Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ey Afyon Doğu Türkistan için ses ver!

Afyonkarahisar’daki Sivil Toplum Kuruluşları

Afyonkarahisar’daki Sivil Toplum Kuruluşları yönetici ve mensuplarının öncülüğünde Doğu Türkistan’da
Çin zulmü altında yaşam mücadelesi verilen Uygur Türklerine yapılan insanlık dışı muamele ve zulüm
protesto edildi. Konuşmaların temasını “Ey Afyon Doğu Türkistan için ses ver!” oluşturdu

 

Afyonkarahisar’daki Sivil Toplum Kuruluşları mensuplarının destek verdikleri Doğu Türkistan’da Çin zulmünü yaşayan Uygur Türkleri için “Tek Yürek” sloganıyla basın açıklaması yapıldı.
“UYGUR TÜRKLERİ
KIRMIZI ÇİZGİ”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra Lüftiye Pancar, Çin hükümeti tarafından zulme uğrayan Uygur Türkleri için toplanıldığını belirtti. Birçok sivil toplum kuruluşu mensubuyla birlikte zulme uğrayan Uygur Türkleri için bir araya gelmeyi sorumluluk kabul ettiklerini ifade eden Pancar, “Kardeşlerimize yapılan zulme ses vermek başta bizim üzerimize düşer dedik. Bu konu hiçbir tarafın konusu değil bu bizim millet olarak ortak kaygımızdır. Bu bizim kırmızı çizgimizdir deyip yola çıktık. Buradan sesleniyorum; Ey dünya, ölen işkence gören insanlıksa Doğu Türkistan, Ey Ümmet, ölen işkence gören ümmetse Doğu Türkistan’dır. Ey Türk Dünyası, Ey Afyonkarahisar ölen işkence gören Doğu Türkistan’da ki senin kardeşin, senin soydasındır ses ver.” dedi.
“TÜRK MİLLETİ SESİNİ DE
SÖZÜNÜ YÜKSELTİR”
Demokrat Parti Genel Başkanı ve Afyonkarahisar Milletvekili Gültekin Uysal yaptığı konuşmada insanlık adına büyük bir vazifeyle millet önünde bugün bir irade koyduklarını söyledi. Uysal şöyle konuştu: “Bende bu vesileyle sizlerle beraber olmanın mutluluğu içerisindeyim. Doğu Türkistan Milli kimliği Türklük, dini kimliği Müslümanlık olduğu için sistematik bir soykırıma, sistematik bir programla karşı karşıya kalmıştır. Doğu Türkistan ile ilgili elbette Türkiye Milleti olarak hem sözümüzü hem de sesimizi yükseltmek mecburiyetindeyiz Tüm Türkiye’de mazlumlara her daim mihmandarlık yapmış ve onların koruyucusu olmuş bir millet olarak Doğu Türkistan davasını yükselen gök bayrağın inmemesi adına millet olarak sahipleniyoruz. İnsanlığın yüzünü kızartacak zulümlerin icat edildiği Çin’de Müslüman Kardeşlerimizin Doğu Türkistan Türklüğünün muhatap olduğu bu soykırımı reddediyoruz.”
“MESELE SİYASET ÜSTÜ”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Kâtip Üyesi Av. Burcu Köksal, Türk halkının etnik, dini ve kültürel bağları bulunan Uygur Türklerinin temel hak ve hürriyetlerde eşit şekilde yararlanmaları gerektiğini dile getirdi. Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerinin huzur ve refah içerisinde güvenlik kaygısı taşımadan kimlik ve benliklerini koruyarak yaşamaları gerektiğini söyleyen Köksal, “Ülke olarak Uygur Türkleri için hepimizin mücadele etmesi gerektiği kanaatindeyim. Uygur Türklerine uygulanan başta keyif tutuklamalar olmak üzere her türlü insan haklarına karşı burada seslerini çıkaran dur demek için toplanan tüm Afyonkarahisarlı hemşehrilerime çok teşekkür ediyorum. Afyonlu olmaktan bir kez daha onur ve gurur duydum. Bu konu siyaset üstü tüm memleketin meselesidir. Orada insan hakları ihlalleri var, Uygur Türkleri kardeşlerimizin temel hak ve hürriyetleri askıya alınmış durumdadır. BM verilerine göre Toplama Kamplarında 1 milyonun üzerinde Uygur Türkü var. Bu zülmü kınayıp hepimizin poresto etmesi gerekmektedir.” diye konuştu.
“BÜTÜNLEŞTİĞİMİZDE ÇİN
SEDDİ DE YIKILACAK”
Toplantının son konuşmasını Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Seyit Tümtürk yaptı. Tümtürk, Doğu Türkistan’da Uygur Türklerinin yaşadığı mezalimi anlattı. Tümtürk, Doğu Türkistan’ın esaretinin son bulacağına inandıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“İnanıyorsak başaracağız. Biz önce kendi içimizde başarmayı, birleşmeyi bütün olmayı öğrendiğimizde inşallah Çin’in o Çin Seddi de darmadağın olacak. Bizim esaretimizde son bulacak. Tıpkı Kocatepe’de, tıpkı Dumlupınar’da, Tıpkı Mustafa Kemal’in ve silah arkadaşlarının Kurtuluş Savaşı’nda verdiği mücadeleyi, o ruhu kendimizde bulduğumuz anda; Doğu Türkistan’da da bütün esaretin olduğu coğrafyada da bizim soydaşlarımızın, dindaşlarımızın kardeşlerimizin birer birer bağımsız olduğunu göreceğiz. Üç yıldır devam eden bir soykırımdan bahsediyoruz. Biz avazımız çıktığı kadar, sesimizi duyurabildiğimiz kadar her ne kadar ara akım, her ne kadar ulusal medya sesimizi kesse de her ne kadar oradaki zulme karşı Türk milletinin haber alma özgürlüğü engellense de sosyal medyadan Doğu Türkistan’ı anlatmaya çalışıyoruz.” Konuşmalardan sonra Kur’an-ı Kerim tilaveti, zulmü kınama amaçlı imza toplanılması, katledilen Uygur Türkleri için gıyabi cenaze namazı kılınması, lokma ikramı gerçekleştirildi. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti