• Haberler
  • Gündem
  • 'Etil alkol üretim tesisi ülkeye ve bölgeye değer katacak'

'Etil alkol üretim tesisi ülkeye ve bölgeye değer katacak'

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Alagöz Kimya Tıbbi Amaçlı Etil Alkol Üretim Tesisinde incelemelerde bulundu. Vali Yiğitbaşı, 'Türkiye'ye ve bölgeye tıbbi amaçlı etil alkol üretimi ile değer katacak güzide tesiste çiftçilerin elindeki sağlam veya atıl ürünlerde değerlendirilecek' dedi Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş il protokolü ile birlikte fizibilite [&hellip]

Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Alagöz Kimya Tıbbi Amaçlı Etil Alkol Üretim Tesisinde incelemelerde bulundu. Vali Yiğitbaşı, “Türkiye’ye ve bölgeye tıbbi amaçlı etil alkol üretimi ile değer katacak güzide tesiste çiftçilerin elindeki sağlam veya atıl ürünlerde değerlendirilecek” dedi

Haber

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş il protokolü ile birlikte fizibilite ve projelendirme çalışmaları AFSÜ tarafından yapılarak kente kazandırılan Alagöz Kimya Tıbbi Amaçlı Etil Alkol Üretim Tesisinde incelemelerde bulundu. İnceleme gezisinde; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, AK Parti Milletvekilleri; Veysel Eroğlu, Ali Özkaya, İbrahim Yurdunuseven, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Zafer Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Tuğrul Kandemir, OSB Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Yeşilay, OSB Bölge Müdürü Ali Ulvi Akosmanoğlu ve Alagöz Kimya Genel Müdürü Halil İbrahim Akın hazır bulundular.
REKTÖR OKUMUŞ TESİS HAKKINDA BİLGİLER VERDİ
AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Okumuş, il protokolünü bilgilendirdi. Okumuş, yıllık 5 milyon litre “tıbbi amaçlı etil alkol” üretim kapasitesine sahip olan üretim tesisinin 20 bin metrekarelik bir alanda 6 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olacak şekilde inşa edildiğini belirterek Türkiye’de doğrudan şeker pancarı ve patatesi işleyecek ilk ve tek tesis olma özelliğini taşıdığını söyledi. Nurullah Okumuş, “Hammadde olarak mısır, buğday, şeker pancarı-şeker kamışı melası da kullanılacak tesisimizde tamamı otomasyon kontrollü olan ve ülkemizde ilk defa yerli teknoloji ile üretilmiş distilasyon kolonları kullanıldı. Günlük 15 bin litre ve yıllık 5 milyon litre etil alkol üretilecek tesiste, üretim hedefi doğrultusunda günlük 50 ton buğday ya da mısır veya 150 ton pancar ya da 180 ton patates kullanılacak.” dedi.
TESİS ÜLKEYE VE BÖLGEYE DEĞER KATACAK
Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Tıbbi Etil Alkol Üretim Tesisi’nin en önemli özelliğinin, hammadde olarak atıl, çürük, parça dâhil olmak üzere patates, şekerpancarı, şekerpancarı melası, mısır ve buğday gibi her türlü nişastalı ürünü aynı anda kullanması olacağına dikkat çekti. Yiğitbaşı, tesisin tam kapasite çalıştığında yaklaşık 40 kişiye istihdam sağlayacağını, tesisin çiftçilerin elindeki sağlam veya atıl ürünlerin değerlendirilmesi için önemli olduğunu ifade etti. Yiğitbaşı, “Ülkemize ve bölgemize tıbbi amaçlı etil alkol üretimi ile değer katacak bu güzide tesisin Afyonkarahisar’a kazandırılmasına vesile olan başta AFSÜ Rektörümüz Prof. Dr. Nurullah Okumuş olmak üzere yatırımcılarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.
>> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi

Bakmadan Geçme