Et ve Süt Kurumu, yangına benzin döktü

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, et fiyatları ile ilgili açıklama yaptı. Yörük, 'Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı Sayın Eşref Fakıbaba'nın açıklamaları son dönemde gündemi meşgul etmektedir. Bakan Beyin açıklamaları yanlış bilgilendirildiğini gösteriyor. Bize göre problemli olan et fiyatları değil, hayvan fiyatlarıdır. Et Fiyatları ile ilgili on bin noktada satılması planlanan kıyma ve kuşbaşı, [&hellip]

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, et fiyatları ile ilgili açıklama yaptı. Yörük, “Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı Sayın Eşref Fakıbaba’nın açıklamaları son dönemde gündemi meşgul etmektedir. Bakan Beyin açıklamaları yanlış bilgilendirildiğini gösteriyor. Bize göre problemli olan et fiyatları değil, hayvan fiyatlarıdır. Et Fiyatları ile ilgili on bin noktada satılması planlanan kıyma ve kuşbaşı, fiyatları kısa vadede aşağı çekebilir, ancak orta ve uzun vadede alınması gereken önlemler alınmadığı için bu çalışmalar sonuçsuz kalmaktadır. Pazarda hayvanın fiyatını düşürmeden et üzerinde fiyat belirlemeye çalışmak musluğu kapatmadan altındaki havuzun taşmasını engellemeye çalışmak gibidir. Esas sorun musluğu kapatmaktır. Eğer musluğu kapatmadan havuzu taşırmamaya çalışırsanız; O havuz mutlaka taşar ve havuz yıkılır. Bu yüzden hayvan varlığı üzerine yapılması gereken çalışmalar, et piyasasına belli oranlarda ama devamlı hayvan girişi konusunda yapılması gereken çalışmalar yapılmadıkça et fiyatı temelinde yapılacak günü kurtarır sanılan popülist yaklaşımlar sonuçsuz kalacaktır. Et ve Süt Kurumu yangına benzinle müdahale etmeye çalışmaktadır. Vatandaş elindeki hayvanı da kesmeye çalışarak önümüzdeki 5 yılı da ithalat lobisinin kucağına itmektedir. Ayrıca Bakanlık anlaştığı zincir marketleri kazanç konusunda devlet desteği ile bir adım öne geçirmektedir” dedi.
BU ÜLKENİN ESNAFI
 ÜVEY EVLAT MIDIR
Yörük, esnafın ikinci plana atıldığını belirterek, “Bu ülkenin esnafı üvey evlat değildir. Evine ekmek götürmeye çalışan yüz binlerin sesine kulak tıkayan bakanlık üst yönetiminin acilen vatandaşın, esnafın arasına karışarak memleketin nabzını kendisi tutması gerekmektedir. Et ve Süt Kurumu Et İmalat ve Sanayisine neden ucuz kaynak sağlamamaktadır. Türkiye’de Et Sektörünün kalbi üretici ve et ürünleri imalatçısında atmaktadır. Bu sayede Yüz binlerce esnafımız evine ekmek götürebilmektedir. Hangi anlayış bu yüz binleri 2 tane zincir marketin insafına mahkûm edebilir. Et ve Süt Kurumu bu konuda devamlı olarak düştüğü yanlışı neden tekrar etmektedir. Et ve Süt Kurumu yönetimi bu hamle ile kısa vadede soruna çözüm ürettiğini zannederken orta ve uzun vadede sorunları kat kat arttırmaktadır. Bu apaçık görünen manzaraya Et ve Süt Kurumu bilinçli olarak mı gözlerini yummaktadır? İmalatçıya verilmesi gereken destek, üreticiye verilmesi gereken destek; tüketici görünümü altında zincir marketlerin sermaye odaklarına mı verilmektedir? Kasap Esnafımızı bu duruma sokmaya kimsenin hakkı yoktur. Zaten bu sorunun kaynağında esnafımızın rolü yoktur. Eski Türkiye geleneği olan her sorunun esnafın sırtına yüklenmesine izin vermeyeceğiz. Ayrıca esnafımız sorunun çözümünde görev almayı zaten istemektedir. Ancak Et ve Süt Kurumu buna yanaşmamaktadır. Et imalatçısına karkas ve kasap esnafına paketlenmiş Et ve Süt Kurumu ürünleri ayrı reyonlara konarak satılmak üzere neden verilmemektedir?” ifadelerini kullandı.
ÜRETİMİ ARTTIRMADAN
TÜKETİMİ ÇÖZEMEYİZ
Yörük, açıklamasına şöyle devam etti:
“Üretimi arttırmadan tüketim problemini çözemeyiz. İthalat gelip geçici ve tehlikeli bir çözüm yöntemidir. Sorunun kökü üretmeden tüketme anlayışıdır. Bugün ucuz ithal et temin edebilen Et ve Süt Kurumu güçlenen Büyük Türkiye’ye diş bileyen karanlık güçlerin karşısında yarın bu eti temin edemezse bunun faturasını kim ödeyecektir? Bugün gözden çıkarttığı Esnaf, İmalatçı ve üretici ödemek zorunda kalacaktır. Üretim olmadan kurgulanan bu tür ayak oyunları esnafı ve üreticiyi rahatsız etmekten, batırmaktan öte bir anlam ifade etmez. Dengeleri gözetmeden böyle hareketin faturasını yine üretici ve köylümüz ödemek zorunda kalacaktır. Bugün görüldüğü kadarıyla gözünüzü kırpmadan batırdığınız Kasap Esnafı ve üretici; Yarın yine ülkemize lazım olacak. Cömertçe harcanmaya çalışılan bu emek günü geldiğinde yine lazım olacak. Bu yüzden bu insanların emeğiyle yürüyen bu sektörün bitirilmesine izin vermeyeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi ‘Hakikatlerin bir gün mutlaka ortaya çıkmak gibi bir özelliği vardır.’ Bizde bu hakikati ifade etmekten bir adım bile geri durmayacağız. Üreticinin, İmalatçının, Kasap Esnafının ve Tüketicinin hakkını hiç kimseye teslim etmeyiz. Et ve Et Ürünleri piyasasını anlayamamış Et ve Süt Kurumu yönetimi ve Bakanlık günlük hevesler uğruna sorunları çözmek yerine; sorunları yarına ertelemeye çalışan bir anlayışı hayata geçirmeye çalışıyor. Temel sorunlardan kaçıp, çözümsüzlük üretiyor. Bu politikalarla maalesef Kasap Esnafını ve Halkı birilerine mahkûm ediyor. Bugün Et fiyatlarının birkaç lira geri çekilmesi illüzyonuna kapılmadan, sorunun kaynağına yönelik çözümler neden üretilmemektedir?”

ÖNCE KDV İNDİRİLMELİ
Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, konuyla ilgili çözüm önerilerini şöyle sıraladı:
-Perakende satış üzerinde bulunan KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e çekilmesi uygulanabilir. Bu pratik uygulama hızlı bir şekilde kilogramda 3-4 TL indirime sebep olacaktır.
-Yapılacak tüm çalışmaların sorunun temel kaynağına yönelik olmaması, bir haftada, üç günde netice beklenmesi, Bakanlık yönetiminin meseleye ne kadar acemice yaklaştığını gösterir en somut gösterge olduğu bilinmelidir. Bu tür kronik sorunlarda kısa sürelerde netice mümkün değildir uzun bir tedavi süreci ile çözülmesi gerekir.
-Tüm halkımız ve esnafımız için et fiyatlarının bu tür uygulama ile 6 aylığına, vitrin süsü gibi düşürülmesine sessiz kalamayız. Zira bu süreler sonunda et çok yüksek fiyatlara çıkacaktır. Bu yüzden çözümlerin sorunun kaynağı olan Hayvan Fiyatları, Tarımsal Girdiler, Yem Fiyatları, Mazot fiyatları üzerinde geniş bir çerçevede ele alınması gerekmektedir.
-İyi niyetle yapılan çalışmalar da, bu çözüm gibi dayatılan ve birilerini zengin edecek çözümsüzlük sisteminde boğulmaktadır. Zincir marketleri zengin edecek, esnafı sıkıntıya düşürecek, özellikle devlet eliyle rekabetin doğasını bozan radikal müdahaleler yerine hafif dokunuşlarla piyasanın üzerindeki devlet gücünün hissettirilmesi daha uygun bir çözüm olacaktır.
-6 ay sonrasını değil 5 yıl sonrasını planlamak büyük önem taşımaktadır. Yoksa 2023 hedefleri bizzat bakanlık eliyle sabote edilmiş olacaktır.
-5 yıl sonra 100’üncü yılını kutlayacak olan ülkemizi, vatandaşımızı, imalatçımızı, Kasap Esnafımızı yabancı ülkelerin insafına bırakmak ne kadar doğrudur? Alman, Sırp, Çek Cumhuriyeti köylüsünün yerine neden bizim köylümüz ve üreticimiz kazanmasın?

Bakmadan Geçme