Etna Yanardağı Nerede?

Avrupa'nın en büyük yanardağı olan Etna Yanardağı nerede, hangi ülkenin sınırları içerisinde? İşte yanıtlar…

Bir kez daha gündemin öne çıkan haber konularından biri halini alan Etna Yanardağı’nda kısa süre önce yoğun volkanik patlamalar kaydedildi. Gelişmelerin ardından İtalya’nın güneyindeki Sicilya bölgesinde yer alan Katanya Havalimanı’nda uçuşlar geçici süreyle durdurulurken bölge halkının tedirgin olduğu belirtildi. Peki Avrupa kıtasının en büyük yanardağı konumundaki Etna Yanardağı nerede, hangi ülkenin sınırları içerisinde? İşte yanıtlar…

Haber

Avrupa’nın en büyük aktif yanardağı

Etna Yanardağı İtalya’da bulunuyor. İtalya’nın güneyinde, Tunus’un karşısında konumlanan ve oldukça büyük bir ada olan Sicilya’da konumlanıyor. Sicilya’nın doğu kıyılarında yer alan aktif durumdaki yanardağ, adada Volkan, Messina ve Katanya şehirleri arasında bulunurken sınırları 2015’te kurulan Katanya Metropoliten Şehri’ne kadar uzanıyor. Katanya Metropoliten Şehri ifadesi; İstanbul, Ankara Büyükşehir Belediyeleri gibi çok ilçeli, büyük ölçekli yönetimsel yapıda olduğu için bu şekilde adlandırılmış.

Gerçek bir görsel şölen

İtalya, sadece Avrupa genelinin değil, global düzeyde öne çıkan bir turizm ülkesi. Bu kapsamda dikkat çeken bölgelerden biri de Etna. Zira Etna, bölgenin en yoğun turizm bölgelerinden biri. Volkanik patlamaların sıklıkla yaşanması ve sofistike volkanik görünümü ile dünyaca tanınır. Lav püskürtmeleri dönemlerinde değişmekle birlikte 3.357 m yükseklikteki Etna Yanardağı’nın taban alanı ise 1190 km². Taban çevresi 140 km’ye uzanan Etna, aynı zamanda İtalya’nın en büyük üç aktif aktif yanardağından biri. Bu kapsamda ilk sırada, takipte Vezüv ve Stromboli bulunuyor. Her iki aktif yanardağın da yaklaşık 3,5 katı daha yüksek olduğunu belirtelim.

Dünya Mirası listesinde de kendisine yer bulan Etna Yanardağı, İtalyanca Mongibello, Sicilya lehçesinde Mongibeddu şeklinde telaffuz ediliyor ve genel itibarıyla Latince-Arapça kelime kombinasyonlarından (mont ve jebel) oluştuğu biliniyor.

Haber

İddialar doğru mu?

İtalya’nın güneyinde her ne kadar turistik bir şölen olsa da ayrıca korku yaratan Etna Yanardağı, geniş bir alanı kapsayacak şekilde bölge ülkelerde de spekülasyonlara neden oldu. Hatta konu Türkiye’ye kadar uzandı. Sosyal medya mecralarında Etna’nın lavlarının Türkiye’ye doğru geleceği ve asit yağmuruna neden olacağı gibi spekülatif iddialar yayılırken Meteoroloji Genel Müdürlüğü, “Söz konusu Etna kaynaklı kül bulutlarının ülkemize etkilemesi beklenmemektedir… Genel Müdürlüğümüzce kül bulutlarının hareketi 7/24 esasına göre takip edilmektedir.” Açıklaması yaptı.

Bakmadan Geçme