Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Günay

EVDE NAFİLE NAMAZI KILMANIN MÜSTEHAB OLMASI

C- Mi’rac Gecesi Namazı
Receb-i şerîfin 27. gecesi Mi’rac gecesidir. Bu gece Resûlüllah Efendimizin Mi’râca yükseldiği ve 5 vakit namazın da farz kılındığı çok mübarek bir gecedir. Bu gecede de 12 rek’at namaz kılınması müstehab görülmüştür.
Her rek’atta Fâtiha ve bir sûre okunup iki rek’atta bir selâm verilmeli, sonra 100 kere Sübhânallahi ve’l-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illâllahü vallâhü ekber denilmelidir. Daha sonra da 100 kere istiğfâr ve 100 kere de salâvat getirilmelidir. Gündüz oruç tutulması da müstehabdır.
Ç-Berat Gecesi Namazı
Şa’ban’ın 15’nci gecesi, Berat gecesidir. Bu gece ibâdet etmek de pek sevablıdır.
Berat gecesinde kılınacak namaza Salâtü’l-hayr denilmiştir. Bir rivâyete göre, bu namaz 100 rek’attır ve her rek’atında Fâtiha’dan sonra 10 kere İhlâs okunur.
D- Mevlüd Kandili Namazı
Bu mubarek gecede kılınması gereken özel bir namaz olmamakla birlikte 12 rekât nafile namaz kılınması eftal görülmüştür.
Mübarek gün ve gecelerde illâki yukarıda anlatıldığı gibi namaz kılmak şart değildir. Yüce dinimiz kimseye taşıyamayacağı yükü yüklememiştir. Önemli olan bu geceleri bir fırsat bilerek, ihyâ etmek, zikirle, tevbe ve istiğfarla meşkul olmak ve kılabildiğimiz kadar kaza ve nafile namaz kılmaktır.
Evde Nafile Namazı Kılmanın
Müstehab Olması
Abdullah ibn Ömer ‘den rivayet edilmiştir: Resûlüllah (s.a.v) şöyle buyurmaktadır:
“Namazlarınızın bir kısmını evlerinizi kılın. Evlerinizi kabirlere çevirmeyin. (Buhârî, salât 52, Teheccüd 37; Müslim, Salâtul-musâfırîn 208–209 vb.) Zeyd b. Sabit (r.a.)’den Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Ey insanlar namazlarınızı evlerinizde kılınız. Çünkü farz namazlar müstesnâ olmak üzere namazın efdali insanın evinde kıldığı namazdır.” (Buhari ve Müslim’den, Riyazü’s – Sâlihîn, Hadis no: 1132)
Câbir (r.a.) den: Resûli Ekrem (s.a.v.) Efendimiz:
“Sizden biriniz namazını edâ ettilkten sonra namazının bir kısmını da evinde kılsın. Çünkü Allahu Teâlâ o namaz sayesinde o kimsenin evinde hayır ve bereket halk eder.” Buyurdular.” (Müslim’den, Riy3azü’s – Sâlihîn, Hadis no: 1134)
Hz. Peygamber (s.a.v)’in, nafile namazları, evde kılmaya teşvik etmesindeki hikmet; riyadan uzak ve evlere rahmet meleklerinin inmesine sebep olmasıdır. Ayrıca bu sebeple evde kadın ve çocuklara namazı öğretmek ve çocukları namaza alıştırmak gibi başka büyük faydaları da vardır. İslâm âlimleri ticarethânelerde açıktan nafile namaz kılmayı ve tesbihat yapmayı da riya/gösteriş olma ihtimali açısından uygun bulmamışlardır.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti