Ev Hanımları Hiç Çalışmadan Emekli Olabilir Mi?

Ev hanımları hiç çalışmadan emekli olabilir mi? sorusu internette en çok arananlar listesinde yer alıyor. Peki, Ev hanımları hiç çalışmadan emekli olabilir mi? Şartları nelerdir? Tüm bu soruların yanıtı haberimizde…

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emeklilik için gereken şartları taşıyanlara emeklilik hakkı tanımaktadır Çalışan memur veya işçi, bağlı olduğu kurumlara göre emekli olabilmektedir. Ancak hiç çalışma hayatında bulunmayan ve gün şartını tamamlamamış kadınlara emeklilik hakkı tanımıyor. SGK tarafından yapılan yeni düzenleme ile ev hanımlarına emekli olmak için bazı yolu açılıyor. Ancak bunun için bazı koşulların yerine getirilmesi gerekiyor.

Hiç iş hayatında bulunmamış ev hanımlarının emekli olabilmesinin yollarından bir tanesi, “İsteğe Bağlı Sigorta” sistemidir. Bu yöntem ile sadece ev hanımları değil, çalışmayan birçok kişi de emekli olabiliyor. Ancak bu emeklilik haklarından yararlanabilmek için bazı koşullar bulunuyor.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA SİSTEMİ

“İsteğe Bağlı Sigorta” yönteminden yararlanabilmek için, SGK müdürlüğüne gidilip başvuruda bulunmak gerekmektedir. Bu yöntem ile 2008 yılından itibaren isteğe bağlı sigorta kapsamında bulunan kişiler, 4B’li Bağ-Kur’lu olarak değerlendirilmektedir. Bundan dolayı da SSK’lılara göre daha fazla prim ödemek durumundadırlar.

Primlerin ücreti ise o senenin asgari ücretine göre belirlenmektedir. Hiçbir sigortası olmayan ya da çalışmayan ev kadınları 18 yaşından büyük olmaları şartı ile SGK’ya giderek kendilerini sigortalı yaptırabilirler.

Bu şekilde her ay prim ödeyerek emeklilik hakkına sahip olabilir, aynı zamanda sağlık hizmetlerinden de ücretsiz yararlanabilirler. Bu haklardan bakmakla yükümlü oldukları kişiler de bu yararlanabilir.

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA SİSTEMİ ŞARTLARI NELERDİR?

  • Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK) ile bir bağının olmaması
  • 50 yaşında veya üzerinde bulunması
  • Dul, yaşlılık gibi herhangi bir aylık almaması
  • Bir gelire sahip olmamak
  • Türkiye’de ikamet etmek
  • Prim gününü doldurmak,
  • Belli bir yaşa gelmek,
  • Sigortalı olduktan sonra belli bir süreyi tamamlamak.

 

 

VERGİSİZ ESNAFLIK YOLUYLA EMEKLİLİK

Ev hanımlarının emekli olabilmeleri için diğer bir formül ise;  “Vergisiz Esnaflık Yoluyla “ emekliliktir. Ev hanımları evde hazırladığı yöresel ürünler, çeyiz eşyası gibi malzemelerin üretimini ve satışını yapan kadınlar da emekli olabilir. “Esnaf muaflığı” denilen bu syöntemde Esnaf Muafiyet Belgesi alınması gerekiyor.  Bu sayede ev Hanımları, esnaf olarak kabul edilirler. Böylece SGK müdürlüğüne doğrudan giderek prim ödemesi başvurusunda bulunabilirler.

Bakmadan Geçme