'Farkımda Mısın Projesi, Afyon'a Yeni Bir Bakış Açısı Kazandıracak'
Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, FarkıMda Mısın projesinin açılış toplantısında yaptığı konuşmada, projenin Afyonkarahisar'a yeni bir bakış açısı kazandıracağını belirtti
Kent ve İnsan Derneği’nin destek almaya hak kazandığı ‘FarkıMda Mısın’ projesinin açılış toplantısında protokol üyeleri konuşma yaparak projenin önemine dikkat çekti. Afyonkarahisar Vali Yardımcısı Mehmet Keklik, “Afyonkarahisar ilimiz, tarihi ve kültürel değerleriyle olduğu kadar güçlü sivil toplum yapısı ve aktif vatandaşlarıyla da örnek bir şehir olma yolunda hızla ilerlemektedir.
Kamu kurum ve kuruluşları ve yerel yönetimlerin daha kapsayıcı, daha etkin ve daha demokratik hale gelmesi ancak sivil toplum kuruluşlarının bireylerin ve yerel aktörlerin süreci aktif olarak dahil olmasıyla mümkündür. FarkıMda Mısın projesi işte tam da bu noktada Afyonkarahisarımıza yeni bir bakış açısı kazandırmaktadır. Bu proje engelli bireylerin afetlere karşı daha dirençli hale gelmesini sağlamanın yanı sıra sivil katılım kültürünü yaygınlaştırmayı ve toplumun tüm kesimlerini daha duyarlı ve aktif hale getirmeyi amaçlamaktadır” dedi.
“ORTAK AKIL” VURGUSU
Vali Yardımcısı Keklik, konuşmasına şöyle devam etti:
“Kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin, sivil toplum kuruluşlarının, akademisyenlerin ve vatandaşlarımızın ortak akılla hareket ederek ilimizi daha güvenli, daha dayanıklı ve daha katılımcı bir kent haline getirme iradesine sahip olduğunu görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Çünkü ülkemiz için çok kritik konulardan biri olan afet yönetimi yalnızca kriz anlarında alınan önlemlerle değil, toplumun her kesiminin sürece dahil olması ve önleyici tedbirlerin etkin bir şekilde uygulanmasıyla başarılı olabilir. İlimizde başlatılacak olan Farkımda Mısın projesi sayesinde ilimiz sadece bir afet hazırlık merkezi olmakla kalmayacak, aynı zamanda sivil katılım konusunda Türkiye'ye örnek bir model de olacaktır.
Bu süreçte kamu kurumlarımız, yerel yönetimlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve tüm vatandaşlarımız, engelli bireylerimizin afet yönetim süreçlerine dahil edilmesi konusunda aktif bir rol üstlenecektir. Bu da Afyonkarahisar'ın daha kapsayıcı, daha duyarlı ve daha dayanıklı bir kent olmasını sağlayacaktır. Bugün başlattığımız bu proje yalnızca ilimize değil, Türkiye genelindeki birçok il yönetimi içinde örnek oluşturacaktır. Afyonkarahisar, sivil katılımı güçlendiren, afetlere dirençli, engelli dostlu bir kert olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.”
“DAYANIKLI ŞEHİR İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Projenin hazırlanmasında ve uygulanmasında emeği geçen kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür eden Vali Yardımcısı Keklik, “Hep birlikte yürüttüğümüz bu çalışma, kamu kurumları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğini güçlendirerek Afyonkarahisar'ı bu alanda öncü bir şehir haline getirecektir.
Bu anlamlı projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen Birleşik Milletler Kalkınma Programı'na, Avrupa Birliği'ne, Kent ve İnsan Derneğimize, Afyonkarahisar Belediyemize, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüze, Afyon Kocatepe Üniversitemize ve tüm sivil toplum kuruluşlarına emeği geçen herkese buradan şükranlarımızı sunuyorum.
Hep birlikte Afyonkarahisar'da daha kapsayıcı, daha güvenli, daha dayanıklı bir kent inşa etmek için çalışmaya devam edeceğiz. Sizleri bu projeye sahip çıkmaya, bu süreçte aktif rol almaya ve Afyonkarahisar'ın geleceğine katkıda bulunmaya davet ediyorum” ifadelerini kullandı. Vali Yardımcısı Keklik’in konuşması, Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın selam ve başarı dileklerini iletmesi ile sona erdi.
“TOPYEKUN DUYARLILIK GELİŞTİRİLECEK”
Afyonkarahisar Belediye Başkan Yardımcısı Eylem Ayar ise Belediye olarak her alanda toplumsal duyarlılığın artması için çalıştıklarını kaydetti. Ayar, “Deprem gibi diğer doğal afetlere karşı hazırlıklı olmak, bilinçlenmek ve ortak hareket etmek hepimizin sorumluluğudur. Aslında bir nebze de empati kurmanın bir yoludur. İşitme engelli bir bireyin depremde göçük altında kaldığını düşündüğümüzde çaresizliğini anlayabiliriz sanırım. Afetlere karşı topyekun duyarlılık geliştirerek sadece kendimizi değil, çevremizi de koruyabilir, daha güvenli bir toplum inşa edebiliriz. Hep birlikte daha bilinçli, daha sağlıklı, daha mutlu bir toplum için attığımız bu adımın hepimizin hayatına değerli bir ışık katacağına inancımız tamdır. Bu proje bunun bir aracıdır” dedi.
“EN FAZLA TURUNCU BAYRAK ALAN ÜNİVERSİTE AKÜ”
Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş da konuşmasında engellilere yönelik projelerin önemine dikkat çekti. Rektör Prof. Dr. Karakaş, “Bu projenin amaçları arasında engelli bireylere temel afet farkındalığı kazandırmak, onların konumlarını içeren bir afet envanteri ve haritası oluşturmak ve bu bilgileri AFAD veri tabanına kaydetmek projenin öncelikli hedefleri arasında yer almaktadır. Ayrıca afet anında engelli bireylerin güvenliğini artırmak için özel bir mobil uygulama geliştirilmesi de öngörülmektedir. Eğitimler, tatbikatlar ve bilgilendirme kampanyalarıyla desteklenecek proje engelli bireylerin afet yönetimine daha aktif katılımını teşvik etmeyi de amaçlanmaktadır.
Farkında mısın projesi sadece afet yönetimi konusunda değil aynı zamanda sivil katılım ve aktif vatandaşlık alanlarında da farkındalık yaratmayı hedeflemektedir. Öylece engelli bireyler sadece afetlere karşı hazırlıklı hale gelmekle kalmayacak Aynı zamanda kent yönetimi süreçlerinde de daha aktif roller üstlenebileceklerdir. Engelsiz Üniversite mottosuyla yönetim politikaları gerçekleştiren bir üniversite olarak 2021 ve 2022 yıllarında YÖK’ün Engelsiz Üniversite Turuncu Bayrakları kapsamında en fazla bayrak alan üniversite statüsüne ulaştık ve daha sonraki yıllarda da bütün eksiklerimizi tamamlayarak engelsiz üniversite konumuna geldik. Bu anlamda bu projenin daha geniş bir alana yayılması için oldukça önemli olduğu kanaatindeyim.
Üniversite yönetimi olarak yine üniversite-şehir işbirliği kapsamında kültürel, sanatsal ve sportif alanlarda olduğu gibi bilimsel alanlardaki işbirliklerini de güçlü bir şekilde destekliyoruz. Özellikle yürütülen projelerle hem üniversiteye dış kaynak temin etmek hem de toplumsal fayda üretmeyi de önemsiyor ve bunu destekliyoruz. Akademisyenlerimizin son dönemlerde özellikle TÜBİTAK ve Avrupa Birliği gibi ulusal ve uluslararası nitelikteki proje desteği sağlayan kurumlardan proje alma sayıları gittikçe artmaktadır” ifadelerini kullandı.
“AFET ANINDA YAŞANAN PANİK BİREYLERİ ZORLUYOR”
Programda konuşan Kent ve İnsan Derneği Başkanı Şerife Aksoy Ünal ise proje hakkında bilgi verdi. Ünal, “Toplumumuzun her bir ferdinin afetlere karşı daha dirençli hale gelebilmesi için önemli bir adım atmak üzere bir araya gelmiş olmaktayız. Hepimizin bildiği üzere engelli bireyler ve yakınları için afet ve acil durumlarda doğru adımları atmak hayati önem taşıyor.
Proje kapsamında uzmanlarımızla birlikte bu önemli konuyu ele alacağız. Engelleri değil, çözümleri konuşacağız. Birlikte hazırlanıp, birlikte güvende olacağız. Bu kapsamda 99 bin 503 dolar finansman almaya hak kazanan projemiz Afyonkarahisar’da yaşayan engelli bireylerin afetlere hazırlık olmalarını sağlamak ve onların afet yönetimi süreçlerine aktif olarak katılmamız teşvik etmek amacıyla hayata geçirilmiştir.
Bildiğiniz gibi ülkemiz bir deprem bölgesidir ve 6 Şubat 2023'te yaşadığınız büyük felaket afetlere karşı hazırlıklı olmanın hayati önemini hepimize bir kez daha göstermiştir. Ancak afetlerden en çok etkilenen grupların başında engelli bireyler gelmektedir. Afet anında yaşanan panik, fiziksel ve iletişim engelleri nedeniyle bu bireyler için tahliye ve müdahale süreçleri çok daha zorlayıcı olabilmektedir. İşte tam bu noktada ‘FarkıMda Mısın’ projemiz engelli bireylerin afetlere karşı bilinçlenmesi, onların afet yöntem süreçlerine entegre edilmesi ve daha güvenli bir yaşam sürmeleri için kapsamlı bir yol haritası sunmaktadır” dedi.
“HER YIL 35 BİN KİŞİYE EĞİTİM VERİYORUZ”
Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürü Atila Altunbulak da konuşmasında “Bu proje toplumun bilinçlendirilmesi ve afetlerden en az etkilenmesi sağlamak üzere yürütülen eğitim çalışmalarının açısından oldukça önemli sonuçlara kavuşacağımız çok değerli bir projedir. İl Müdürlüğümüz tarafından ilimizde, okullarımızda, kamu ve özel sektör kuruluşlarından başta olmak üzere toplumun her kesinin yönelik eğitim faaliyetleri düzenlemekteyiz ve her yıl ortalama 35 bin vatandaşımıza bu eğitimler vasıtasıyla ulaşmaktayız.
Ancak engelli bireylerimiz ve onların örgütlü STK'larına yönelik özel eğitim programları uygulama pek fırsatı bulamamaktayız. Bu açıdan farkında mısınız projesinin AFAD olarak biz çok önemsiyoruz. Bu proje, onlara özel bir eğitim programı sunmamıza imkan tanıyacaktır” ifadelerini kullandı.
BARO, ENGELLİLER İÇİN ÇALIŞMA YAPTI
Programda konuşan Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. M. İpek Yılmaz Göktürk de engellilere yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Göktürk, “Adliye binası 3’üncü katında bulunan Baro katımız, Baro hizmet binamız ve sonrasında Afyonkarahisar Adliyesi binasında keşif işlemi icra edilmiştir. Engelli bireyler için neler yapılabilir? Nasıl bir çalışma yürütülebilir? Meslektaşlarımızın erişilebilirliğinde nasıl kolaylık sağlanabilir?
Deprem anında meslektaşlarımızın ve vatandaşlarımızın nasıl bir kontrol sağlayacağını anlatmak amacıyla bazı tespitler yaptık ve bu tespit ettiğimiz eksikliklerin giderilmesi konusunda Başsavcılığımız ile işbirliği içinde çalışmalar yürütmeye başlamış bulunmaktayız. Baromuzun yapmış olduğu çalışmaların yanında gerek özel sektör ve gerekse de toplumsal dönüşün gerçekleştirilebilmesi yolunda da her birimize büyük bir görev düşmektedir.
Unutmamak gerekir ki engelli bireylerin insan onuruna yaraşır, özgür, eşit ve bağımsız bir yaşama sahip olabilmesi hepimiz için onurlu ve özgür bir yaşam anlamı taşımaktadır” dedi.
Program çerçevesinde Afyonkarahisar Valiliği Proje Yöneticisi Ali Ertürk ile Afyonkarahisar Belediyesi’nin önceki dönem Başkan Yardımcıları’ndan, Kent ve İnsan Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Öner de sunum yaptı. Program fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.