Et fiyatları için ithalat önerisi

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, et fiyatlarının normale dönmesi için ithalatın kaçınılmaz olduğunu belirtti Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, et fiyatlarının durumu hakkında basın açıklaması yaptı. Yörük, 'İthalatın açılmasının gerekliliğini 2013 yılından beri birçok kez önerdik. Ve karşılığında bir takım ithamlarla karşı karşıya kaldığımız herkesin malumudur. Şu anda durum [&hellip]

Et fiyatları için ithalat önerisi

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, et fiyatlarının normale dönmesi için ithalatın kaçınılmaz olduğunu belirtti

Afyonkarahisar Kasaplar ve Sucukçular Odası Başkanı İbrahim Yörük, et fiyatlarının durumu hakkında basın açıklaması yaptı. Yörük, “İthalatın açılmasının gerekliliğini 2013 yılından beri birçok kez önerdik. Ve karşılığında bir takım ithamlarla karşı karşıya kaldığımız herkesin malumudur. Şu anda durum hayvan fiyatları ve besi materyali arzı açısından gittikçe kötüleşmektedir ve daha öncede defalarca vurguladığımız gibi ithalatın yapılması konusunda devlet organları da görevlendirilmeye başlanmıştır” dedi.
AVRUPA, DAMIZLIK
SATMAKTA ZORLUK ÇIKARIYOR
Yörük, şöyle devam etti:
“İthalatın bir an önce 2 çeşit olarak piyasa fiyatını ayarlamak hedefiyle canlı besilik hayvan ve gelecekteki sıkıntıyı aşmak için damızlık anaç hayvan olmak üzere hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir. Avrupa artık damızlık ithalatı konusunda sıkıntı çıkartmaya başlamıştır. Çünkü kesik et satışı ve besilik satışı Türkiye’de hayvan sayısı arttırılmazsa Avrupa için devamlı bir kazanç kapısı olacaktır, ama damızlık ithal edilirse Türkiye’den kazançları azalacak ve bir süre sonra ülkemiz Avrupa’ya ihtiyaç duymaz hale gelecektir, bunun farkında olan Avrupa tabiri caizse altın yumurtlayan tavuğu kesmek istememektedir. Oda olarak ithal et kavramını yanlış ve faydadan uzak buluyoruz, ithal besilik hayvan tanımlaması Türkiye için daha gerçekçidir. İthal besilik hayvanla piyasaya periyodik ve devamlı surette et girişinin fiyatı en az 1- 1,5 yıl boyunca baskılayacağını ve olması gereken Mezbaha kesim baz fiyatının 19-19,5 TL’ler seviyesine yerleştireceğini umuyoruz. Tabii bu periyodik besilik hayvan girişlerinin güçlü bir damızlık ithalatı politikasıyla 3-4 yıl sonraya yatırım yapılacak şekilde dizayn edilmesi gereklidir. Genel olarak bir kerelik sert önlemler yerine süreklilik arz eden küçük dokunuşların piyasa üzerine etkisinin daha çok olmasını bekliyoruz.”
ÜRETEN DE TÜKETEN DE
YALNIZ DEĞİL
Et üreticisi ve et tüketicisinin yalnız olmadığını söyleyen Yörük, “Herkes bilmelidir ki Afyonkarahisar kasap esnafı, Afyonkarahisar et üreticisi ve Afyonkarahisar’da et tüketen vatandaş yalnız değildir. Oda olarak bütün gelişmeleri tarafsız ve adalet bağlamında takip etmekte gerekli önlemlerin alınmasında, fiili ve düşünsel olarak Valilik ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte çalışmalar yapmaktayız, kimsenin sektörümüzü karalamasına, vatandaşın aklında soru işaretleri oluşturmasına müsaade etmeyeceğiz, kalemiyle manipülasyonlara yardım ve yataklık yapanlar iyi bilsinler her alanda kanunlar içinde en sert şekilde tepki göreceklerdir, onlara bu haberleri yapmaları konusunda yol gösterenleri ise kasap esnafının vicdanına bırakıyoruz” ifadelerini kullandı. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme