Fabrika'ya destek için 2 saat fazla çalışacaklar
Şeker-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu, Şeker-İş Genel Merkezi'nin 'İşçiler, fabrikalarda 2 saat fazla çalışsın' kararını Afyon Şeker Fabrikası'nda da uygulanacağını açıkladı. Afyon Şeker Fabrikası'nda işçilerle birlikte basın açıklaması yapan Karamoçu, 'Fabrikasında yeterli teknik bilgi ve tecrübeye sahip işçilerin sağlanması ile sektörün devamlılığını sağlamak amacıyla karar vericileri, siyasi partilerin temsilcilerini, pancar üreticilerini, besicileri, taşıyıcıları, esnaf [&hellip]
Şeker-İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Murat Karamoçu, Şeker-İş Genel Merkezi’nin “İşçiler, fabrikalarda 2 saat fazla çalışsın” kararını Afyon Şeker Fabrikası’nda da uygulanacağını açıkladı. Afyon Şeker Fabrikası’nda işçilerle birlikte basın açıklaması yapan Karamoçu, “Fabrikasında yeterli teknik bilgi ve tecrübeye sahip işçilerin sağlanması ile sektörün devamlılığını sağlamak amacıyla karar vericileri, siyasi partilerin temsilcilerini, pancar üreticilerini, besicileri, taşıyıcıları, esnaf ve tüm yöre halkını uyarmak ve bilgilendirmek için çiftçisini mağdur etmemek, fabrikasını zamanında kampanyaya hazırlamak için hiçbir ücret talep etmeden 1 ay boyunca fabrikanın tüm bölümlerinde günde 2 saat fazla çalışma kararı alınmıştır” dedi.
ÖZELLEŞTİRME İLE SIKINTI BAŞLADI
Şeker Fabrikaları’nda özelleştirme kararının alınmasının ardından şeker sektörünün sıkıntıyla karşılaştığını hatırlatan Karamoçu, “Türk Şeker Fabrikaları’nın 2000 yılında özelleştirme kapsamına alınmasıyla birlikte şeker sanayisinde oluşturulmaya çalışılan kara tablonun, bugün Türk Şeker’i adeta yok etme aşamasına getirdiği bir gerçektir. 200 yılında 26 bin olan işçi sayısı, 2015 yılında 9 bin 541 kişiye kadar gerilemiştir. Hukuka aykırı uygulamalar nedeniyle taşeron çalışan sayısının 11 binlere ulaşması beklenmektedir. Afyon Şeker Fabrikası ve Makine Fabrikası’nda 2000 kişi çalışırken fabrikalar 350 kişiyle çalışır duruma gelmiştir” ifadelerini kullandı.
KAMPANYA DÖNEMİ
YAPILAMAYABİLİR
İşçinin kendi hayatından fedakârlık ettiğini hatırlatan Karamoçu, açıklamasına şöyle devam etti:
“Son üç kampanya döneminde teknik bilgi ve tecrübeye sahip yetişmiş, kalifiye eleman eksikliği had safhaya ulaştığında çalışanlarımız hafta tatili ve resmi tatil yapmaksızın gösterdikleri büyük fedakârlıklarla adeta canlarını dişlerine takarak üretime devam etmişlerdir. Sizlerin de bildiği üzere bu durumun elbette böyle devam etmesi düşünülemez. Önümüzdeki dönemde yoğun bir şekilde artacak emekliliklerin ardından ülkemizde ve fabrikamızda yeni bir kampanya dönemi gerçekleştirilmesi imkânsız hâle gelecektir. Söz konusu durum belki de Cumhuriyet tarihinde bir ilkin yaşanmasına neden olacaktır. Bunun faturasını hep birlikte ödemek zorunda kalacağız.”
BÖYLE BİR EYLEM, İLK OLUYOR
Türk-İş İl Temsilcisi Muharrem Uslu da böyle bir eylemin ilk kez gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Uslu, “Sendikamızın aldığı kararı kutluyorum. Bugüne kadar hep bir iki saatlik iş durdurma eylem kararları alınırdı. Şeker-İş Sendikamız, bu eylemlerin tam tersi bir eylem kararı aldı. Çalışarak, işyerine katkı vererek ilk eylem oluyor. Bunu kutluyorum. Geçici işçi kavramı, çalışma hayatı adına kabul edilebilir bir kavram değil. Türk-İş’in gündeminde sürekli bu konu var. Sendikanız, sorunlarınızı hem gündeme getiriyor, hem iktidarla konuşuyor, hem muhalefetten destek istiyor. İktidarın bu konuda katkı koyması gerekiyor. Maalesef bu katkı, sendikaların istediği doğrultuda yaşanmadı” dedi. >> Murat ARISOY’un haberleri