Eti hem alıyoruz hem satıyoruz

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü ve Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliği ile'Dış Ticarette Devlet Yardımları Bilgilendirme Semineri' konulu seminer düzenlendi. Seminerde Konuşan İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku, Afyonkarahisar'ın et veren bir şehir olarak oldukça yüksek bir et ithalatı olduğunu söyledi ATSO üyelerine kapsamlı bilgiler Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Öztku, [&hellip]

Eti hem alıyoruz hem satıyoruz

Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü ve Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) işbirliği ile“Dış Ticarette Devlet Yardımları Bilgilendirme Semineri” konulu seminer düzenlendi. Seminerde Konuşan İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku, Afyonkarahisar’ın et veren bir şehir olarak oldukça yüksek bir et ithalatı olduğunu söyledi

ATSO üyelerine kapsamlı bilgiler
Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Öztku, aslen Afyonkarahisarlı olduğunu memleketinde düzenlenen bir seminere katılmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Talebin ATSO’dan geldiğini dile getiren Özutku, kendilerinin İhracat Genel Müdürlüğü yetkilileri olarak Afyonkarahisar’a zevkle geldiklerini belirtti. Seminerin ihracata yönelik devlet yardımları hakkında ATSO üyelerini bilgilendirme amacı taşıdığını aktaran İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Öztku; “Ben ve yanımda üç uzman arkadaşlarımız seminerde bilgilendirmelerde bulunacağız. İhracata yönelik devlet yardımları çok geniş bir konu. İhracatı yalnızca kaynağında değil, ihraç yaptığımız ürünleri çeşitlendirerek ülkeleri çeşitlendirerek ihracatımızı olabildiğince yüksek seviyeler çıkarmak durumundayız. Böylece cari açık ve makro dengeler açısından daha iyi noktalara gelmek üzere çalışmalar yapıyoruz. ATSO üyelerimizle bunları paylaşacağız.” dedi.
Türkiye’nin en büyük ticaret alanı AB ülkeleri
İhracat Genel Müdür Yardımcısı Özutku, Türkiye`nin dünyada en fazla büyüyen ülkeler arasında olduğuna dikkat çekerek, geçtiğimiz yıl itibariyle Türkiye`nin Hindistan ve Çin`in ardından yüzde 9`luk büyüme oranı ile en hızlı büyüyen üçüncü ülke olduğunu belirtti. Özutku, 2011 yılının ilk yarısı itibari ile de yüzde 10.2`lik büyüme hızıyla Türkiye`nin Çin`den sonra dünyada en hızlı büyüyen ikinci ülke olduğunu aktardı. Türkiye`nin en büyük ticaret alanının Avrupa Birliği (AB) ülkeleri olduğunu bildiren Özutku, Ocak-Ağustos döneminde AB ülkelerine Türkiye`nin ihracatının 42.2 milyar dolar civarında gerçekleştiğini belirtti.
Afyon’da ihracat ithalattan daha yüksek
Afyonkarahisar`ın verileri hakkında da bilgiler aktaran Özutku, ildeki işsizlik oranının Türkiye ortalamasının daha da gerisinde olduğunu, bunun yanı sıra istihdamın Türkiye ortalamasından daha iyi durumda olduğunu anımsattı. İhracatta alınan paya dikkat çeken Özutku, bu sayının yüzde 0.19 olarak gerçekleştiğini ve bu oranla ortalamanın gerisinde kalındığını ifade etti. Özutku, ihracat anlamında Afyonkarahisar`da hala yapılacak bir şeylerin var olduğunu belirtti. İthalatın ise 0.04 olarak gerçekleştiğini aktaran Özutku, “Bizim için bir dış ticaretçi olarak, güzel olan bir şey de burada dış ticaretin fazla olması. Afyon`da ihracatımız ithalatımızdan daha yüksek, bu bizim için sevindirici bir durum. 2002`den bu yana gelişmeleri almaya çalıştık. İthalat-ihracat karşılama oranı Türkiye`de yüzde 52-53 oranında, Afyon`da ise durum 2011 yılının ilk 9 ayında yüzde 28,3`tür. Veriler de giderek artıyor, ama hala potansiyelin gerisinde olduğunu düşünüyoruz” dedi.
İhracatta yumurta ve mermer en başta
Satılan ürünlerin başında yumurta ve mermerin geldiğini aktaran Özutku, ihracatta bir çeşitlendirmeye gidilebileceğini belirtti. İthalatta ise 2011 Ocak-Eylül verilerinde bir numarada etin geldiğini bildiren Özutku, “Et veren bir şehir olarak oldukça yüksek bir et ithalatı var” dedi. Afyonkarahisar`ın en fazla Irak ve ABD`ye ihracat yaptığını anlatan Özutku, bunların ise yumurta ve mermer olduğunu söyledi. Özutku, bu ülkeleri Çin, Hindistan ve Fransa`nın takip ettiğini kaydetti. İthalat yapılan ülkelerin başında Polonya ve Ukrayna`nın geldiğini belirten Özutku, bunları da ABD`nin takip ettiğini söyledi.
Hedef daha iyi
rakamlara ulaşmak
Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Asım Bozca seminer başlangıcı öncesinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin en büyük sorunlarından birinin cari açık olduğunu ifade etti. Cari açığın önlenebilmesi için ihracatın artması ve bu rakamların yükselmesi gerektiğini aktaran Asım Bozca; “Geçtiğimiz yıllara baktığımızda Afyon ihracat rakamlarını bir hayli artırmış durumda. Bu bizi sevindiriyor. Ama biz daha da artmasını istiyoruz. İhracatta devlet yardımları, ARGE’lere verilen yardımlar, reklamlarla ilgili yardımlar gibi bir çok ihracatta devlet yardımları var. Bunlarla ilgili olarak bu seminerde çeşitli bilgiler alacağız. İnşallah üyelerimize faydalı olacağına inanıyorum. İnşallah gelecek yıllarda daha iyi ihracaat rakamlarına ulaşırız.” diye konuştu. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme