Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

F KLAVYE, DİLİMİZE EN UYGUN KLAVYE

Murat Arısoy 27 Aralık 2017 Çarşamba 11:13:56
 

Afyonkarahisar Belediye Meclisi Kasım ayı toplantısında bir caddeye İhsan Yener’in ismi verildi. Peki kimdir İhsan Yener ve caddeye isim verilecek kadar önemi nedir?
İhsan Yener, bugün Türkçe Klavye olarak bilinen F Klavye’nin mucidi, aynı zamanda Afyonkarahisarlı bir öğretmen.
İstanbul’da Şampiyon Kursları’nı kurarak birçok kişinin F Klavye öğrenmesini ve iş bulmasını sağlayan çalışkan bir kişi.
2 Eylül 2016 tarihinde aramızdan ayrıldı.
Afyonkarahisar merkezli kurulan F Klavye Uçan Parmaklar Derneği, İntersteno Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu Türkiye Temsilcisi, hemşehrimiz Seçkin Köse öncülüğünde Afyonkarahisar Belediyesi’ne başvurarak “Bir caddeye İhsan Yener ismi verilsin” talebini iletti. Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, konuya olumlu yaklaştı. Bu talebin iletilmesinden yaklaşık 2 ay sonra da İhsan Yener’in adı bir caddeye Belediye Meclisi tarafından oybirliği ile verildi.
F Klavye, dilimiz için neden önemli?
Bundan sonra sözü,  İntersteno Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu Türkiye Temsilcisi, hemşehrimiz Seçkin Köse’ye bırakayım. Köse, bu yılın Kasım ayında Ankara’da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen bir toplantıda sunum gerçekleştirdi ve F Klavye’nin önemini ayrıntıları ile izah etti.
İşte Seçkin Köse’nin anlattıkları:
“Bilgisayar klâvyesini bilimsel bir yöntemle (On parmakla + Bakmadan) kullanmayı öğrenen bir kimse, ezberleyip, bilinç altına aldığı klâvyedeki harf, sayı ve işaretleri aramayı hiç düşünmeksizin yazabildiği ve düşüncesini, yazmakta olduğu konuya yoğunlaştırdığı için:
düşünerek yazıyorsa, fikirlerini yoğunlaştırdığı konuda olabildiğince derinleştirebilir;
gördüklerini yazıyorsa, anlayarak yazabilir; Böylece:
hem gözlerini klâvye tuşları arasında yormamış ve tahrip etmemiş olur;
hem aklını yazmakta olduğu konuda değerlendirdiği için beyin yorgunluğunu en az düzeye indirebilir, hem de düşünce ve fikirler kalitesini = iş verimini olabileceği en üst düzeylere çıkarabilir. Özellikle yoğun yazı yazması gereken birisi için on parmak yazabilmek gün içinde kişiye müthiş bir avantaj sağlayacaktır. 1000 kelimelik bir raporu normal klâvye kullanan bir kişi 1 saatte yazıyorsa, on parmak kullanan biri için bu 15 dakika anlamına gelir.
Devamlı klâvyede gezinen bir el ve bu eli götürmeye çalışan bir kol düşünün. Gün içinde yaptığınız şey aslında bu. Oysa on parmak klâvyede el ve kol neredeyse hiç hareket etmez. Sol işaret parmağı A tuşuna sabitlenir, sağ işaret parmağı K tuşuna sabitlenir, avuç ayaları klâvyeye oturtulur ve sadece parmaklar hareket ederek yazıyı yorulmadan yazabilir.
Yazı işiyle uğraşan ve sürekli omuz ağrılarından şikayet ediyorsanız sebebi on parmak klâvye kullanmamak olabilir. Elini klâvye üzerinde devamlı hareket ettiren kullanıcı omzuna devamlı yük bindirecektir. Bu yük zamanla kireçlenme, çeşitli sinir ezilmeleri vb. gibi kişiyi hayatı boyunca üzecek kalıcı hastalıklara yol açabilir.”
“Dünya Klâvye ve Dünya Internet Klâvye Şampiyonalarında Ülkemiz 39’u rekor olmak üzere toplam 89 Dünya Şampiyonluğu elde etmiştir.
Bu şampiyonlukların elde edilmesinde,  F Klâvye’nin mucidi, İntersteno Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu’nun Onursal Başkanlığı yapan, geçen sene 91 yaşında vefat eden İhsan Yener’in özel yöntemleri ile teknik ve bilimsel olarak F Klâvye metodu ile çalışan yarışçılarımızın azimli, sistemli ve disiplinli çalışmaları önemli etken olmuştur.
Türk Millî Takımımız Dünya Şampiyonaları’nda Türkçeye en uygun olan F klâvyeyi kullanmaktadır.”

NASIL İCAT EDİLDİ?

F Klavye’nin icat edilişi hakkında birçok söylem geliştirilse de biz yine Seçkin Köse’nin beyanını dikkate alalım:
“İhsan Yener’in başkanlığında, uzmanlardan oluşan komisyon TDK sözlüğündeki toplam 30 bin kök kelimenin içinde hangi harften kaçar tane bulunduğunu sayıp istatistik haline getirmiş, daha sonra eklentilerin kullanılma oranlarını da hesaba alarak, parmakların fizîkî güçleriyle ve hareket kabiliyetleri de değerlendirilerek, sol ele yüzde 49, sağ ele yüzde 51 oranında harf tahsis edilip Klâvye üzerine Türkçenin harfleri yerleştirilmiş; bu düzenleme ile Türkçenin fonetik (harflerin ses değerleri) özelliğine de uygunluk bakımından sesli harflerin yazılması sol ele bırakılmıştır. Parmaklara düşen yük oranları, parmakların fizîkî gücüne ve hareket yeteneğine uygun olarak saptanmış, esas yük klâvyenin orta sırasına verilmiştir.
Sonuçta, F Klâvye’de; Türkçenin en sık kullanılan harfleri, en güçlü ve işlek parmaklara denk getirilmiştir.  Onparmak Metoduyla kullanıldığında 4-5 kat fazla verim farkı yaratmaktadır. Böylelikle zamandan önemli bir tasarruf sağlanmakta ve işyerlerinde verim artmaktadır.
Böylece, bu bilimsel dizin, 20 Ekim 1955 tarihinde Standart Türk Klâvyesi olarak resmen
onaylanmış. 1963 yılında Gümrükler Kanunu yurtdışından yapılacak ithalâtta F Klâvyeyi mecburî standart olarak kabul etmiştir. Millî Eğitim Bakanlığımız bu mecburî standardı uygulamaktadır. Standart Türk Klâvyesinin F Klâvye’nin bilgisayarda da, Sanayi ve Ticaret Bakanlığımızca mecburî standart kabul edilmesi, bilgisayarın teknik ve bilimsel öğrenimine önemli bir katkı sağlayacaktır.”

ÖNERİLER

Seçkin Köse, F Klavye’nin yaygınlaştırılması hakkında da bazı önerileri gündeme getirdi. Köse’nin önerileri şöyle:
-Milli Eğitim Bakanlığının Başkanlığında, Adalet Bakanlığı,  İçişleri Bakanlığı, İlgili Genel Müdürler, Fatih Projesi Grubu, Yüksek Öğretim Kurumu, TOBB, Türkiye Bilişim Derneği, TÜRMOB Türkiye Mali Müşavirler Odaları Birliği, Türkiye Noterler Birliği,  TMMOB Mimarlar, Mühendisler ve Bilgisayar Mühendisleri Odaları ve Grubumuz temsilcilerinden müteşekkil, Türkiye F Klâvye Plâtformu kurulmalıdır. Bu platform, 80 milyon tüm vatandaşlarımızın F klâvyeyi on parmakla bilimsel olarak bakmadan öğrenmesi ile ilgili yapılacak tüm çalışmaların esasları tespit etmelidir.
 -81 İlimizde Valilerin, İlçelerde ise Kaymakamların Başkanlığında, F Klâvye Öğrenme Platformları kurulmalı, bu platformlarda da, Üniversitelerin, Belediyelerin, Milli Eğitim ve Halk Eğitim Müdürlerinin, Ticaret ve Sanayi Odalarının, Borsaların, Yeminli Mali Müşavirler, Mali Müşavirler, Mimarlar, Mühendisler, Noterler odalarının, Bilgisayar Mühendis Odalarının temsilcilerinden oluşan İl ve İlçe F Klâvye Platformu kurulmalıdır.
-Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nce, uygulanmakta olan F modül okur yazar olan ve yaş şartı aranmadan isteyen herkes katılabilmeli.Her yaşta tüm öğrenciler ve halkımız bu eğitimden faydalanabilmelidir.
-Sürati arttırmak ve F klâvye öğrenme gelişimini yükseltmek isteyenlere veya eskiden F klâvyede on parmakla klâvye kullanmasını bilen, ancak aradan uzun zaman geçtiği için unutanlar için yeni bir 30 saatlik F Klâvye Sürat Modülü oluşturulmalı, bu Modülde ayrı bir öğretim dersi ve tüm proğramlardan bağımsız olarak öğretilebilmelidir.  
-Klâvye öğretimi ilkokul başta olmak üzere tüm okullarda (üniversiteler dahil) verilmeli ve mecburi ders olmalıdır.   
-Tüm İlk, Orta, Lise ve Üniversitelerde 2017 – 2018 ikinci döneminden itibaren F klâvye eğitimi dersi konması ve F klâvye eğitimin mecburî tutulması, ilkokul 1. sınıfın ikinci döneminden itibaren F klâvye bilgisayar eğitimine Avrupa ve Amerika’da olduğu gibi başlanılmalıdır. .
-Kamuda yeni işe alımlarda ise, sınavı kazanan  memur işe başlar başlamaz, ilk alacağı eğitim F klâvye eğitimi olmalı veya memurun sınavı kazanmasında bilgisayar F klâvye sınavında da başarılı olma şartı aranmalıdır.   

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER