'Evde Diyaliz Tedavileri' Afyon'da anlatıldı
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Nefroloji Kliniği'nin ev sahipliğinde 'Seçkin Renal Replasman Tedavilerine Yaklaşım' toplantısı NG Afyon'da gerçekleştirildi. İstanbul, İzmir ve Afyonkarahisar'dan konusunda uzman doktorların katıldığı toplantıda evde diyaliz tedavileri ve böbrek nakli konuları görüşüldü     NG Afyon'da yapılan toplantı öncesi doktorlar basın mensuplarına bilgilendirmede bulundu. Evde diyaliz konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında [&hellip]
Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Nefroloji Kliniği’nin ev sahipliğinde “Seçkin Renal Replasman Tedavilerine Yaklaşım” toplantısı NG Afyon’da gerçekleştirildi. İstanbul, İzmir ve Afyonkarahisar’dan konusunda uzman doktorların katıldığı toplantıda evde diyaliz tedavileri ve böbrek nakli konuları görüşüldü
NG Afyon’da yapılan toplantı öncesi doktorlar basın mensuplarına bilgilendirmede bulundu. Evde diyaliz konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgiler veren AFSÜ İç Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Sena Ulu, “Böbrek hastalarında böbrek nakli, periton diyalizi ve ev hemodiyalizi birbirlerini tamamlayıcı tedaviler olarak görülmelidir. Aktif çalışan, sık seyahat eden, küçük çocuğu olan, daha aktif yaşam isteyenler ve yaşadığı yeri merkeze uzak olan böbrek hastalarında periton diyalizi ve evde hemodiyalizi öncelikli tercih edilmesi gereken yöntemler olmalıdır. Periton diyalizinin böbrek hastalarında kalan idrar çıkışını korumada etkilidir. Bu hastalarda idrar çıkışı daha uzun süre devam etmektedir. Periton diyalizinde beklentinin aksine genel enfeksiyon riski hemodiyalize göre artmamaktadır. Hasta memnuniyeti ve yaşam kalitesi açısından periton diyalizi merkez hemodiyalizinden daha iyi gözükmektedir.” dedi.
“DÜNYADA İLK ONDAYIZ”
Böbrek nakli konusunda Türkiye’nin dünyada ilk 10 içinde yer aldığını belirten İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aydın Türkmen, “Türkiye’de yapılan böbrek nakli sayısında dünyada ilk ondayız. Fakat çoğunlukla canlıdan canlıya nakil yapılmaktadır. Kadavra nakli oranında her beş beyin ölümünden biri bağışlanmaktadır. Fakat bu oranı arttırmamız gerekiyor. Toplumda organ bağışı ile ilgili bilincin arttırılması önemlidir.”ifadesine yer verdi.
“SONUÇLAR ÇOK BAŞARILI”
Yeterli ve deneyimli ekip tarafından uygulanan yöntemlerin başarılı olduğunu ifade eden Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serhan Tuğlular ve Doç. Dr. Ebru Aşıcıoğlu,“Türkiye’de diyalize giren hasta sayısının yüzde 4’ü periton diyalizini kullanmaktadır. Hasta konforu açısından önemli olan periton diyalizinde hasta sayısının arttırılması önemlidir. Yeterli ve deneyimli bir ekip tarafından yapıldığında sonuçlar çok başarılıdır.”şeklinde konuştu.
“HEMODİYALİZ İLE YAŞAM SÜRESİNDE UZAMA VAR”
Evde hemodiyaliz ile ilgili bilgiler veren Ege Üniversitesi Nefroloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ercan Ok, “Evde hemodiyaliz ile tansiyon daha iyi kontrol altına alınıyor, daha az ilaç kullanımı, üreme fonksiyonlarında düzelme ve merkezde hemodiyalize giren hastalara göre yaşam süresinde uzama vardır. Evde hemodiyalizdeki hastalarda merkezde diyalize giren hastalara göre genel sağlık durumunda iyileşme, kendi iyi hissetmede artma ve diyaliz sonrası kendini halsiz hissetmede belirgin derecede azalma olmaktadır. Ev hemodiyalizi ile hastane yatışlarında azalma, ilaç kullanımında azalma ve hastanın çalışma olasılığının artması ile topluma da katkısı vardır. Ev Hemodiyalizi hasta sayısı olarak Dünya’da 7. Avrupa’da 3. sıradayız.”diye konuştu.
Açıklamaların ardından Afyonkarahisar merkez, ilçeleri ve çevre illerden gelen doktor, sağlık personeli ve hasta bakıcılara bilgilendirme yapıldı.