ortalama 82-83 liraya düşmüş oldu” ifadelerini kullandı.
SAYAÇ OKUMA, SİSTEM KURMA GİBİ BEDELLER SABİT
Kasal, tedarikçi firmaların ortalama yüzde 5’lik bir indirim taahhüt ettiğini belirterek, “Dağıtım bölgelerinde bir dağıtım şirketi görev yapıyor. Dağıtım bölgelerine EPDK’dan lisans almış her türlü tedarikçi firma da satıcı olarak girebilir. Bu şu demek: Siz Serbest Tüketici limitini geçiyorsanız, Afyon’da oturan bir tüketici olarak Kayseri’deki bir perakende elektrik firmasından elektrik satın alabiliyorsunuz. Sayacı dağıtım şirketi okuyor, bunun bedeli varsa bunu dağıtım şirketi alıyor, sistem kurma bedelini dağıtıcı şirket alıyor. Geriye çıplak elektrik dediğimiz, tükettiğiniz elektrik kalıyor. Bunu istediğiniz firmadan alabiliyorsunuz. İndirim denilen konu, çıplak elektrik kullanım bedelinde yapılan indirimdir. Müşteri, herhangi bir firmadan elektrik alabiliyor. Dağıtım şirketi, Kars’tan elektrik alanla, kendi dağıtım firmasından elektrik alan müşteriye aynı hizmeti veriyor. Müşteri, limiti geçiyorsa ve ikna oluyorsa istediği tedarikçi firma ile sözleşme imzalayabilir” dedi. >> Burak AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme