Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kocatepe Gazetesi
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

EVET Mİ, HAYIR MI? – Kocatepe Gazetesi

Kocatepe Gazetesi 12 Temmuz 2010 Pazartesi 03:00:00
  Anayasa Mahkemesi’nden referandum kararı çıkar çıkmaz siyasiler hemen evet – hayır kam-panyasına başladılar. Anayasa Mahkemesi’nin kararları açık seçik ve net anlaşılır biçimde olmadığından, insanlar olaya sadece tuttukları ya da mensubu oldukları siyasal partinin penceresinden bakacaklardır.
Anayasa değişikliği bir ülke için en önemli olaydı desek mübalağa etmiş olmayız. Adından da anlaşılacağı üzere yasaların en önemlisi, Anayasanın bazı maddeleri değişiyor, ama herkes kendi siyasi görüş ve düşüncesine göre yorum getiriyor.
Bazı yorumculara göre Anayasa Mahkemesi şişi de kebabı da yakmadan zevahiri kurtarma yoluna gitmiştir. Yine bazı yorumculara göre, iktidarın yargıyı tamamen ele geçirerek kendini bağımlı kılmak amacıyla bu Anayasa değişikliğini gerçekleştirmeye çalıştığı söyleniyor. Devletin bir çok kurumuyla sürtüşme yaşayan iktidar belirli bir süredir yargıyla da çatışmaktadır. Varsayalım ki bu hükümet referandumdan galibiyetle çıktı, yani evet oyunu aldı. Süratle değişiklikler yaparak kendi adamlarını yerleştirdi. Ee peki bu böyle devam edip duracak mı, zamanı gelince seçim olmayacak mı, ya keser döner sap döner, hesap dönerse ne olacak ?
Anayasa’nın hangi maddesi değişirse değişsin, ülkemiz açısından elbette önemlidir. Ama o ilk dört madde açısından çok önemlidir. Hani hep çattıkları asker Anayasası diye sürekli eleştirdikleri bu 1982 Anayasası var ya, şu ilk 4 maddesi nedeniyle taş gibidir. Zaten oynanan bütün oyunların temelinde Anayasanın ilk 3 maddesini değiştirme amacı vardır. Değiştiremiyorlar, çünkü 4. madde de “Anayasanın 1. maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2. maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değişti-rilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez. “ yazmaktadır. İşte bu 4. maddeden dolayı ilk 3 madde sağlama alınmış. Bu defa Anayasanın 10. ve 42. maddeleri rötuşlanarak ilk 4 maddenin geçersiz kılınma çabaları Anayasa mahkemesi tarafından engellenmiş, Cumhuriyetle hesaplaşma başka bahara kalmıştır.
Bu arada Anayasa Mahkemesi içerik incelemesi yapamaz feryatları da, 10. ve 42. maddelerdeki yapılan oynamalarla Anayasanın ilk 4 maddesini by-pass etmeye yönelikti.
Anayasa Mahkemesi’nin yaptığı içerik incelemesi Cumhuriyete, Atatürk Milliyetçiliğine bağlı temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve sosyal hukuk Devleti olduğu, Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütün olduğu, dilinin Türkçe; Marşının İstiklâl Marşı olduğu, bayrağının beyaz, ay yıldızlı, al bayrak olduğu bir kez daha karara bağlanmıştır.
Şimdi söyleyin bakalım, Anayasa Mahkemesi’nin içerik incelemesi yapması iyi mi olmuş, kötü mü olmuş!
Evet ya da hayır oylarınızı lütfen bilinçli verin…

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER