'TV'lerde yapılan hesaplamalar bizim masamızda yok”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Afyonkarahisar'ın Türkiye'nin önemli bir şehri olarak hızlı tren projesinde kavşak olmasının önemine dikkat çekti. Bilgin, 'EYT konusunda tek bir model üzerinde çalışıyoruz. Çalışma bitince açıklama yapacağız. Ocak ayından sonra uygulamaya sokulacak. Şimdi açıklamanın bir anlamı ve acelesi yok' dedi   Adalet ve Kalkıma Partisi (AK Parti) tarafından Türkiye [&hellip]

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Afyonkarahisar’ın Türkiye’nin önemli bir şehri olarak hızlı tren projesinde kavşak olmasının önemine dikkat çekti. Bilgin, “EYT konusunda tek bir model üzerinde çalışıyoruz. Çalışma bitince açıklama yapacağız. Ocak ayından sonra uygulamaya sokulacak. Şimdi açıklamanın bir anlamı ve acelesi yok” dedi

Adalet ve Kalkıma Partisi (AK Parti) tarafından Türkiye genelinde düzenlenen “Şehir Buluşmaları” toplantısı Afyonkarahisar’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in katılımı ile gerçekleştirildi. Bilgin, ilk olarak öğlen AFBEL Otel’de basın toplantısı düzenledi.
“HATA YAPANIN KUSURU OLANIN YANINA KAR KALMAYACAK”
Bartın’da yaşanan maden faciasının tüm yönleri ile ortaya çıkarılacağını söyleyen Bilgin, “Afyon buluşmamızın böyle bir maden kazası ve 41 şehidimizin olduğu günlere tesadüf etmesi üzüntü vereci. Milletimiz bunun acısını yaşarken, sarsıntısı içindeyken sizlerle buluştuk. Çok geç saatlerde Bartın’dan Ankara’ya geldik, son maden şehidimize taziye ziyaretinde bulunduk. Şehitlerimizin evlerini ziyaret ettik. Bartın’da büyük bir acı var, şehitlerimizde, ailelerinde yakınlarında. Hepimizde var ama hiç birimizin o düzeyde hissetmemiz mümkün değil. Belki anlamaya çalışabiliriz ama yaşamamız zor. Bu ülkede hata yapanın, kusuru olanın yanına kar kalmadığını ortaya koymamız lazım, bu bizim sorumluluğumuz. Adalet Bakanımız Cumhuriyet Savcılarımızı görevlendirdi. Biz de iş müfettişleri ve iş sağlığı uzmanlarından kurulu heyeti gönderdik. Olayı bütün yönleri ile ortaya çıkaracağız. Cumhurbaşkanımızın bu yöndeki talimatı açıktır. Devlet görevlilerimizin sorumluluklarını ortaya çıkarması gerekmektedir. Ortaya çıkan tablonun aydınlanması için kamuoyunda bunun önemli beklenti olduğunu biliyorum. Bu beklentiyi karşılamamız lazım.” dedi.
“TÜRKİYE GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDA”
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, batı dünyasının katillerle işbirliği yaptığını, mevcut düşmanlığın ve saldırganlıkların anlamının iyi bilinmesi gerektiğine değindi. Türkiye’nin güçlü olmak zorunda olduğunu dile getiren Bilgin, “Türkiye güçlü bir ülke olmak zorundadır. Bir kez daha Covid-19 pandemisinde vefat edenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Sorunlarımız var ve bu sorunları çözmemiz lazım. Ekonomideki büyümeyi devam ettirmemiz lazım. Türkiye’nin sendelemesini beklediklerini asla unutmamamız lazım. Türkiye çok hızlı büyüyor. Hızla büyüyen dünyanın ikinci ülkesi Türkiye’dir. Büyümemiz sayesinde bir milyon istihdam yaratıldı. Bu devam etmelidir. Enflasyon yüzde 80’nin üzerindedir. Hayat pahalılığı var. Üretimin azalması demek refahın azalması anlamına gelir. Biz bunu istemiyoruz. Türkiye bunu tercih etmiyor. Enflasyonu ancak üreterek yenebiliriz. Enflasyona karşı emekçilerin hayat şartlarını adım adım devreye sokuyoruz. Asgari ücrete yıl içerisinde iki kez müdahale ettik. Yüzde 50 orandaki artış yüksek bir artıştı. Ama yüksek enlafsyon karşısında bu durum değişti. Aralık ayında asgari ücretin durumun değerlendirip toplumu koruyacak tedbirleri alacağız. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye sosyal bir devlettir. Emekçilerimizin emeklerini koruyacağız.” diye konuştu.
“AFYON ÖNEMLİ ŞEHİR HIZLI TREN KAVŞAĞI PROJESİDE ÖNEMLİ”
Sözleşmeli personellere yönelik geniş bir çalışma yürütüldüğünü, geçici işçilerin sorunlarını çözeceklerini söyleyen Bilgin, “Afyonkarahisar çok önemli bir şehirdir. Türkiye’nin tüm şehirleri önemlidir. Ama İstiklal Harbinin karargâhlarından biri olan Afyonkarahisar’da, Kocatepe’de nihai zafer kazanılmıştır. Bu yüzden Afyonkarahisar önemli bir yerdir. Anadolu’nun merkezinde bir şehir olan Afyonkarahisar’ın milletvekillerinin ciddi hizmetleri vardır. Kendilerine bu vesileyle çok teşekkür ediyorum. Hızlı tren kavşağı projeside Afyonkarahisar için çok önemli bir projedir. Yapılacak çok işler var. Bu işleri yapmakta tereddüt etmeyeceğiz.” şeklinde konuştu.
“ASGARİ ÜCRET ARTIŞININ İSTİHDAMA NEGATİF ETKİSİ YOK”
Basın toplantısının sonunda soruları cevaplandıran Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret artışlarının istihdam kaybına yol açmadığını dile getirdi. Bilgin, “Yıl sonu itibariyle de yıl içinde değerlendirildiğinde de asgari ücretin istihdama negatif bir etkisi yok. Bu bizim çalışmalarımızda ortaya çıkan bir şeydi. Ama geçtiğimiz yıl Nobel Ödüllü iktisatçılar bunu bilimsel olarak da ortaya koydular. Her asgari ücret düzenlemesi yapıldığı zaman gündeme gelen şey şudur; istihdam kaybına yol açar. Ben mesleki olarak da biliyorsunuz çalışma ekonomisi hocasıyım. Bizim çeşitli dönemleri ücret politikalarını karşılaştırmak için seçili dönemleri incelemiştim. Asgari ücretin bizim artırdığımız gibi belli bir gerçek artışa tekabül ettiği dönemlerde çok kısa süre istihdamdaki artış duruyor. Fakat çok az iş yerinde küçük işletmelerde işçi çıkarmaları da oluyor. Ama yıl içerisinde üçüncü aydan itibaren istihdam artışı devam ediyor. O çıkaranlar da tekrar geri istihdam yaratmak için uğraşıyorlar. Yıl sonu itibariyle de yıl içinde değerlendirildiğinde de asgari ücretin istihdama negatif bir etkisi yok. Bu bizim çalışmalarımızda ortaya çıkan bir şeydi. Ama geçtiğimiz yıl Nobel Ödüllü iktisatçılar bunu bilimsel olarak da ortaya koydular. Gerçek ücret artışlarının istihdam kaybına yol açmadığı şeklinde tezleriyle Nobel Ödülü aldılar.” ifadelerini kullandı.
“TESPİT KOMİSYONU OLARAK KARARI BİRLİKTE VERECEĞİZ”
Yıl başında yapılması planlanan asgari ücret zammını yorumlayan Bilgin şunları kaydetti: “Temmuz’da yaptığımız düzenlemede biliyorsunuz iş verenlere 100 lira destek verdik. O önemli bir destekti. Tabi şu anda asgari ücret komisyonunun toplantısı gerçekleşmedi, daha başlamadı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Başkanı benim ama komisyon üyelerine rağmen böyle bir açıklama yapmam doğru değil. Bunu birlikte kararlaştırıyoruz. Etik olmaz onun için ihtiyaç duyduğumuz zaman onları yaparız.”
“MADEN ŞEHİTLERİMİZİN AİLELERİNE KAMUDA İSTİHDAM HAKKI ÇALIŞMALARINI ÖNCEDEN YAPIYORDUK”
Bilgin sözlerini şöyle sürdürdü: “Maden şehitlerimizin ailelerine verilen kamuda istihdam hakkı konusunda çalışmalar yapıyoruz. Bu çalışmayı önceden yapıyorduk. Daha önce de maden şehitleri var ve bir kanun çıkmış maden şehitleri ailelerinden onların seçtikleri bir kişiyi kamuda istihdama alıyorduk. O kanuna bir tarih konulmuş ve sınırlandırılmış. O sınırlandırmayı kaldırıyoruz, bunu genişleterek o çalışmayı hazırladık ama bu olay ortaya çıktı.”
“EYT İÇİN ÖNÜMÜZDE TEK BİR MODEL VAR”
Emeklilikte Erken Yaşa Takınlarlar (ETY) konusunda tek bir formül üzerinde çalışma yaptıklarını belirten Bilgin şunları söyledi: “Bu konuyla ilgili şunu söyleyeyim bir defa. Birçok televizyon kanalında çeşitli uzmanlar ellerinde kalemle hesaplar falan yapıyorlar. Onların hiçbiri bizim önümüzde yok öncelikle onu söyleyeyim. Televizyonda çıkarıyorlar işte ‘şunlar da girecek bunlar da çıkacak’ öyle bir şey yok. 1999 yılı öncesi biliyorsunuz yaş ile ilgili bir sorun var. O sorunu biz çözüyoruz. Önümüzde tek bir model var. Tahmin edileceği üzere çok sayıda insan var. Onların teker teker durumlarını, primlerini, çalışma gün sayılarını, yılları gibi, bunları gözden geçirip, en uygun en kapsayıcı çözümlemeyi yapacağız. Niye şimdi açıklamıyorsunuz diyenler var. Henüz çalışmamız bitmedi. İkincisi adım adım açıklıyoruz. Açıklasak da Ocak ayından sonra uygulamaya sokulacak. Şimdi açıklamanın bir anlamı ve acelesi yok. Biraz önce bahsettiğim sorunları adım adım açıklayacağız. İnşallah TBMM’de Aralık ayının ilk haftası çalışma düzenlediler.”
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

Bakmadan Geçme