Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Murat Arısoy

EYOOOP!

Afyonkarahisarlı gençlerimizin bazı yaz gecelerinde bir ses duyarız: Eyooooop!
Bu sesleniş, aslında “Heeey! Buradayız” ya da “Hadi gelin” şeklinde bir çağrıya dönüşebiliyor. “Eyooooop!” aslında bir birliktelik nidası olarak anlaşılabilir.
Bu birliktelik çağrısı, galiba Eskişehir’den duyuldu. Eskişehir’de “Yerli Otomobil Platformu” kuruldu, bu platformun kısaltması da “EYOP” oldu.
Bu platform kimin gayreti ile kuruldu?
Yerel basının gayreti ile.
Anlatayım.
Eskişehir’de “yerli otomobil” ile ilgili talepler ve açıklamalar yayınlanmaya başlandı. Sonra “yerli üretim”in sadece otomobil ile sınırlı kalmaması gerektiği, yerli helikopter üretimi için de Eskişehir’in uygun olduğu görüşleri, yerel ve ulusal basın kuruluşlarına yansıdı.
Tam da bu noktada, Eskişehir’in yerel gazeteleri “Tek tek kurum ya da derneklerin açıklamaları bizi bir yere götürmez. Bir ve bütün olursak sesimiz duyulur. Lütfen harekete geçin” anlamına gelen çağrıları yayınladılar.
Eskişehir Sanayi Odası (ESO), Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB), Eskişehir Ticaret Odası (ETO), Eskişehir Ticaret Borsası (ETB), MÜSİAD, ESİAD, TÜMSİAD, ESGİAD, Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu yöneticileri de bu çağrılar üzerine bir araya gelerek Eskişehir Yerli Otomobil Platformu kurdular.
Afyonkarahisarlılar “Eyoop” derken, Eskişehir aslını kurdu, kısacası.
Bir başka il, Kütahya.
Kütahya’da AK Parti İl Başkanlığı’nda kapsamlı bir basın toplantısı yapıldı, “Babayiğitler”le görüşüleceği açıklandı.
Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası, yerli ve milli otomobil için 25 milyon liralık arsayı hibe etme kararlılığını gösterdi.
Peki Afyonkarahisar ne yaptı?
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na konu ile ilgili bir dosya sundu. Bakan Eroğlu, yerli ve milli otomobili üretecek 5 “babayiğit”i Afyonkarahisar’a davet etti. TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İhsan Beşer, “Bu çağrıyı destekliyoruz” dedi. AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven, konuyla ilgili çalışma yaptıklarını söyledi. Ankara’daki Afyonkarahisarlılar adına TÜSİAV Genel Başkan Danışmanı Hüseyin Tutkun, girişimlerde bulunuyor. Bunlara ek olarak İhsaniye Belediye Başkanı Şaban Çabuk’un da “Yerli otomobil İhsaniye’ye gelmeli” şeklinde başvurusunun olduğunu öğrendik, bunu haber olarak da yayınladık.
Gördüğümüz gibi, Afyonkarahisar’da da çalışma var; ancak birliktelik yok. Tek tek, parça parça, daha çok bireylere dayalı bazı girişimler, Bakanlar Kurulu nezdinde bir sonuç verir mi?

KARARI BAKANLAR KURULU VERECEK

“Girişimler, Bakanlar Kurulu nezdinde bir sonuç verir mi” diye özellikle soruyorum. Çünkü otomobil fabrikasının nerede kurulacağına Bakanlar Kurulu karar verecek. Yani Afyonkarahisar’a yerli otomobil fabrikasının kurulmasını istiyorsak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar Kurulu’na “Afyon, bu işi hakikaten istiyor” diye düşündürmemiz gerekiyor.
Bölük pörçük gayretlerle şehir olarak böyle bir izlenim bırakmamız, gerçekten zor.
Yerli otomobil konusunda araştırma yapan bir büyüğümden öğrendiğim kadarıyla, yerli ve milli otomobil üretimi şu aşamalardan geçecek:
-Bakanlar Kurulu, önce “Yerli Otomobil Üretim Köyü” veya buna benzer başka bir isimle 81 vilayetten uygun bölgeleri tespit edecek.
-Bakanlar Kurulu’nun belirlediği bu üretim yerleri “Tavsiye” niteliğinde olacak. Kararda “Belirlenen bölgelerde yapılacak otomobil üretiminde, Başbakanlık ve Kalkınma Bakanlığı’ndan 100 milyon lira ve üzerinde destek sağlanacaktır” veya bu cümleye benzer bir hüküm olacak.
-Bakanlar Kurulu’nun kararından sonra yerli ve milli otomobil fabrikası kurmak için harekete geçen 5 firmanın yöneticileri, kendi aralarında bir istişare yapacak. İstişarenin sonunda hangi desteklerden nasıl yararlanacaklarına karar verecekler.
-Yerli ve milli otomobil, beklenen fiyat aralığının az da olsa altında; vatandaşın diğer otomobillere göre daha kolay ulaşabileceği fiyatta olacak.

20 BİN ÖN TALEPLE İŞ KOLAYLAŞIR

-Yerli ve milli otomobil fabrikasının önce ayakta durması, ardından da daha da gelişerek yoluna devam etmesi için seferberlik başlatılmalı.
-Seferberlik çerçevesinde ön talepler alınmalı.
-Hatta bu konuda ön talepler “2018 yılı Aralık ayı sonuna kadar” şartı ile toplanmalı.
-“Kolay ulaşılabilecek” fiyat aralığından kasıt, büyük ihtimalle 50 binler düzeyinde olacak. —-2018 yılı için kamu kurum ve kuruluşlarından 20 bin ön talep toplansa, 1 milyar liralık nakit para ile yerli ve milli otomobil fabrikası için sağlam bir temel atılmış olur.
-Kamu kurumlarının bu hareketi, vatandaşın da duyarlılığını artıracaktır.
-20 bin olarak yola çıkılan ön talep hedefi, vatandaşın da katılımıyla en aşağı 15 bin daha artar. 1 milyar 750 milyon lira ile maliyetin yarısından çoğu karşılanır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER