• Haberler
  • Genel
  • Etteki denetim, şehir yararına – Kocatepe Gazetesi

Etteki denetim, şehir yararına – Kocatepe Gazetesi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, et sektöründeki denetimden uzun vadede Afyonkarahisar'ın kazançlı çıkacağını söyledi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, şehir genelinde et sektöründeki denetim ve iyileştirme faaliyetlerini değerlendirdi. Halk sağlığına son derece önem verdiklerini aktaran Arap, 'Halkımızın sağlığını ön planda tutarak gıda üreten, satan ve sunan tüm işletmelere aynı [&hellip]

Etteki denetim, şehir yararına

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, et sektöründeki denetimden uzun vadede Afyonkarahisar’ın kazançlı çıkacağını söyledi

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, şehir genelinde et sektöründeki denetim ve iyileştirme faaliyetlerini değerlendirdi. Halk sağlığına son derece önem verdiklerini aktaran Arap, “Halkımızın sağlığını ön planda tutarak gıda üreten, satan ve sunan tüm işletmelere aynı hassasiyeti göstererek görev ve sorumluluklarımızı mevzuatların bize verdiği yetki çerçevesinde yerine getirmeye çalışıyoruz ve getirmeye çalışacağız.
Doğru düşünen sektörün ileriye dönük ticari anlamda önünün açılacağını bilir ve görür.
Ancak şu çok iyi bilinmelidir ki et ve et ürünleri en riskli gıdalardan biridir ve etin üretildiği ve işlendiği İlimiz ise Türkiye’nin en fazla kesimhane ve et işleme tesislerine sahip illerinden biridir. Çevre illerde 2 veya 3 kesimhane varken modernizasyon planı sunmadığı gerekçesiyle kapatılan 9 kesimhaneye rağmen halen ilimizde 24 adet kesimhanemiz bulunmaktadır” dedi.
“İLİMİZİN YÜZ AKLARI OLACAKLAR”
“Çevre illerde böyle bir uygulama yok” denilmesinin herhangi bir şekilde bahane olmayacağını aktaran Arap, “Bizim et sektörünün kalbi olarak hataya yanlışa meydan vermeyerek bu konuda örnek bir il olduğumuzu ispat etmemiz, göstermemiz gerekmektedir. Belki bunu göremeyen düşünemeyenler olabilir ve sektör baltalanmaya çalışılıyor diyebilir fakat doğru düşünen biri bu şekilde sektörün ileriye dönük ticari anlamda önünün açılacağını bilir ve görür. Güvenilirlik demek her şey demektir. Bunu kimse unutmasın
Modernizasyonlarını tamamlayan kesimhanelerimiz ileride İlimizin yüz akları olacaktır” diye konuştu.
KAÇAK HAYVAN TESPİT EDİLDİ
Kesimhanelerdeki durumun bir an önce iyileştirilmesi gerektiğine işaret eden Arap, “Şu an mevcut kesimhanelerimizin hiçbiri yeni yönetmelik gereği onay alabilecek durumda birer entegre tesis değildir. Yönetmelikte eğer süre uzatımına gidilmeyecek olursa 24 adet kesimhaneden belki 18 adeti bu yıl sonunda kapatılacaktır. Bazı kesimhanelerimiz modernizasyon için ciddi yatırımlar yapmakta ve yıl sonuna yetiştirmek üzere çalışmalarını hızla devam ettirmektedir. Bu kesimhanelerimiz inanıyorum modernizasyonlarını tamamladıklarında İlimizin yüz akları olacaktır. Kesimhanelerde yaptığımız denetimlerde kontrolsüz kaçak hayvan kesimlerinin olduğunu tespit ettik” ifadelerini kullandı.
KASAPLAR ODASI DA İMZA VERDİ
Kaçak et kesiminin de sıkı denetimlerle önüne geçeceklerini söyleyen Arap, “Yaptığımız denetimlerde yasalar gereği ele geçirilen birçok hayvan etini imha ettik ve kesimhanelere gerekli idari para cezaları uyguladık. Bu kesimhanelerimiz kendilerini çok iyi bilirler. Bu yaptığımız bazı denetimlerin sonucunu kısmen kamu oyuyla da paylaştık.
Kaçak ve kontrolsüz kesimlerden dolayı ticari anlamda en çok zarar gören sektörün kendisidir. Aynı zamanda şu iyi bilinmelidir ki bu kaçak ve kontrolsüz kesimlerden dolayı ticari anlamda en çok zarar gören yine sektörün kendi içerisinde bulunan ve işini en doğru yapmaya çalışanlardır. Sektörle zaman zaman yapılan birebir görüşmelerde genellikle sektörün öne çıkan talebi kamera sisteminin kurulması olmuş, yapılan toplantılarda da bu husus dile getirilmiş herkes tarafından olumlu görüş beyan edilerek, Kasaplar Odası Başkanının imzalı onayı bulunan bu sistemin biran önce hayata geçirilmesi yönünde yapılacaklarla ilgili bir toplantı tutanağı imza altına alınmıştır” dedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

KESİMHANELERE KAMERA GELİYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, Afyonkarahisar’ın gıdada güvenilir bir kent olacağını hatırlatarak “Et işletmelerimiz modernize olma noktasında emin adımlarla yol almaktadır. Bundan büyük onur ve gurur duymaktayım. Kamera sistemi sadece kesim alanı ve hayvan girişinde olacaktır. İşini düzgün yapan şeffaf olduğunu söyleyen hiçbir işletmenin herhangi bir gerekçe ile bu uygulamaya karşı çıkacağını düşünmüyorum. Kesimhanelerde görevli veteriner hekimlerimizin bulunma amacı ise kesime gelen hayvanın sağlıklı olup olmadığını kontrol etmenin yanında türkvet sisteminde o karantina bölgelerinde görünen hayvanların hastalık söndürülene kadar hiçbir şekilde kaçak yolla getirilerek halkımıza yedirilmemesini sağlamak üzere küpe ve belge kontrollerini yapmak ve kesimine müsaade etmemektir” diye konuştu.

Bakmadan Geçme