'F Klavye dersi yeni müfredata konulmalı'

Afyonkarahisar'da F Klavye çalışmalarını hızlandırmak ve Türkiye genelinde etkin bir F Klavye seferberliği başlatmak amacıyla kurulan F Klavye Uçan Parmaklar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Arabacı, yeni müfredatta mutlaka F Klavye dersinin yer alması gerektiğini vurguladı. Arabacı, 'Milli Eğitim Bakanlığı, yeni müfredatı vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının tartışması açtı. Bu bağlamda biz de bir katkı [&hellip]

Afyonkarahisar’da F Klavye çalışmalarını hızlandırmak ve Türkiye genelinde etkin bir F Klavye seferberliği başlatmak amacıyla kurulan F Klavye Uçan Parmaklar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Arabacı, yeni müfredatta mutlaka F Klavye dersinin yer alması gerektiğini vurguladı. Arabacı, “Milli Eğitim Bakanlığı, yeni müfredatı vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının tartışması açtı. Bu bağlamda biz de bir katkı sağlamak istiyoruz. Bize göre tüm ilk, orta, lise ve üniversitelerde 2017–2018 döneminde F klâvye eğitimi dersi konulmalı ve F Klâvye eğitimi mecburî tutulmalı, ilkokul 1’den itibaren F Klâvye bilgisayar eğitimine başlanmalı” dedi.
MİLLÎ BİR NİTELİK TAŞIYOR
F Klavye’nin millî bir nitelik taşıdığını vurgulayan Arabacı, “İlk olarak 1945’li yıllarda bir daktilo öğretmeni olan İhsan Sıtkı Yener hocamızın çabalarıyla oluşturulmaya çalışılan milli klavyemiz, 1955 yılında bilimsel çalışmalara konu olabilmiş, yurt dışından gelen heyetlerle komisyonlar oluşturularak, çalışmalar hızlandırılmış ve nihayet kullanıma en uygun, milli klavyemiz 20 Ekim 1955’te Bakanlıklar arası Standardizasyon Komitesi’ne,  standart Türk Klavyesi- milli Türk klavyesi olarak kabul ettirilmiştir” diye konuştu.
F KLAVYE
ZORUNLU OLMALI
Milli klavyenin yaygınlaştırılması için gerekli tüm çalışmaların yapılmasını talep eden Arabacı, “Teknoloji alanında, ithal ürünlerin ülkemizde geniş pazara sahip olması, ithal klavyelerin yüzde 99’unun, Q formatında ülkeye sokulması ile milli klavyemizin yaygınlaşması zorlaşmış, F Klavye ile Q Klavye kullanımı arasında, kıyasıya rekabet ortamını hazırlayan bir durum gelişmiştir. Gelişen teknoloji ile klavyenin kullanım alanları giderek genişlemiş, telefon, dizüstü bilgisayar gibi tüm elektronik aletlerde, Q Klavye kullanır hale gelmiş, teknolojik alandaki ithalat fazlalığı sebebiyle, yıllar süren çabalarımıza rağmen, F Klavye’nin yaygınlığı giderek azalmıştır” ifadelerini kullandı.
BAŞBAKANLIK GENELGESİ VAR
Arabacı, 10 Aralık 2013’teki Başbakanlık Genelgesi’ni de hatırlatarak şu vurguları yaptı:
“10 Aralık 2013’te başbakanlık tarafından resmi gazetede yayınlanan genelge ile FKlavye’nin tüm kamu kurum ve kuruluşlarında yaygınlaştırılması işlemlerine başlanılmış ve 2017 yılı sonuna kadar tüm klavyelerin F Klavye’ye dönüştürülmesinin sağlanacağı bildirilmiştir. Milli klavyemizin, ilk ve ortaöğretim çağlarında zorunlu ders olarak gösterilmesi, milli klavyemizin, her Türk vatandaşı tarafından küçük yaşlarda tanınmasına ve kullanımının süratle artmasına, milli klavyemizin, Q klavye ile başlatılan rekabette galip gelmesine yardımcı olacaktır.” >> Murat ARISOY’un ÖZEL Haberi

Bakmadan Geçme