• Haberler
  • Genel
  • Evciler’de eğitim seferberliği başladı – Kocatepe Gazetesi

Evciler’de eğitim seferberliği başladı – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Evciler ilçesine bağlı liselerde ve ilköğretim okullarında eğitim seferberliği başladı. Öğretmenlere, öğrencilere ve velilere, öğretimle ve iletişimle ilgili konularda akademik eğitim veriliyor Öğrenci aktif öğretmen destekçi Evciler ilçesiyle ilçeye bağlı kasaba ve köylerde beş hafta boyunca devam edecek olan eğitim seminerleri, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İsmail [&hellip]

Evciler'de eğitim seferberliği başladı

Afyonkarahisar Evciler ilçesine bağlı liselerde ve ilköğretim okullarında eğitim seferberliği başladı. Öğretmenlere, öğrencilere ve velilere, öğretimle ve iletişimle ilgili konularda akademik eğitim veriliyor

Öğrenci aktif öğretmen destekçi
Evciler ilçesiyle ilçeye bağlı kasaba ve köylerde beş hafta boyunca devam edecek olan eğitim seminerleri, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu tarafından yürütülüyor. Özel bir danışmanlık firmasınca organize edilen eğitim programının ilk bölümünde Evciler ilçesi Gökçek kasabası Dr. Sadık Ahmet İlköğretim Okulu öğretmen ve öğrencilerine “Aktif Öğrenme” ve “Alternatif Öğrenme Teknikleri” konularında iki seminer verildi, ayrıca velilere yönelik olarak da aile-öğrenci ilişkileri anlatıldı. Seminerdeki konuşmasında okul ve öğretmen merkezli eğitimden öğrenci merkezli eğitime doğru bir geçiş süreci yaşandığını belirten Yrd. Doç. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, şunları söyledi: “Geçmişte, öğrencinin ders-lerde konuyu anlayıp anlamadığı, çok fazla dikkate alınmıyordu. Öğrenciden yalnızca kendisine aktarılanları tekrarlaması isteniyordu. Bugünkü öğrenci merkezli çağdaş eğitimde ise öğrenci aktiftir, öğretmen öğrenciye destekçidir. Bu yönüyle aktif öğrenme, uygulamaya dayalı, akılda kalıcı, kolay, sevimli ve eğlenceli bir uğraştır.”
Dersler etkinliklerle öğrenilir
Hatalı eğitime örnek olarak ünlü bilim adamı Albert Einstein’ın “Öğrenmemi engelleyen tek şey, aldığım eğitim olmuştur.” sözünü hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Nakilcioğlu aktif öğrenmenin içeriği konusunda şu bilgileri verdi: “Aktif öğrenme, öğrencinin, beynini ve yeteneklerini kullandığı, uygulamaya dayalı bir öğrenme sürecidir. Aktif öğrenme, öğrencilere konuşma, dinleme, okuma, yazma ve düşünme olanakları sağlar. Dersler, okuma ve ezberleme ile değil, sınıf içindeki ve dışındaki etkinliklerle öğrenilir. Bu sistemde hedef, öğrenmeyi bilen kişiler yetiştirmektir. Aktif öğrenmenin amaçları, öğrenciye bilgi kaynaklarına nasıl ulaşılacağını göstermek, problem çözme becerisi kazandırmak, kendisini yenilemeyi öğretmek ve öğrencinin iletişim becerilerini artırmaktır. Burada öğrenci başrolü oynayacak; pasif değil, aktif davranacak; kendi gemisinin kaptanı olacak; neyi öğrenmek istediğine kendisi karar verecektir. Bilgi, öğrenci tarafından keşfedilecek; öğretmen ise öğrenciye her konuda, takıldığı her noktada destek olacaktır.”
Öğrenci koyun sürüsü değil
Sistemin sağlıklı işleyebilmesi için öncelikle öğrencinin öğretmen tarafından iyi tanınması gerektiğini vurgulayan Nakilcioğlu, şöyle devam etti: “Öğrenci koyun sürüsü değildir. Her öğrenci, keşfedilmeyi bekleyen ayrı bir dünyadır. Her öğrencinin aile yapısı, çevresi, kültürü, birikimi farklıdır. Sınıfta tembel öğrenci yoktur, öğrenmesini bilmeyen öğrenci vardır. Öğrenme becerisi her yaşta geliştirilebilir, yeter ki öğretmen ve öğrenci buna istekli olsun. Eğitimde temel amacımız, ezberci değil, araştırmacı; yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinen; eleştirel düşünce yapısına sahip, yalnızca tüketen değil, iş ve bilgi üreten bireylerin yetiştirilmesini sağlamak olmalıdır. Asla unutmayalım: Bu çocuklar bizim yavrularımızdır, bunlar ülkemizin geleceği olan beyinlerdir!”
Etken yapı aile
Öğrenci velilerine yönelik olarak düzenlenen semi-nerde ise ilk öğretimin okulda değil, ailede başladığına dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Nakilcioğlu şöyle konuştu: “Öğrencinin başarısında en önemli etken aile yapısıdır. Eşlerin birbirine sevgi ve saygı gösterdiği, huzurlu bir aile ortamında yetişen çocuk, tam anlamıyla kendine güven duygusu içinde hareket etmeye alışacaktır. Bu açıdan anne ve baba, sözleriyle değil, davranışlarıyla çocuğa örnek olmalıdır. Çocuğu okula göndermek, ebeveyn için ondan kurtulmak anlamına gelmemelidir. ‘Saldım çayıra, Mevlâm kayıra’ anlayışıyla, evden çıkarılan çocuk, asla ilgisiz ve sahipsiz bırakılmamalıdır. Okuldaki öğretim ve denetim çalışmalarının yanında evde de baskıya yönelmeyen, yumuşak, hoşgörülü bir denetim bulunmalıdır. Öğrenciye karşı ilgisizlik, umursamazlık, çocuğun başıboş kalmasına yol açabilir. Okuldaki disiplinin yanı sıra, evde de ölçülü cezalarla ve sembolik ödüllerle çocuklarımızı yönlendirerek onların gerçek kişiliklerini bulmasına, sorumluluk sahibi, olgun gençler haline gelmesine yardımcı olmalıyız. Eğitimin sacayağı kabul edilen öğrenci, öğretmen ve aile sürekli işbirliği halinde bulunmalıdır.” Eğitim programının ikinci bölümünün, Evciler ilçesine bağlı Madenler ve Baraklı köylerindeki ilköğretim okullarında verilecek seminerlerle devam edeceği öğrenildi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme