Faaliyet raporu oy çokluğuyla kabul

Afyonkarahisar Belediyesi'nin 2009 Yılı Faaliyet Raporu meclis toplantısında açıklandı. AK Parti grubu adına raporu Mustafa Albay okudu. MHP grubu adına da Özcan Şarlak'ın faaliyet raporu ile ilgili değerlendirmesinin ardından rapor MHP grubunun reddine karşılık oy çokluğuyla kabul edildiAfyonspor'a sahip çıkıldı Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Afyonkarahisar Belediye Meclis Üyesi Mustafa Albay, Belediye'nin 2009 Yılı [&hellip]

Faaliyet raporu oy çokluğuyla kabul

Afyonkarahisar Belediyesi’nin 2009 Yılı Faaliyet Raporu meclis toplantısında açıklandı.

AK Parti grubu adına raporu Mustafa Albay okudu. MHP grubu adına da Özcan Şarlak’ın faaliyet raporu ile ilgili değerlendirmesinin ardından rapor MHP grubunun reddine karşılık oy çokluğuyla kabul edildi
Afyonspor’a sahip çıkıldı
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Afyonkarahisar Belediye Meclis Üyesi Mustafa Albay, Belediye’nin 2009 Yılı Faaliyet Raporunu parti grubu adına okudu. Afyonkarahisar Belediyesi Faaliyet raporunun 5393 sayılı kanun gereği hazırlandığını kaydeden Belediye Meclis Üyesi Mustafa Albay, raporun Belediye Kanununa göre 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu “Kamu İdarelerince Hazırlanacak Faaliyet Raporları Hakkında Yönetmelik” dikkate alınarak hazırlandığını söyledi. Raporda belediyenin bir yıllık faaliyetleri, kurumsal yapısı, gelir ve giderleri, personel yapısı, birimlerin performans durumları şeffaf ve doğru bir biçimde ortaya konmaya çalışıldığını belirten Albay; “Bütün dikkatimize rağmen hizmet üretirken karşılaştığımız zorluklar, hizmet kalitemizin istenilen düzeyde gerçekleşmemesi gibi hususlar faaliyet raporu hazırlanırken ortaya çıkmış gelecek dönemler için önlemler almamızı sağlamıştır. Ekmek fiyatları 60 kuruştan 45 kuruşa indirildi. Yüntaş büfelerinde ise 40 kuruştan satış gerçekleşmektedir. Akdeğirmen Barajı devreye alındı. Arıtma devreye girdi. Sadece su kalitesi yüksek kuyular faaliyetine devam etmektedir. 5 Nisan 2009 tarihinde ileri teknoloji ve ön ozonloma sistemiyle Türkiye’de sadece birkaç arıtma tesisinden birisi olan Akdeğirmen Barajı İçme Suyu Arıtma Tesisi Belediyemiz adına DSİ tarafından yaptırılarak devreye alınmıştır. Akdeğirmen Barajının devreye alınmasıyla şehrimizde uzun yıllardır kullanılan Küçük Çobanlı Terfi Merkezi ve sondaj kuyularının tamamı kapatılmıştır. 2009 Yılında; sondaj kuyularından ve Kadınana Kaynak Suyundan 6,609,600 metreküp, Akdeğirmen Barajından 8,553,600 metreküp olmak üzere toplam 15,163,200 metreküp su üretilmiştir. Afyonspor’a şehrin ileri gelenleri ile birlikte belediye olarak sahip çıkılmıştır. Maddi manevi destek sağlanmış kulüp borçları yeniden yapılandırılarak iş adamlarımızla birlikte hiçbir destek esirgenmemiştir.”dedi.
Çalışmalar hızla sürüyor
Meclis Üyesi Mustafa Albay, Ballıpınar’a en güzel kale ve Afyon manzaralı bir park yapımının hızlı şekilde devam ettiğin hatırlatarak; “Bu Park tamamlandığında piknik alanlarına uzak kalmış birkaç mahallenin yeşil alan ihtiyacı yürüme mesafesinde giderilmiş olacaktır. Bedrik Mahallesi’nde bulunan piknik ve mesire alanı içerisinde Yürüyüş yolları, pergoleler, çocuk oyun ve jimnastik alanı restoran-kafeterya, süs havuzu ve şelale, tuvalet, mescit, büfe, otopark, geniş çim ve ağaçlandırma alanları bulunmaktadır. Toplam Alanı 25 bin metrekaredir. Ayrıca fidan dikilen alan 75 bin metrekare olmak üzere toplam 100 yüz bin metrekaredir. Yıllardır konuşulan, planlanan ama bir türlü başlanamayan Hıdırlık yolu yapımı başlatılmış ve birinci etabın yüzde 70’i tamamlanmıştır. 12 metre genişliğinde 2,5 kilometre uzunluğundaki bu yol gelecekte Kurtuluş Caddesi’nin yükünü azaltacak şekilde yapılmaktadır. Kanlıca- Hıdırlık – Keltepe mevkii yol çalışmalarımızın l. etabı olan Hıdırlık – Taşpınar Camii arasında kalan kısımda şehir seyri, bisiklet ve yürüyüş yolu yapılması planlanmaktadır. Kırma ve yarma çalışmaları hızla devam etmektedir.”diye konuştu.
Zarar eden tesisler özelleştirildi
Hıdırlık tepesinde yaz aylarında çıkan ot yangınlarıyla mücadele için ikinci bir yangın yolu açıldığını, yirmiye yakın yeşil alan ve park yapıldığını aktaran Mustafa Albay; “Brüksel’e ‘Afyon Evi’ kuruldu. Afyonkarahisar ve Emirdağ’ın Belçika’da yaşayan hemşerileri ile yakın temas ve işbirliği altyapısı hazırlandı. Bu girişimin meyveleri gelecek dönemde iş adamlarının, yerel yönetimlerin ve üniversitelerin ortak programları ile somut hale dönüşecektir. Zarar eden belediyeye ait tesis ve işletmeler sosyal ve kültürel amaçlar da gözetilerek özelleştirildi. Afyon Konağı’nda ev hanımlarına el ürünlerini değerlendirme fırsatı verecek şekilde yapılanmaya gidildi, Hıdırlık’ta zarar eden atıl vaziyetteki tesisler özelleştirildi, Yüntaş hem özelleştirildi, zarardan kurtuldu hem de ekmek yüzde 33 ucuzladı. Bakım maliyeti yüksek araçlar hibe yoluyla envanterden ç��karıldı. İnşaat mevsiminin durduğu kış sezonunda da boş durmadık. 21 okul, 16 camiinin etrafında düzenlemeler yapıldı. (karla mücadele için çalıştırılacak personelin atıl vaziyette beklememesi sağlandı. Ambaryolu katlı otopark inşaatı başladı, 4 trilyona mal olacak otopark hızla ilerliyor, afyonun en büyük kapalı otoparkı olacak. Karaman iş merkezi, karaman otoparkı devreye sokuldu. Aşure geleneği 40 bin kap aşure dağıtımı yapıldı. Başkanlık makamı giderleri kısıldı. Mahalle bazında Marulcu Mahallesi başlangıç olmak üzere komple iş yapılmaya başlandı.”şeklinde konuştu.
Başkan herkesle barışık
Çöpte modern toplama yöntemlerine geçildiğini, ilk defa sokak hayvanlarının kısırlaştırılmasına başlandığını, biyolojik atık su arıtma tesisinin 19 Nisan tarihinde ihale edileceğini hatırlatan Albay; “Afyon dev bir tesis kazanacak. Başkanın girişimleri neticesinde 240 adet TOKİ tarafından alt gelir grupları için 100-250 TL taksitle konut yapılıyor, ihalesi bitti, Nisan’da Sahipata da inşaat başlıyor. Afyonkarahisar Türkiye’nin en büyük yapay göletinin de içinde bulunduğu dev bir Tabiat Parkına kavuştu. 10 Trilyon para harcandı. Spor kompleksi ile ilgili çalışmalar son aşamaya geldi. İnşallah 1-2 ay içinde ihale aşamasına gelinecek. Akarçay projesi halkımızın merakla beklediği takip ettiği proje olarak bitmek üzere. Bu yıl içinde ihale edilip inşaata başlanması planlanmaktadır. Bu iş için bayındırlık birim fiyatlarıyla harcanacak para 30 trilyonun üzerindedir. Taş Medreseye sahip çıkılmış ve 20 yıllığına belediyemize kazandırılmıştır. Kısa zamanda restorasyona başlanacağına inanıyoruz. Başkanımız seçildiği günden beri halkla barışmaya çalışmış, belediyenin kapısını herkese açmış, taşıma sektörü ile, müteahhit sektörü ile olan dargınlıklar giderilmiş belediyede şeffaf yönetim anlayışı hakim kılınmıştır.”ifadelerine yer verdi.
Personelde siyasi davranılmadı
İlk kez Ramazan eğlenceleri düzenlenip, şifalı aşure geleneğinin 40 hafızla 40 kazanda başlatılıp ulusal düzeyde tanıtım yapıldığına dikkat çeken Mustafa Albay şöyle konuştu:
“İhtiyaç sahiplerine geçmiş yıllara göre en az 3 katı kömür, gıda, kırtasiye yardımı yapılmıştır. Ayrıca Belediye Başkanımızın kameralardan uzak ihtiyaç sahiplerinin evlerinde onlarla birlikte yemek yemesi, halkımızın takdirini kazanmıştır. İlk kez belediyemiz çeşitli branşlarda meslek edindirme kursları açmıştır. Belediyemizin hantal makineler yerine gerekli kamyon, iş makinesi vs ihtiyaçlar giderilmeye başlanmıştır. Hantal ve masraflı araçlar elden çıkarılmıştır. Nokta kavşak, gerçek kavşak hüviyetine kavuşmuştur. Kent ormanı 2 milyon metrekareye yakın bir alanda çok kısa sürede yapılmaya başlanmış 10 Ekim 2010’da açılışı yapılacaktır. Şimdiden yüz bin ağaç dikilmiştir. Tüm ağaçların damlama sulama ile sulanması için su kuyusu açılmış, tesisat döşemesi için ihale yapılmıştır. Coğrafi bilgi sistemi ve numarataj yenilemesi, Çevre Bakanlığı’ndan sağlanan 750 000 TL destekle Uydukent’teki mahallelerimizin yağmur atık suyu ihalesi yapılmış ve inşaat başlamıştır. Çevre kontrol birimimizin sıkı takip neticesinde hava kirliliği yaşanmamıştır. Kent meydanı, fuar alanını yüzde 80 büyütecek projeye başlanmış ve son aşamaya gelinmiştir. Personel konusunda başkanımız siyasi davranmamış, geldiği günden beri sayı yüzde 10 azalmıştır. Gelişigüzel park önlendi, köy garajı ihalesi yapıldı. Şehir merkezinde otopark ihaleleri ile, toplu taşıma teşvik edilmiştir. Zülali camisi tuvaleti ve berberler arası tuvaletinin yeniden yapılması herkesi memnun etmiş, uygulamanın ve yenilemenin bütün camilere yaygınlaştırılmasını istiyoruz.”
Davetlerde yemekhane tasarrufu
Afyonkarahisar’da 50 yıldan fazla zamandır 400’e yakın hoparlör ilan hizmeti verilip sadece bu ay 150 hoparlör alımı için ihale yapılıp montajına başlandığını aktaran Albay sözlerine şöyle devam etti: “Diğer şehirlerden görüp imrendiğimiz modern duraklar şehrimizde yapılmaya başlanmıştır. Billboardlar, raket boardlar ve mega lightların yenilenmesi ve şehrimizin yeni kent mobilyalarıyla tanışması sağlanmıştır. Belediye yemekhanesi ve lokalimiz temiz ve modern hale getirilmiş, 4 yıldızlı otel standardın da tabaklarda personel ve misafirimiz yemek ve lokal imkanına kavuşmuştur. Belediyemizin davetleri de bu mekanda verilerek tasarrufa gidilmiştir. Afet’le ilgili konularda belediyemiz Afjet yönetimiyle sıkı işbirliği içinde mevcut şebekenin yenilenmesi ve abone sayısının 11 bine çıkması konusunda belediyemiz ciddi çaba sarf etmiştir. Yeni binayı ekle açık büro sistemine göre tefriş edilmiştir. Belediye meclis üyeleriyle uyumlu çalışma, parti ayrımı gözetmeksizin bütün görüşlere açık olunmaktadır. İlk kez AB ile ilgili proje yapılmaya başlanmış diğer kurumlara ortak olunmuştur. Modern çöp toplama hizmetlerine başlanmıştır. Afyon tanıtım cd si yapıldı.”
Eleştiriler yapıldı sorular soruldu
Afyonkarahisar Belediyesi 2009 Yılı Faaliyet raporunu okunduktan sonra rapor ve hizmetlere yönelik eleştirileri Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) gurubu adına Özcan Şarlak dile getirdi. MHP’li Meclis üyeleri olarak amaçlarının şehre ve insanlara nasıl daha iyi hizmet edecekleri olduğunu söyleyen Şarlak; “Seçildiğimiz gün parti rozetlerini çıkarıp çalışmaya başladık. Hiçbir ön yargımız olmadı. Şehrimiz için doğru, faydalı gördüğümüz her çalışmanın arkasında ve destekçisi olduk. Genelde uyumlu çalışmalar yaptık, zaman zaman ters düştüğümüz konularda yine şehrimizin faydası için tartışmalarımız olmuştur. Bizim hiçbir zaman şahsi veya siyasi çıkar için faaliyetimiz olmamıştır. Bundan sonra da olmayacağına söz veriyoruz. Geçtiğimiz bir yılı değerlendirmek, bazı konularda eleştirmek ve merak ettiğimiz bazı konuları sormak, yapılan bazı yanlışlıkları hatırlatmak ve verilen bazı sözlerin yerine getirilmeyişindeki sebepleri öğrenmek istiyoruz.”dedi.
Pazaryeri bir cana mal oldu
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban’ın göreve geldikten kısa bir süre sonra bazı çalışanları görevden alıp, yerlerini değiştirip, bir kısmının iş akitlerini fesh ettiğini kaydeden Özcan Şarlak; “Her başkan göreve geldiğinde tabii ki istediği kadro ile çalışmak ister bu onun hakkıdır. Fakat bunu yaparken daha dikkatli olunamaz mı? Hatalı şekilde görevden alman şahıslar daha sonra dava açıp göreve döndüklerinde yapılan masraflar halkımızın cebinden çıkmaktadır. Bize göre illa ki kendi kadromla çalışacağını diye işini düzgün yapan, tecrübe ve liyakat sahibi olmuş çalışanlara da dokunmamak hem ahlakın hem de dinimizin gereğidir.
İstasyon meydanına kurulan pazar yeri daha sonra uygunsuz olduğu anlaşıldığında vazgeçilmiş kapatılmış fakat yüz binlerce lira boşa harcanmıştır ve bir cana mal olmuştur. Önümüzdeki yıllarda yapılması düşünülen işlerin iyice araştırılıp, düşünülüp öyle yapılmasını istiyoruz.”diye konuştu.
İktidar partisi şart değil
Afyonkarahisar’ın havası Türkiye’nin en kirli illerinden biri olduğunu belirten MHP Belediye Meclis Üyesi Özcan Şarlak, merkezde yeşil alanların çoğaltılması gerekirken spor kompleksleri projesinden dolayı şimdiki stadyumun yıkılarak o alana binalar yapılmak istendiğini kaydetti. Şarlak; “Sayısı oldukça fazla bir kısım vatandaşlarımız her gün oraya spor yapmaya gidiyor, o alan yeşili bol, gezinme, koşma, dinlenme alanları olarak düzenlenmelidir. Bu gibi alanlar merkezde bir daha bulunamaz düşüncesindeyiz. Diyeceksiniz ki spor kompleksi parayla yapılacak. Buraları satmaz isek parayı nerden bulalım. Bizde diyoruz ki ; Beyefendiler seçimlerden önce hiç böyle demiyordunuz. Biz seçilirsek iktidar bizden, bakamınız arkamızda maddi sıkıntımız olmayacak, oyları bize verirseniz bu projelerimizi kısa zamanda nasıl gerçekleştiririz görürsünüz demiştiniz. Millet size inandı görev verdi. Şimdi ben buraları satıp akarcayı, spor kompleksini şunları bunları yapacağım diyorsunuz. Beyefendiler, bir şeyleri satıp yapacak olduktan sonra sizin iktidardan yana belediye olmanızın ne anlamı var. O şekilde herkes yapar. Siz olsaydınız nasıl yapardınız diye sorabilirsiniz. Biz de di-yoruz ki, nasıl yapabileceğimizi sadece bir örnekle izah edeceğim. Sayın Hayrettin Barut döneminde Afyonkarahisar’a kazandırılan ve o dönemden beri atıl vaziyette bekletilen, mülkiyeti belediyemize ait olan imarı bitmiş 154 adet 5 yüz ve bin metrekarelik toplamda yaklaşık 1.500.000 metrekare büyüklüğünde İnaz sırtları dediğimiz mevkideki araziyi metrekaresi 50 TL den halka arz ederseniz size 75.000.000.TL gibi bir kaynak çıkmış olur. Bu da yapılması düşünülen spor kompleki gibi tesislere yeter kanaatindeyiz. Bu tesisleri biz olsaydık bu şekilde yapar, stadyum alanına dokunmamış olurduk. Demek ki bir şeyler yapmak için illa ki iktidarla aynı partiden olmak şart değilmiş. Özellikle bunu Sayın Afyonkarahisar halkına hatırlatıyoruz.” şeklinde konuştu.
Kargaşa ne zaman bitecek?
2007 Yılında Belediye’ye alınan bağış ve yardımların 115 bin TL , 2008 yılında ise olmadığını ve geçen yılda yaklaşık 3,5 milyon TL olduğunu dile getiren Özcan Şarlak şöyle konuştu: “Unutmayın ki her bağış ve yardımın mutlaka karşılığı olur. Vizyon projelerinizin içinde seçim öncesi ballandırarak anlattığınız karayolları arazisine yapmayı taahhüt ettiğiniz pazar yeri ve diğer sosyal tesisler ve bazı okulları yıkıp ahlarına otopark yapma projelerini, bazı kavşaklara yapmayı düşündüğünüz battı çıktıları göremedik. Acaba ne oldu bunlardan vazmıgeçtiniz? Yine 2009 da tartışmalara sebep olan Ankara-İzmir otobanının durumu nedir? Halkımızın çoğunluğunun şehre 20-25 kilometre mesafeden geçmesini istediği bu otoban güzergahı için AKP’li belediye olarak bir çalışmanız oldu mu? Son durum nedir?
Trafikle ilgili bir yıldır değişen çok bir şey olmadı. Minibüsler hala istedikleri yerde indi bindi yapıyor, kaldırımlar hala dar. Yeni yapılan duraklar bazı kaldırımlarda yürüyecek yer bırakmıyor. Minibüs güzergahlarıyla ilgili vatandaşın mağduriyetini giderecek çalışmalar yapılmıyor. Bu kargaşaya ne zaman son verilecek.”
Kaldırım işgalleri fazla
Kaldırımlarla ilgili bir başka tespitlerinin de özellikle 2. Dumlupınar ve Yeşilyol Caddelerinde ki kaldırımlarda bazı kafe ve başka işyerleri tarafından yayalara çok az yürüme mesafesi bırakacak şekilde işgal edildiğini aktaran Özcan Şarlak; “Buna engel olacak uygulamaların bir an önce hayata geçirilmesi, olmuyorsa buraların belirli saatlerde trafiğe kapatılması uygun olur kanaatindeyiz. Şehrimizde önceki dönemlerde başlatılan çöp toplama sisteminde de büyük aksaklıklar, uygulama ve uygulatma hataları vardır. Malumunuz çöpler poşetlerle kapı önlerine zamansız bırakılabiliyor. Bir kısmı bırakılırken bir kısmı kedi ve köpekler tarafından dağıtılıyor. Hem çok kötü bir görüntü hem de pis kokular yayılıyor. Ya bu sistemin üzerinde durulup iyileştirilmesi ya da başka bir sistem üzerinde çalışılması gerekir. Ayrıca çöp toplama işinin de şehir trafiğinin tıkanmayacağı saatlerde yapılması gerekir.
İçimizden bir arkadaş geçen yıl bir toplantıda ‘Doğru olan her iş yapılamaz, Antalya Belediye Başkanımız gibi seçim kaybederiz , bizler neticede siyasiyiz.’ demişti. Bu düşünce , bu mantık derhal terk edilmeli yoksa birileri bir şeyler kazanır ama halkımız kaybeder.” ifadelerini kullandı.
Temenni ret edilmeyecek raporlar
Bir çok sözlerin yerine getirilmemesine, yarım kalmasına, vazgeçilmesine, haksızlıklara ve olumsuzluklara rağmen Belediye Meclisi’nde doğru kararlar, faydalı çalışmalar da yapıldığına temas eden MHP Grup Sözcüsü Özcan Şarlak sözlerini şöyle sonlandırdı: “Marulcu Mahallesi’nde yapılan altyapı, yol ve kaldırım çalışmalarını, Emek binası, Hükümet Konağı, PTT binasının yıkılmasıyla mevcut Cumhuriyet Meydanının şehrimize yakışır bir hale getirilmeye çalışılmasını takdir ediyor, devamının geleceğine de inanıyoruz. Bunlar için hepinize teşekkür ederiz. Ayrıca Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu’na , kent ormanı, milli park ve kıraç alanlara binlerce fidan dikilmesi gibi güzel Afyonumuzun daha da güzelleşmesine önayak olduğundan dolayı teşekkür ederiz. Bu sebeplerden dolayı biz MHP Meclis Üyeleri olarak 2009 faaliyet raporunu yeterli bulmadığımızdan reddediyoruz. İyi niyetinden kuşku duymadığımız meclis üyelerimizin tamamından önümüzdeki dönemlerde reddedemeyeceğimiz faaliyetlerin olmasını temenni ediyoruz.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme