'Fatih Çetinkaya her anlamda içimize sindi'

MHP Merkez İlçe Başkanı Alper Yağcı, ülkenin ve devletin var olma mücadelesi vereceğini vurguladığı yerel seçimlerde kurtuluş mücadelesinin başladığı Afyonkarahisar’da siyaseten bir kurtuluş mücadelesi verilmesinin ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Yağcı, milli manevi kaygıları destekleyen zihniyetlere yerel yönetimlerde de paye ve görev verilmemesi gerektiği mesajını verdi ve ekledi: 'Aday adaylarımızdan hangisi aday olsa idi içe sinmeme gibi [&hellip]

“Fatih Çetinkaya her anlamda içimize sindi”

MHP Merkez İlçe Başkanı Alper Yağcı, ülkenin ve devletin var olma mücadelesi vereceğini vurguladığı yerel seçimlerde kurtuluş mücadelesinin başladığı Afyonkarahisar’da siyaseten bir kurtuluş mücadelesi verilmesinin ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Yağcı, milli manevi kaygıları destekleyen zihniyetlere yerel yönetimlerde de paye ve görev verilmemesi gerektiği mesajını verdi ve ekledi: “Aday adaylarımızdan hangisi aday olsa idi içe sinmeme gibi bir durum olamazdı. Bu noktada Sayın Fatih Çetinkaya her anlamda içimize sinen bir isimdir. Sayın adayımıza çıktığı bu kutlu yolda başarılar diliyorum.” dedi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Merkez İlçe Başkanı Alper Yağcı, Kocatepe Gazetesi muhabiri Burcu Aydın’ın sorularını cevaplandırdı. Yağcı, Mahalli İdareler Genel Seçimi hazırlık ve propaganda dönemine yönelik değerlendirmelerde de bulundu.
Burcu Aydın: Sayın Başkanım Engin Ayengin, Fatih Çetinkaya, Sefa Çetin ki kendileri süreç içerisinde çekildi, Mevlüt Varol, Kemalettin Yılmaz’ın aday adaylıkları arasından eleme süreci nasıl işledi? Fatih Çetinkaya diğer isimlerin arasından nasıl sıyrıldı? Adayı belirlemede kullanılan strateji ne idi?
Alper Yağcı: MHP iki dönem aradan sonra ilk defa aday adayı çok olanı bir seçim süreci yaşadı. Daha önceki dönemlerde adayımız hep aynı isimdi. Bu dönem farklı bir isim olma ihtimalinin ön planda olması nedeniyle birden çok aday adayı yarışa katıldı. En son Sayın Milletvekilimiz Kemalettin Yılmaz 12 Kasım tarihinde aday adaylığını açıkladı. Çünkü 14 Kasım 2013 tarihi aday adaylığı başvurusu için son gündü. Tepsit aşamasında bizim düşüncelerimiz öncelikle teşkilatlarımızın görüş ve beklentileri, teşkilatımızın yanında olan bizim yan kuruluşlar olarak ifade ettiğimiz Ülkü Ocakları, Ülkücü İşçiler Derneği ve diğer sivil toplum örgütlerininde bu süreçte bizlere sağladığı katkı mutlaka göz önüne alınmıştır. Aynı zamanda arkadaşlarımızın aday adaylıkları süresi boyunca yapmış oldukları çalışmalar neticesinde Afyon halkı kanalında ortaya koydukları yankı ve etkinin ne olduğu, kendilerine kazandırdığı artı puan göz önüne alınmıştır.
Burcu Aydın: Sayın Vali Yardımcısı Sefa Çetin’in aday adaylığına farklı eleştiriler geldi. Kimileri Çetin ismine sıcak bakarken kimileri ise “Her seçime aday adaylığı için başvuruyor. Geçen seçimlerde milletvekili o olmayınca şimdi de Belediye Başkanlığı.” şeklinde yaklaşımlar oldu. Teşkilatların bakış açısı nedir?
Alper Yağcı: Burada öncelikle bir şeyi açık ifade etmek gerekiyor; Sayın Sefa Çetin aday adaylığı değerlendirmeleri başlamadan önce bu yarışta olmak istemediğini, teşkilatların ve yönetimlerin rahat çalışması adına kendisinin görevden feragat edeceğini kaydetti.
Burcu Aydın: Sayın Çetin hem teşkilatlar hem de seçmen nezdin de hüsnü kabul göremeyeceğine kanaat getirdiği için mi Sayın Çetin geri çekildi?
Alper Yağcı: Açık ifade edeyim öncelikle durum tamamen teşkilatlar boyutundadır. Hepimizin gözünde Sayın Sefa Çetin partimiz genel merkezinin istediği bir Belediye Başkan adayı imiş gibi bir algı çizildi. Sayın Çetin’de bu durumdan son derece rahatsız olduğunu ifade etti. Gelişen süreçte sanki genel merkezin isteyip de teşkilatların istemediği bir adaymış gibi algılanmak kendisini de rahatsız ettiğinden, teşkilatları rahatlatmak için bu süreçte olmak istemediğini söyledi. Bizlerde kendisine aday adaylığı sürecindeki katkıları nedeniyle teşekkür ettik. Neticede adı ve unvanının da bir ağırlığı vardı. Aday adaylığı pozisyonunda bir vali yardımcısının bizim yarışımızda yer alması bize bir güzellik katmıştır. Karar alma aşamasına gelmeden önce teşkilatlara Ankara’dan gelen böyle bir baskı yokturu göstermek adına kendisinin feragati ikinci bir olumlu etkidir.
Burcu Aydın: Peki Sayın Milletvekilimiz Kemalettin Yılmaz’ın aday adaylığı kararını açıklaması sonrasına gelirsek, bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Alper Yağcı: Diğer aday adayımız olarak Sayın Milletvekilimiz Kemalettin Yılmaz’a gelirsek; kendisi teşkilat içinde yapılan bu değerlendirmeler de değerlendirme dışında tutulmuştur. Çünkü bilindiği üzere milletvekillerinin konumu itibariyle son karar Genel Başkanımız Sayın Dr. Devlet Bahçeli’ye aittir. Bununla ilgili de biz 14 Kasım tarihinde sürecimiz bitmesine rağmen genel merkezin milletvekilimizle ilgili vereceği kararın sonucunu bekledik. Şu ana kadar ortaya konulan tabloya genel merkez açısından bakıldığında 3 milletvekilinin Belediye Başkan adaylığına onay verilmişken bu son gelinen dönemde 3-4 milletvekilinin Belediye Başkan adaylığına Genel Başkanımız onay vermemektedir. Mecliste kritik oylamaların olabileceğini, bazı önemli olayların gelişebileceği noktasında boşalmalara müsaade etmemek adına ve vekilimize verdiği değerden dolayı, Milletvekili Sayın Kemalettin Yılmaz’ın kendisi için değerli olduğunu, mecliste bulunmasını istediğini bize ifade etmesinden dolayı Sayın Milletvekilimizde bu değerlendirmeye alınmamıştır. Bu cümle önemlidir. Halkımız nezdin de yapılan değerlendirmede teşkilatlarda birinci çıkamamış gibi bir algı oluşması doğru bir algı değildir. Böyle bir oylama yapılmadı. Dolayısıyla milletvekilimizin durumunun takdiri Sayın Genel Başkanımızdaydı. Genel Başkanımız da takdirini milletvekilimize verdiği değer ve meclisteki önemli görevi dolayısıyla bu şekilde kullandı.
Burcu Aydın: Diğer aday adayları arasında yapılan elemede nasıl bir rota çizildi?
Alper Yağcı: Bize de Sayın Engin Ayengin, Sayın Fatih Çetinkaya ve Sayın Mevlüt Varol arasından bir kişiyi aday olarak göndermek olasılığı kalmıştı. Şunu ifade edelim Sayın Genel Merkez yetkilileri yerel seçimlerde mümkün olduğu ölçüde bizlerin yani teşkilatların aldığı kararlara asla müdahale etmek istemediler. Özellikle belde ve ilçelerde olabildiğince kararı bize bıraktılar. Merkez il Belediye Başkan adaylarının kararını da bize bırakmalarına rağmen son karar mutlaka genel merkezdedir. Yani buradan gidecek yanlış bir tespit Ankara’da mutlaka kabul görecek anlamı taşımıyor. İl, Merkez İlçe Başkanlıkları, Ülkücü İşçiler Derneği Başkanlığı, Ülkü Ocakları ve diğer sivil toplum örgütleri ile beraber verdiğimiz bu kararın halk nezdin de bir karşılığı olmamış olsaydı genel merkezden de bu isme karşı bir ikaz gelirdi. Genel merkezin de bizden giden ismi kabul etmesi verdiğimiz kararın doğrulu ve teşkilatlara duyulan güvenin somut bir göstergesidir. Genel merkezimiz her zamankinden daha profesyonel şekilde bu seçimlerde çalışıyor.
Burcu Aydın: MHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli, Afyonkarahisar’a nasıl bakıyor?
Alper Yağcı: Genel Başkanımızı her ziyaretimizde masasında Afyonla ilgili notlar vardı. Genel merkez bizden habersiz kendisi de saha anket çalışmalarını Afyon’da da diğer illerde de yaptırdı. Bizden giden yanlış bir bilgi olsaydı genel merkez bizi de uyandırırdı. Bir şeyleri yanlış yaptığımız mutlaka söylenirdi. Genel merkezimiz hem parti müfettişleri hem de anket bazlı saha yoklamaları yaptırdı. Bütün iller gibi Afyon’un da nabzı tutuldu. Biz buradaki arkadaşlarımıza bu kararı alırken ifade ettik; İl merkez Belediye Başkan adaylığı ile ilgili son karar genel merkezin yetkisindedir. Biz genel merkezin teşkilatlara güvende samimiyetini göstermesi hasabiyle birde buradaki teşkilatların verdiği kararla, anket sonuçlarındaki kararın aynı olarak örtüşmesi genel merkezin bizim sunduğumuz adayı onaylamasında çok önemli iki etken oluşturmuş oldu.
Burcu Aydın: Partinize 5 ayrı aday adaylığı başvurusunda bulunuldu? Başvurudaki fazlalılığı nasıl yorumluyorsunuz?
Alper Yağcı: Biz bunu yaparken diğer aday adaylarımız Sayın Engin Ayengin ve Sayın Mevlüt Varol’un bu süreçte ortaya koydukları medeni cesaret ve partimize kattıkları değer nedeniyle yürekten teşekkür ediyorum. Bugün iktidar olan Adalet ve Kalkınma Partisi’nden bir tane aday adayı çıkıyorken MHP’den Belediye Başkanlığına 5 tane aday adayı çıkması demek halkın MHP’ye karşı teveccühünün olduğunun görülmesi, bu noktada görev almak isteyenlerin MHP’den aday adayı olmak istediklerinin bir göstergesidir.
Burcu Aydın: İktidar gerçeğine rağmen 5 aday adayı çıkan partinizin bu yerel seçimlerde en azından Afyonkarahisar’da iyi bir performans çıkaracağını düşünüyor musunuz?
Alper Yağcı: Biz bunu daha önceki açıklamalarımızda da hep ifade ettik. MHP tüm Türkiye’de olduğu gibi Afyonkarahisar’da da yükselen bir trend yakalamıştır. İktidar partisinin “Afyon’u Ege’nin parlayan yıldızı yapacağız.” sloganı ile çıktığı yolda en kaba tabirle şehrin 7 olan milletvekili sayısının 5’e düşerek, göç verme, işsizlik ve daha pek çok konuda olumsuz tavrından dolayı insanların Afyonkarahisar’da MHP’ye gösterdiği teveccühü inanın en az bizim kadar sizlerde gözlemliyorsunuz. Halktan gelen teveccühün olması ile partimizde siyaset yapılmasına karşı bir teveccüh ortaya çıkmıştır. Biz şu anda resmi süreci başlatmasak bile bu teveccühü Belediye Meclis üyelikleri ve İGM üyelikleri içinde yaşıyoruz. Şu anda başvurular akın akın geliyor. Daha önce bir meclis üyesi yazmakta zorlanabilen bir parti iken artık insanların ben MHP’liyim diyebilmeleri ili iki şey oratya çıkıyor. AK Partinin yaklaşık 10 yıllık Belediye Başkanlığını yönetmesi süresince halka istenilen düzeyde bir verim verememesinin göstergesidir. İkincisi ise MHP kadrolarının gerçekten çalışarak Afyonkarahisar’da MHP’nin var olduğunu, ayakta olduğunu ve yapılacak her seçimde mutlaka alternatif olan tek parti olduğunu insanlarımıza göstermek açısından ortaya koyduğu emeğin ürünüdür.
Burcu Aydın: Ziyaretlerde ve etkinliklerde verilen ana mesaj ne idi Sayın Başkanım? Teşkilatlar arasında uyum var mı?
Alper Yağcı: Tazelenen bir il ve merkez ilçe yönetiminden sonra MHP her zaman sahada ve insanlarımızın yanında oldu. Bizler hiçbir zaman makamda oturmadık. Sürekli insanlarımıza bir bahane ile ziyaretlerde bulunarak, basınımıza da aynı şekilde Cuma ziyaretleri, halkımıza yönelik milli manevi günlerde etkinlikler, ziyaretler düzenlemek, Yasin kitabı, ayyıldızlı Türk bayrağını dağıtarak halkımızla bütünleşme gayretini sürdürdük. İnsanlar mevcut bir düzenden bıktıkları zaman tercih edebilecekleri yer ararlar. Siz bir siyasi parti olarak var olduğunuzu. güçlü olduğunuzu, ayakta oludğunuzu ispat edemezseniz insanlar memnun olmadıkları siyasi bir parti alternatifini bulamadıkları zaman yine o siyasi partiye devam etmek zorunda kalacaklardır. Bunu da engellemenin yolu sizin siyasi parti olarak halkın beklentilerine cevap verebilecek nitelikte hazır vaziyette göreve talip olduğunuzu insanlara belirtmektir. Bunu teşkilat olarak elimizden geldiğince görev süremiz boyunca yapmaya çalışıyoruz. Aday adaylığında sayı 5’e kadar yükselirken bu süreçte her aday adayı arkadaşımızın ortaya koyduğu çabalarla mevcut süreç katkı ile beslenerek güçlendi. Adayımız netleşince diğer aday adayları ile yenilen yemekler MHP’de bazılarının özellikle istediği veya merakla beklediği birlik beraberliğin bozulması yönünde çıkacak haberlerin boş olacağını, bu seçimlerde MHP’nin kendi içerisinde bırakın birliğin bozulmasını dışarıdaki tüm seçmeni kucaklayacak bir siyasi yapı ile ortaya çıkıp seçim sürecini bu şekilde yöneteceğinin ilk göstergesi görülmüştür.
Burcu Aydın: Mahalli İdareler Genel seçimlerinde izleyeceğiniz seçim strateji nedir?
Alper Yağcı: Afyonkarahisar’da yaşayan her insanımızı mutlu ve tatmin edecek, onların da şehrin yönetimine katkı sağlayacağı geniş bir vizyonla biz yeni Belediyecilik anlayışını ortaya koymaya çalışıyoruz. Afyonkarahisar Belediye Başkan adayımız Sayın Fatih Çetinkaya kent yönetimi üzerine lisansını tamamlamış bu konuda uzman olmuş bir adayımız. Biz artık Afyonkarahisar’ın birilerinin ustalık, çıraklık diye tabir ettiği deyimlerle yönetilmesinden bir yana çekilip Afyonkarahisar’ın gerçekten onların ifade ettiği gibi düşünmesini istiyoruz. Büyük düşünebilmenin yolu da bu işi bilenlerin göreve seçilmesini sağlamaktır.
Burcu Aydın: Başbakan’ın taklit edildiğini mi söylemeye çalışıyorsunuz?
Alper Yağcı: Medya bunun canlı şahidi. Bizler çok şeyi sizin sayenizde öğreniyoruz. Sayın Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban katıldığı bir kaç toplantıdaki açıklamalarında şahsının 500 oyu olduğunu, ama Sayın Başbakan’ın, iktidar partisinin yanında olması ile oy oranını arttırdığını söylediğini herkes biliyor. Bu noktada benzer bir cevabı Sayın Başbakan’a Şanlıurfa halkı vermişti. Ceketimi koysam alırım mantığı ile yaptıkları bir tercih sonrası Sayın Fakıbaba AK Parti haricinde seçimi çok rahat kazanmasını bilmişti. Halktan tokat gibi bir cevap aldılar. Ben ikinci Osmanlı tokadının AKP’nin kurulduğu il olan Afyonkarahisar’dan atılması gerektiğine inanıyorum. Çünkü halkın karşısına geçip benim şahsi oyum 300-500 taneyi geçmez, başka hiçbir oyum yok diyen insana karşı gerekeni yapması lazım. Anti parantez bu cümlenin altında “Beni seçmek zorundasınız. Başbakan aday diye taşı koysa onu da seçmek zorundasınız. Ben bu işi bilmesemde beni seçmek zorundasınız.” anlamları çıkmaktadır. Bu yanlış bir mantıktır.
Burcu Aydın: Yerel seçimlerde önemli olan ön plana çıkan unsurlar nelerdir Sayın Başkanım?
Alper Yağcı: Yerel yönetimler apayrı bir olaydır. Yerel yönetimlerde bilindiği üzere şahıs çok önemlidir, ekibi çok önemlidir. Parti ikinci plandadır. Bakınız; Bolvadin, Sandıklı, Dinar ilçelerimizde ortalama olarak Adalet ve Kalkınma Partisinin bu üç bölgede genel seçimlerde aldığı oy yüzde 60 oranlarındadır. Belediye’ye yerel seçimler konusundaki halkın tercihi MHP’den yana olmuştur. Bu tercih Dazkırı ilçemizde de aynı şekilde gerçekleşmiştir. Bu tercihlerde hakikaten bazı insanlarımızı kandırmak için kullanılan iktidar partisinden olmazsanız para ve hizmet gelmez gibi ifadeleri tam tersine çevirebilen durumlardır. Allah kendilerinden son derece razı olsun, MHP’nin yüz akı olmuş Sayın Saffet Acar, Sayın İsmail Elibol, Sayın rahmetli Mehmet Koçum ve Sayın Nazmiye Kılçık çok iyi şekilde muhalefet partisi mensubu Belediye Başkanının neler yapabileceğini ortaya koymuş isimlerdendir. Benim 300 tane bile şahsi oyum yok diyen bir kişiye şehri emanet etmek bence Afyonkarahisar’a yapılacak en büyük zuldür, bu yanlıştır, bu hakarettir. Burada vicdan, aklı selim ve her bireyin oyunu gözden geçirmesinde çok büyük fayda var.
Burcu Aydın: Yerel seçimin çok önemli bir kilometre taşı olacağı düşüncesine katılıyor musunuz? Seçim propaganda döneminde seçmene yapacağınız vurgu ne olacak?
Alper Yağcı: Gerçek anlamda vatandaştan, halktan gelen tepkilerle bizler siyaset yapıyoruz. Yerel seçim önemli bir milat olacak. Kürdistan tartışmaları ve bölünmeye yönelik çabalar için bu tespitin doğruluğuna bizde inanıyoruz. Başından beri ifade ettiğimiz gibi yaşanacak süreç kesinlikle bir yerel seçim değildir Süreç var olup olamama mücadelesidir. Bu seçim Adalet ve Kalkınma Partisi’ne yönelik bir güven oylamasına dönüştüğü, yaptıklarının doğru veya yanlış olduğuna yönelik tespitin halk gözüyle ortaya konulduğu ya bölünüp parçalanıp yok olunduğu bir sürecin devam edeceği ya da yeniden milli kimliğimize bürüneceğimiz bir seçim yaşayacağız. Ankara Milletvekilimiz Sayın Özcan Yeniçeri’nin müdahalesi ile bütçe görüşmelerinde yer alan Kürdistan ibaresi çıkartılmıştır. Şu an bizim defalarca bahsettiğimiz Oslo görüşmelerinden çıkan maddeler bir bir uygulanmaya devam etmekte, MHP’de de açıkça milletvekilimizi Mecliste görmek istemesinin temel nedenleri de bunlar. Bölünmüşlüğe, parçalanmışlığa karşı durabilecek tek parti MHP olarak kalmıştır. Siyasi mücadeleden, iktidarı elde etme mücadelesinden çok ülkemiz adına bir mücadele sözkonusudur. Ülkemiz ve milletimiz için duyduğumuz ortak kaygıların; hamasetle, partizanlıkla uzaktan yakından alakası yoktur. Titreyip, silkinip, kendimize dönmeye mecburuz. Şimdi kişisel hesapların ve reaksiyonların ortaya konma zamanı değil. Ortak refleksimiz vatan, millet, üniter yapımız, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bağımsızlığı olmak zorundadır. Bunun yolu daha önce kurtuluş mücadelesinin başladığı Afyonkarahisar’da günümüzde top, tüfek, cephe dışında sürdürülen siyasi anlamda bir kurtuluş mücadelesine top yekün hareketle ihtiyacımız var. Cumhuriyetin kazanıldığı topraklarda cumhuriyetimizi korumak adına bu yolda ilerliyoruz. Sayın Başbakan’ın Şivan Perver’le el ele oturup, dün çapulcu denilen Barzani’yi devlet protokolü ile karşılaması gerçekten üniter yapıyı yok etmektedir.
Burcu Aydın: Milli manevi kaygıların ağır bastığı süreçte Sayın Fatih Çetinkaya içinize sinen bir aday mıdır?
Alper Yağcı: Bugün bir Genel Kurmay Başkanı hapiste iken zamanında mücadele ettiği teröristler devlet protokolü ile Başbakan tarafından karşılanıyorsa bunu siyaseten değil samimiyetle söylüyorum; Bu duruma Afyonkarahisar halkının sessiz kalacağına inanmıyorum. Bu zihniyete sahip kadrolara yerel yönetimlerde de görev verilmemelidir. Öncelikle şunu belirtmekte yarar görüyorum; diğer aday adaylarımızın hiçbir şahsi sıkıntısı yoktur. Tüm aday adayı isimler alanlarında kendilerini ispatlayan birbirinden değerli isimlerdir. Sevilen, sayılan dava arkadaşlarımızdır. Demokraside çok adaylı seçim olağan bir durumdur. Çok sayıda aday adayı arasından bir tek aday çıkar. Sağ olsunlar hepsi bu bilinçte idi. Hepsine kıymetli katkıları nedeniyle bir kez daha teşekkür ediyorum. Gerek Bozhöyük Belediye Başkanı olarak yerel yönetimdeki tecrübesi gerekse gençliği ve enerjisi ile Sayın Fatih Çetinkaya’nın bu işin hakkını vereceğine hepimizin inancı tamdır. Diğer adaylarımız içinde sözünü ettiğim bu durum geçerli olmakla beraber bu ışığı hem parti teşkilatları hem de vatandaş Sayın Fatih Çetinkaya’da gördü. Partili partisiz hemen herkesin oyunu yönlendirebileceği isim Sayın Fatih Çetinkaya’dır. Sayın Çetinkaya MHP’li mevcut bir Belediye Başkanı dışarıdan gelen bir isim değildir. Halk tarafından kabul gören bir isimdir. Teşkilatlarımızın bizzat içinde tanınan bir isimdir. Aday adaylarımızdan hangisi aday olsa idi içi sinmeme gibi bir durum olamazdı. Bu noktada Sayın Fatih Çetinkaya her anlamda içimize sinen bir isimdir. Sayın adayımıza çıktığı bu kutlu yolda başarılar diliyorum.
Burcu Aydın: Sayın Başkanım isimleri netleşen başka Belediye Başkan adayları var mı?
Alper Yağcı: Merkez ilçemize bağlı 14 Belde Belediye Başkanlıkları içinde yoğun çalışmalar yaptık. Tüm seçim bölgelerinde kazanmaya olan inancımızın tam olduğunu vurgulamak isterim. Netlesen adaylarımız; Beyyazi Atilla Bozkurt , Buyukkalecik İlhan Kavak, Çayırbag İsmail Aktürk, Çıkrık Lokman Çetinaktı, Değirmenayvalı Hüseyin Bayram, Fethibey Mustafa Özdemir, Gebeceler SaIp Yaşar, Işıklar Erol Özağıl, Nuribey Cengiz Çakmak, Salar Halil Aygün, Susuz İbrahim Işılak, Sülün Ömer Yağcı’dır.
Burcu AYDIN’ın röportajı

Bakmadan Geçme