Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Hayriye Caner
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

EVLERİMİZ

Afyonkarahisar şehir merkezimide bulunan tarihi evlerimiz her geçen gün yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak noktası olmayı sürdürüyor. Bu ilimiz açısından büyük bir zenginlik.
Afyonkarahisar’ın birer sivil mimari örneği olan tarihi evleri, Karahisar Kalesi ve Hıdırlık etekleri ile kale çevresinde yer alan mahallelerde bulunmakta. Kentin en eski yerleşim yerlerinden Tâc-ı Ahmet, Zaviye ve Yukarı Pazar mahalleleri, 1902 yılında geçirdiği yangın sonrasında, kısa sürede yeniden yapılanmıştı. Afyonkarahisar şehrinin eski yerleşim yerlerindeki mahalleler doğal bir doku oluştururken, kentin geçirdiği yangından (1902) sonra kurulan mahalleler, ızgara şeklinde dik kesişen sokaklardan oluşuyor. Sit alanı olarak belirlenen bu mahallelerde çok düzgün ve akılcı şehircilik planlaması görülmekte.
Afyonkarahisar evlerini oluşturan mekânlar, işlevlerine göre belli noktalarda bulunur. Çoğunlukla yardımcı mekânlar alt katta, asıl mekânlar ise üst katta yer alır. Yardımcı mekânlar, mutfak, banyo, tuvalet, çamaşırlık, zemin katta; günlük yaşamın geçtiği, yeme-içme, oturma, yatma eyleminin gerçekleştiği mekânlar ise üst katta yer alır.
Afyonkarahisar şehrinde 1902 yılında çıkan büyük yangından sonra 6 ayda planlanan ve 3 yıldan kısa sürede bitirilen bu binaların hiçbiri birbirine benzemediği gibi, birbirlerinin görüntülerini de engellememektedir. Gün ışığını en iyi kullanan ustalar, güney ve kuzey rüzgârlarından da en iyi şekilde yararlanmışlardır. Restore edilerek turizme kazandırılan tarihi Afyon Evleri restaurant, cafe, butik otel olarak hizmet vermektedir.
İşte bu tarihi t-kent dokusu Afyonkarahisar’ın en önemli karakteristik özelliklerinden birisini oluştururken, kendine has özellikleri ile her geçen gün ziyaretçilerine yenilerini ekleyebilmektedir.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER