• Haberler
  • Sağlık
  • Evlilik öncesinde taramaları yaptırın – Kocatepe Gazetesi

Evlilik öncesinde taramaları yaptırın – Kocatepe Gazetesi

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, Akdeniz Anemisi hakkında bilgi verdi. Akgün, “Talasemi (Akdeniz Anemisi), Türkiye dahil tüm Akdeniz ülkelerinde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kalıtımla geçen, önlenebilir bir kan hastalığıdır. Tedavi maliyeti yüksek ve yıpratıcı iken korunma ise ucuz ve kolaydır. Türkiye'de çok sayıda Hb varyantının görülmesi, Anadolu'da yıllar boyunca çok çeşitli ırk ve [&hellip]

İl Halk Sağlığı Müdürü Lütfi Akgün, Akdeniz Anemisi hakkında bilgi verdi. Akgün, “Talasemi (Akdeniz Anemisi), Türkiye dahil tüm Akdeniz ülkelerinde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kalıtımla geçen, önlenebilir bir kan hastalığıdır. Tedavi maliyeti yüksek ve yıpratıcı iken korunma ise ucuz ve kolaydır. Türkiye’de çok sayıda Hb varyantının görülmesi, Anadolu’da yıllar boyunca çok çeşitli ırk ve kültürlerin yaşamasından ve akraba evliliklerinden kaynaklanmaktadır. Türkiye’de yapılan her 5 evlilikten biri akraba evliliğidir. Akraba evlilikleri en çok yüzde 70 birinci dereceden akrabalar arasında gerçekleşmektedir. Bilindiği gibi akraba evlilikleri nadir görülen otozomal ressesif geçişli hastalıkların toplumdaki sıklığını artırır. Talasemi de bu hastalıklardan biri olup kanda alyuvarların yapısında yer alan hemoglobin molekülünün yapısındaki bozukluktan meydana gelir” dedi.
EBEVEYNLERDEN ÇOCUĞA GEÇEBİLİR
Talasemi’nin 3 türünün olduğunu kaydeden Akgün, “Bu türlür taşıyıcı tip, hasta tip ve
hafif hastalık tipidir. Talasemi taşıyıcılarının büyük çoğunluğu bu hastalığı taşıdıklarını bilmezler; ancak Talasemi majörlü bir çocuk sahibi olduklarında ya da özel kan testini yaptırdıklarında öğrenirler. Talasemi taşıyıcılığı ebeveynlerden çocuklara geçebilir, kalıtsaldır ve yaşam boyu da devam eder. Özel kan testi yaptırmanız gereklidir. Bu test evlilikten önce mutlaka yapılmalıdır. Bu test ile amaç, evlenmeyi engellemek değil, taşıyıcıları saptayıp hasta çocuklar doğmasını önlemektir” ifadelerini kullandı.
EVLİLİĞE ENGEL DEĞİLDİR
Vatandaşları söz konusu hastalık hakkında bilgilendiren Akgün, şu uyarılarda bulundu:
“Talasemi evliliğe engel değildir. Talasemi taşıyıcılığı, bir hastalık değildir ve hastalığa dönüşmez. Talasemi bulaşıcı bir hastalık değildir. Talasemi taşıyıcılığı kalıtsal bir özelliktir. Talasemi testi yaptırmak için, aile hekimlerinize başvurunuz. Sağlıklı bir çocuk sahibi olmak için evlilik öncesi mutlaka Talasemi testi yaptırınız. Evlenecek çiftlerin bu testi yaptırmaları Sağlık Bakanlığımızın Hemoglobinopati Tarama Programı çerçevesinde zorunludur. Talasemi; toplum eğitimi, evlilik öncesi tarama ve doğum öncesi tanı testleri ile önlenebilen bir hastalıktır.
Önemli bir halk sağlığı sorunu olan Talasemi hastalığı ve taşıyıcılığı hakkında ayrıntılı bilgileri Müdürlüğümüze bağlı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi, Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezlerinden alabilirsiniz. Siz de hem kendinizin hem de çocuklarınızın Talasemi taramasını ücretsiz olarak yaptırabilirsiniz.”

Bakmadan Geçme