Ev Kedisine Kuduz Aşısı Şart Mı?

Kuduz hastalığı, antik çağlardan beri varlığını sürdüren ve günümüzde de önemini koruyan ölümcül bir hastalık olmaya devam ediyor.

Türkiye’de yılda ortalama 180.000 şüpheli ısırık vakası yaşanırken, kuduz nedeniyle 1-2 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. Ancak, yapılan araştırmalar geçmiş yıllarda bu sayının çok daha yüksek olabileceğini gösteriyor. 1977-1988 yılları arasında yapılan bir çalışmada, kuduz nedeniyle her yıl yaklaşık 60 kişinin öldüğü, ancak bu ölümlerin kayıtlara geçmediği iddia ediliyor.

Türkiye’de yapılan bir başka çalışmaya göre, kuduz görülen hayvanlar arasında kedilerin oranı yüzde 3,9. Kedilerin kuduza yakalanabilmesi için başka bir kuduz hayvan tarafından ısırılması veya tırmalanması gerekiyor. Evde yaşayan kedilerin dışarı çıkmaması durumunda kuduz riski düşük olsa da, kedinin dışarı çıkıp virüsü kapması ihtimali göz ardı edilmemeli.

Kuduzun bilinen bir tedavisi yok ve tek korunma yöntemi aşı. Türkiye'de yasalar gereği, sahipli kedi ve köpeklerin her yıl kuduz aşısı yapılması zorunlu. 3285 Sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu'na göre, kedilerin 3 aylık olduklarında kuduz aşısı olmaları gerekiyor ve bu aşılama her yıl düzenli olarak tekrarlanmalı.

Kedinizin tırmalaması ya da ısırması durumunda, doktora başvurulduğunda ilk olarak kuduz aşısı sorgulanacaktır. Aşısı yapılmamış bir kedinin kuduz taşıma ihtimali yüksek olarak değerlendirileceği için yaralanan kişiye kuduz aşısı yapılabilir. Bu sebeple, evde yaşayan kediler için bile düzenli kuduz aşısı yaptırmanın önemi büyük.

Bakmadan Geçme