• Haberler
  • Spor
  • 'Evlatlarınıza sevginizi verin' – Kocatepe Gazetesi

'Evlatlarınıza sevginizi verin' – Kocatepe Gazetesi

Türkiye Basketbol Federasyonu İl Temsilcisi Feyzullah Demirkale yayınladığı açıklama ile sporcu ve öğrenci velilerine seslendi. Demirkale, 'Her ebeveyn için evlat sevgisi başkadır. Tüm İnsanlar için olduğu kadar çocuklar içinde en önemli duygulardan biri aidiyet, ait olma duygusudur. Bu duygu küçük yaşlardan başlayarak ölünceye kadar devam eder. Bu duygu sokak arasında oyunlarda, sınıfta, ailede ve özellikle [&hellip]

Türkiye Basketbol Federasyonu İl Temsilcisi Feyzullah Demirkale yayınladığı açıklama ile sporcu ve öğrenci velilerine seslendi. Demirkale, “Her ebeveyn için evlat sevgisi başkadır. Tüm İnsanlar için olduğu kadar çocuklar içinde en önemli duygulardan biri aidiyet, ait olma duygusudur. Bu duygu küçük yaşlardan başlayarak ölünceye kadar devam eder. Bu duygu sokak arasında oyunlarda, sınıfta, ailede ve özellikle takım sporlarında göze çarpar. Kişiler bir gruba ait olmak için bazı özelliklerden feragat ederler. Bu toplumun iyi olarak yorumladığı yöne giderse elbette çok güzel bir şeydir” dedi.
“KENDİLERİ KARAR VERMELİ”
Düşen çocuğun kalkması örneğini veren Demirkale, “Büyükler, veliler, antrenörler genel olarak çocuklara iyiyi öğretme adına çok şeyler vermek isterler. Aslında burada kendi düşüncelerini değil, sevgilerini çocuklara aktarmaları önemlidir. Çünkü küçükte olsa onlar bir bireydir. Veliler olarak kendimize öz eleştiri yaparsak; çocuklarımızın ayakkabısını bağlamayı, sandalyeye oturtmayı, ödevlerini yapmayı, düştüğünde hemen koşup kaldırmayı kendimize görev edinmişizdir. Hatta ülkemize turist olarak gelen yabancıların düşen çocuklarını kaldırdığımızda kendimizi şefkatli, sevecen, iyilik yapmış olarak algılarız. Biraz ötede çocuğunu izleyen ebeveynin hiç mutlu olmadığını fark etmeyiz bile. Çünkü onlar çocuklarının kendilerinin kalkmasını isterler. Çünkü kararı kendilerinin vermelerini isterler. Kendi başına bunu başarabileceğini çocuğun hissetmesi gerektiğini düşünürler. Bir iki denemeden sonra çocukların bunu başarma mutluluğunu zaten yaşayacaklarını bilirler. Biz müdahale ettiğimizde onun bu sevinci yaşamasını engellemiş oluruz. Her deneyimden bir şeyler öğrenmesi ve onun istekleri kendisinin birey özelliğini kazanması açısından önemlidir” ifadesine yer verdi.
“ARKADAŞLARIYLA
YALNIZ BIRAKIN”
Çocukların arkadaşlarıyla yalnız bırakmak gerektiğini savunan Demirkale, “Bu kadar genel bilgiden sonra basketbol sahalarında ter akıtan çocuklarımıza uygulamak istersek neler yapmamız gerektiği ile ilgili fikirler kafamızda oluşmaya başlar. Kendini mutlu, önemli hissettiği bir ortamda çocukları arkadaşları ile yalnız bırakmak gerekir. Bu aslında hayatın her döneminde yaşanan küçük bir örnektir. Onlar arkadaşları ile iletişim kurmayı, takım bilincini kazanmayı, üzülmeyi, sevinmeyi, terlemeyi, lider olmayı, başarmayı, denemeyi ve daha birçok özelliği bizler olmadan da başarabileceğini göstermek isterler. Zaten bunları başarabilecek yapıdadırlar” şeklinde konuştu.
“BASKETBOLLA ERKEN
 YAŞTA BİREY OLMA
ÖZELLİĞİNİ KAZANIYOR”
Çocukların basketbolla erken yaşta birey olma özelliği kazandığına dikkat çeken Demirkale, “Öncelikle ebeveynlerin şunu bilmeleri önemlidir. Basketbol oynamak için salonlara gelen çocuklar aslında rastgele bir hedef seçmiyorlar. Belki kendileri de fark etmeden “yapabilirim” inancını taşıdığı ve mutlu olabileceğine inandığı için basketbol oynamayı seçiyorlar. Çocuklar aslında erken yaşta birey olma özelliğini kazanıyorlar tercihlerini kendilerini zorlamayacak kadar çok kolay veya yapamayacağı kadar çok zor hedefleri de seçmiyorlar. Kendini tam anlamıyla çalıştığı zaman başarabileceği ve gelişebileceği hedefleri seçiyorlar. Bu denemeler içinde çocuklar kendi yeteneklerini ve gücünü gerçekçi olarak keşfediyor ve kendisini tanıma olanağı buluyorlar” diye konuştu.

Bakmadan Geçme