Evliya Çelebi’nin yolu Afyon’dan da geçmişti
Bir süre önce çıktığı seyahatle Evliya Çelebi’nin gezdiği yerlere uğrayan Caroline Finkel, Kate Clow ve Donna Landry’nin “Evliya Çelebi Yolu” adlı kitabı çıktı. Kitapta “Evliya Çelebi’nin Şehirleri” bölümünde Afyonkarahisar’a da yer veriliyor Osmanlı tarihçisi Dr. Caroline Finkel ile Türkiye'nin popüler yürüyüş parkurlarından 'Likya Yolu'nun kaşifi Kate Clow´un 2 yıl süren çalışmaları sonrası hazırlanan, Türkiye´nin ilk [&hellip]
Bir süre önce çıktığı seyahatle Evliya Çelebi’nin gezdiği yerlere uğrayan Caroline Finkel, Kate Clow ve Donna Landry’nin “Evliya Çelebi Yolu” adlı kitabı çıktı. Kitapta “Evliya Çelebi’nin Şehirleri” bölümünde Afyonkarahisar’a da yer veriliyor
Osmanlı tarihçisi Dr. Caroline Finkel ile Türkiye’nin popüler yürüyüş parkurlarından ‘Likya Yolu’nun kaşifi Kate Clow´un 2 yıl süren çalışmaları sonrası hazırlanan, Türkiye´nin ilk uzun mesafe atlı gezi ve yürüyüş yolu ‘Evliya Çelebi Yolu’nun gezi kitabı, Bursa Büyükşehir Belediyesi desteğiyle kitaplaştırıldı.
Osmanlı tarihçisi Caroline Finkel, gezgin Kate Clow ve Donna Landry’nin İzmit ile Kütahya arasında at sırtında yaptıkları yolculuğun sonunda ortaya çıkan kitapta pek çok bilgiye yer veriliyor. Bu yolculuk, Evliya Çelebi’nin ilk Hacc rotası olması bakımından önem taşıyor.
Osmanlı Tarihçisi Caroline Finkel “Bu proje mucizevi bir olaydı. İlk olarak 1995’te düşünmüştük ama çeşitli işlerden dolayı yapamadık. Sonra at seyahati yapalım ve Evliya Çelebi’nin izinden gidelim istedik. Atları olan Ercihan Bey’den bu seyahat için bize rehberlik yapmasını istedik, kabul etti. 2009 senesinde Hersek Köyü’nden seyahate başladık. Mümkün olduğunca Seyahatname’deki Hacc yolunu takip ettik. Keyifli bir seyahat oldu” dedi.
“Osmanlı Seyyahı Evliya Çelebi’nin İzinde Evliya Çelebi Yolu” başlıklı kitabında Afyonkarahisar’a da yer verildi. Kitabın “Rota” kısmında Afyonkarahisar’a bağlı Anıtkaya Beldesi’nden, Demirçevre Köyü’nden, Boyalı’daki Sultan Tekkesi’nden, Sinanpaşa’dan kısaca söz ediliyor.
Kitabın “Evliya Çelebi’nin Şehirleri” Bursa ve Kütahya’nın yanı sıra Afyonkarahisar’dan da bahsediliyor. Kitapta, Afyonkarahisar ile ilgili şu bilgilere yer veriliyor:
“Kent, Batı Anadolu Dağları’nın Konya çöküntüsüne doğru indiği verimli bir ovada bulunuyor. Kentte göze çarpan en belirgin fiziki oluşum 200 metre yüksekliğindeki volkanik tıkaç veya karahisardır. Afyonkarahisar’ın ekonomisi oldukça çeşitli olup kısmen doğal kaynakların verimli kullanımına dayalıdır. Mermerleri geniş bir alana ihraç edilir ve kaplıcaları yıl boyu birçok ziyaretçiyi çeker. Et ve süt ürünleri, özellikle sucuk ve kaymak ünlüdür. Tıbbi kullanım için afyon yetiştirilen kentte büyük bir çimento fabrikası vardır.”
Afyonkarahisar’ın gezilecek yerlerinin de aktarıldığı kitapta Kale, Hıdırlık Tepesi, Ulu Cami, Gedik Ahmet Paşa Külliyesi ve Mevlevihane ve Keçeciler Çarşısı’yla ilgili bilgiler bulunuyor. (Kocatepe)