• Haberler
  • Genel
  • Evliya Çelebi sergisi açıldı – Kocatepe Gazetesi

Evliya Çelebi sergisi açıldı – Kocatepe Gazetesi

Hattat Ahmet Şemsettin Karahisar-i Kültür ve Sanat Merkezi'nde Evliya Çelebi Sergisi açıldı. Serginin açılışına Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, İl Defterdarı Mustafa Ceylan,İhsaniye Kaymakamı Ömer Faruk İlhan, İl Kültür Turizm Müdür Vekili Lokman Derya Solmaz, çok sayıda birim amiri ve 80 öğrenci katıldı İl Kültür Turizm Müdür Vekili Lokman Derya Solmaz, serginin açılış konuşmasında Kültür ve [&hellip]

Evliya Çelebi sergisi açıldı

Hattat Ahmet Şemsettin Karahisar-i Kültür ve Sanat Merkezi’nde Evliya Çelebi Sergisi açıldı. Serginin açılışına Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, İl Defterdarı Mustafa Ceylan,İhsaniye Kaymakamı Ömer Faruk İlhan, İl Kültür Turizm Müdür Vekili Lokman Derya Solmaz, çok sayıda birim amiri ve 80 öğrenci katıldı

İl Kültür Turizm Müdür Vekili Lokman Derya Solmaz, serginin açılış konuşmasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın teklifi sonucu UNESCO 2011 yılını bütün dünyada Evliya Çelebi yılı ilan ettiğini ifade etti. Evliya Çelebi’nin Türk tarihinin en önemli şahıslarından olduğunu belirten Solmaz, Evliya Çelebi’nin dünyaya bıraktığı eserlerden Seyahat Name’si ile tarihin derinliklerine ışık tutan bir Türk büyüğü olduğunu diye getirdi. Solmaz konuşmasına şöyle devam etti;
“Kendisinin doğumu 1611 ve bu yıl Evliya Çelebi 400 yaşında. Gördüğü bir rüyadaki, ‘Şefaat ya Resulallah’ diyeceği yerde, ‘Seyahat Ya Resulallah’ demesinin akabinde Avrupa’dan Mısıra varıncaya kadar, İran topraklarına varıncaya kadar önce İstanbul’dan başlamak üzere yaptığı bir seyahat dünyaca meşhurdur. Yazı dili de çok farklıdır. Bütün büyüklerimizin çok hoşuna gidecek, içerisinde veciz ifadelerde vardır. Kendisinin dünyasını ve seyahat macerasını anlatan, sergimiz bakanlığımızın bütün illere gönderdiği bir sergidir. Denizli’den bize geldi ve 4 Kasım akşam mesai bitimine kadar açık olacak.”
En ince detaylar bile var
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Evliya Çelebi memleketin yetiştirdiği ender evlatlardan birisi olduğuna dikkat çekti. Vali Balkanlıoğlu konuşmasında Evliya Çelebi’nin her şehre gittiğini ve en ince detaylara kadar yaptığı araştırmaları bertti. Balkanlıoğlu, “Her şehrimizle ilgili tarihi kayıtlara baktığımızda Evliya Çelebi’de buraya gelmiş, Seyahat Namesi’nde 70 tane büyük camii 140 tane medrese, 50 tane hamam olduğunu kadınlarının çok güzel olduğunu söyler filan gibi, buranın bir leblebici çarşısı varmış, burada şu kadar esnaf leblebicilikten geçinir gibi buna benzer şeyleri görürüz” diye konuştu.
Akıcı ve esprili bir dil kullanmış
Vali Balkanıoğlu, kendisinin Kaymakam adayıyken okuduğu Evliya Çelebi’ye ait bir kitaptan bahsetti. Kitapta şu anki Kandiye Kalesi Cengi olarak anlatıldığını ve Kandiye Kalesi’nin fethinin anlatıldığını ifade etti. Balkanlıoğlu, “Osmanlı 3-4 kez burayı kuşatmış. Şimdiki Rodos Adası’nın fethine katılmış. Akıcı ve espirili bir dille yazmış okudum hoşuma da gitmişti. Oradaki ne kadar zorlukla bir fetih gerçekleştirmiş, ne kadar şehit verilmiş, buna benzer şeyler uzun ve teferruatlı bir şekilde anlatılmış. Dikkatimi çeken de onun için 2 asker vardı. Kafir askerleri ve İslam askerleri karşıdakinin dini, dili, ırkı, cibiliyeti ne olursa düşmanın kafir askeri, böyle Osmanlı çapında savaşan askerlerde hangi memleketten, nerden gelirse gelsin, Araplar Arnavutlar var filan onlardan da İslam askeri diye bahsediyordu” dedi.
Bizden daha
iyi tanıyorlar
Avrupa’da da Evliya Çelebi’nin sergisi açılacağını belirten Vali Balkanlıoğlu: “Geçen haftalarda Brüksel’deydim. Orada da konuydu, AB çevrelerinde. Evliya Çelebi’yi batı bizden de iyi tanıyor. Orda da bir sergi yapılacaktı, hatta Almanya Fransa ve Brüksel’de Evliya Çelebi Sergisi yapılacak. Bizim için gurur vesilesi” ifadelerini kullandı.
Kısa ömre çok mesafe
Balkanlıoğlu şöyle devam etti;
“Tarih kitaplarında ve okullarda yetişen bizim gibi insanlar Heredot’tan bahseder. Heredot bir zamanlar şöyle gelmiş, böyle gitmiş, Yunan tarihçiler Heredot ve Tükidides diye 2 tane büyük tarihçileri var. Onların Heredot’unu bilmeyen yoktur içimizde. Hal bu ki bizimde bir Evliya Çelebimiz var, oda döneminde yetersiz ve kıt imkanlarıyla o zamanki at sırtında belki 10 binlerce kilometre yol yapmış. Bu kısa ömrüne bu kadar mesafeyi sığdırmış. Bir defa Osmanlı topraklarında g��rmediği vilayet yok. İlçelere bile gitmiş. Bir de Osmanlı’nın dışında yabancı memleketlere de gitmiş Osmanlı egemenliğinde olmayan. Orayı böyle çok incelemiş, insanların düşünceleri, yedikleri içtikleri şeyler, insanların tipleri, fiziklerine kadar, iri yapılı ve uzun boylu insanlar, buranın halkı gibi veya kadınları çok güzeldi gibi buna benzer şeyler yazmış. Denizleri, imkanları, binaları, ırmaklar, nehirler, elde edilen vergiler, hatta diyelim, Gedik Ahmetpaşa şu kadar külliye yapmış, boyutları bu kadardır, bu kadar insana hitap eder, gelirleri bu kadardır, şu kadar akçe buradan bu kadar ince ayrıntılara girmiş o kadar güzel anlatmış. İnsan okuyunca gitti bir yeri o kadar ince detaya kadar araştırıyor. Zaman içinde kendisini geliştirerek ciltlerce eser bırakmış günümüzde, bizim medarı iftarımızdır. Bir eserde okumuştum, “İnsan ancak ismi yeryüzünden silindiğinde ölür, insanın gerçek ölümü budur” diyor. Biyolojik ömrünü dolduran insan belki aramızdan ayrılıyor, bizler gibi fani, ancak gerçek ölüm yeryüzünde isminin unutulduğu andır. Evliya Çelebi gibi insanlar belki kıyamete kadar yaşayacak insanlar. İsimlerini unutmak mümkün değil. Bizlerde gelecek nesillere inşallah bu kıymetlerimizi öğretmek zorundayız. Batılı birçok yazarı, şairi ve düşünürü bilen insanımız ne yazık ki kendi değerimize sahip çıkamıyoruz, isimlerinden bile haberdar olamıyoruz. Gerçi Evliya Çelebi’yi bilmeyen yoktur ama birçok değerlerimiz var” diye konuştu. (Kocatepe)

Balkanlıoğlu Kültür ve Sanat Merkezi’ni inceledi

Afyonkara-hisar Valisi İrfan Balkan-lıoğlu ve beraberindeki-ler sergi açılı-şından, yeni açılan Hattat Ahmet Şemsettin Karahisar-i Kültür ve Sanat Merkezi’ni inceledi.

Hattat Karahisar-i’nin
el yazımı Kur-an’ı

Vali İrfan Balkanlıoğlu ve beraberindekiler İl Kültür Turizm Müdür Vekili Lokman Derya Solmaz’ı makamında ziyaret etti-ler. Solmaz ise Balkanlıoğlu’na Hattat Ahmet Şemsettin Karahisar-i’nin el yazımından olan Kur-an’ı Kerim’in birebir kopyasını gösterdi.

Bakmadan Geçme