ESOB'un AB projesi kabul edildi

Avrupa Birliği Leonardo da Vinci LDV projesi kapsamında Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından hazırlanan “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Etkin Kullanımı” isimli proje, AB Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından kabul edildi. Projenin ilk kabul edilen proje olduğu vurgulandı Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konak konu hakkında açıklama [&hellip]

ESOB’un AB projesi kabul edildi

Avrupa Birliği Leonardo da Vinci LDV projesi kapsamında Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından hazırlanan “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Etkin Kullanımı” isimli proje, AB Bakanlığı, AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından kabul edildi. Projenin ilk kabul edilen proje olduğu vurgulandı

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konak konu hakkında açıklama yaptı. 2012 yılı Leonardo da Vinci Programı Hareketlilik Projeleri teklif döneminde ülke çapında sunulan 2 bin 261 projeden sadece 320’nin proje desteklenmeye uygun görüldüğünü ifade eden Konak; 320 projeden birsinin de Birliğin hazırlamış olduğu “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Etkin Kullanımı” isimli proje olduğunu ifade etti.
24 KATILIMCI 5 HAFTA
ALMANYA’DA EĞİTİLECEK
ESOB Başkanı Abdülkatir Konak, projenin değerlendirilmeye alınmasındaki en önemli etkenlerden birisinin Türkiye’de son yıllarda yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin kullanımına yönelik piyasada yetişmiş kalifiye elemanın bulunmayışının etkili olduğunu belirtti. Konak; “ESOB’un Avrupa Birliği Bakanlığı, Avrupa Birliği Eğitimve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından kabul edilen ilk Leonardo da Vinci projesidir. Birliğimizce hazırlanan “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Etkin Kullanımı” projesinin bütçesi 53.448,00 € olup, projede toplam 24 bay-bayan genç katılımcı 5 hafta süre ile Almanya’da proje konusu ile ilgili eğitim görecek.” dedi. Konak, ESOB’un bu projesi ile bölgedeki kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek bölge halkının ve bölgenin ihtiyaç duyduğu temiz enerji kaynaklarının daha etkin bir şekilde kullanımına katkı sağlayacağını belirtti. Abdülkadir Konak, projeden edindiği tecrübeler ile bölgedeki diğer kurumlarla, esnaf ve sanatkarlarımızın yararlanması için yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını ifade etti.
UYGULAMALAR YERİNDE İNCELENECEK
Proje kapsamında Almanya’daki proje ortaklarının yenilenebilir enerji ile ilgili gerçekleştirdikleri çalışmaları, ülkelerindeki diğer uygulamaları yerinde ziyaret edeceklerini aktaran ESOB Başkanı Abdülkadir Konak; “Tesis uygulamaları yerinde incelenecek, her iki ülkede yapılan uygulamalarınkarşılaştırmaları yapılarak, proje kapsamında ortaklarımızın işyerlerindeki yenilenebilir enerji teknolojileri konusunda teorik ve uygulamalı çalışmalar yapılacaktır. Bir tesisin yada bir konutun fosil yakıtların yakılması ile elde edilen enerji birim maliyetleri ile yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması durumunda elde edilecek ekonomik ve çevresel farklar konusunda proje katılımcılarına bilgiler aktarılacağını, enerji kullanımında alternatif enerji imkânları araştırılarak, güneş ve rüzgâr enerjisi uygulamaları yerinde incelenecek.” ifadelerini kullandı.
NİTELİKLİ ELEMANLAR YETİŞTİRİLMELİ
Çevresel faktörlerin insan nüfusunun artması sonucunda doğaya büyük zararlar verdiğini, bu zararın önlenmesine katkı sağlamak amacıyla son yıllarda yenilenebilir enerji konularında büyük yatırımlar yapıldığını belirten Konak; “Ülkemizde her meslekte olduğu gibi enerji sektöründe de nitelikli eleman eksikliği yaşanıyor. Enerjinin elde edilmesinin ne kadar zor olduğu herkesçe bilinen bir gerçektir. Bunun yanında tesisler ve binalarda enerji tasarrufu sağlayabilmek için ısı, su, ses, yangın yalıtımı, yalıtımlı doğrama ve cam kullanımı ile sağlıklıve konforlu binalar ile binalarda enerji verimliliğinin artırılması için uygulanan yalıtımteknikleri çalışmaları yerinde incelenecek ve öğrenilen teknik bilgiler çerçevesinde uygulamalar yapılacaktır. Yaşanan hızlı gelişmelere ve yaşam kalitesindeki artışa rağmen ülkemizde her alanda olduğu gibi yenilenebilir enerji kaynakları konusunda da nitelikli elemanların yetiştirilmesi ve bu elemanların iş hayatına hazırlanmaları gerekmektedir.” dedi.
DOĞAL KAYNAKLAR ETKİN KULLANILMALI
Türkiye’de yeni bir kavram olan yenilenebilir enerjinin, çevreci, kullanım maliyetinin düşük olması ve ilk kurulum masrafını çok kısa bir sürede amorti etmesi nedeniyle kullanıcı sayısının yüksekliğine işaret eden Abdülkadir Konak şöyle konuştu: “Bu kadar avantajları olan bir kaynağın etkin kullanımına yönelik maalesef yeteri kadar bilgi, tecrübeye ve nitelikli eleman bulunmamaktadır. Yetişen ustaların ve çırakların çoğu ustasından gördüğü ve deneme yanılma/gözlemleme tekniği ile bu işleri yapmakta bu ise yenilenebilir kaynakların bilinçsiz kullanımına yol açmaktadır. Gerek ülke gerekse bölge ekonomisine büyük zararlar vermektedir. Hava kalitesinin yükseltilmesi için doğalgaz, jeotermal, güneş enerji sistemlerinin etkin bir şekilde kullanılması gereklidir. Bu ihtiyacın karşılanabilmesi için yurtdışındaki sistemlerin yerinde incelenmesi ve üretim, dağıtım, teknik servis, montaj konularında gerekli mesleki eğitimin alınması büyük önem taşıyor.”
PROJE ÇALIŞMALARI SÜRECEK
ESOB Başkanı Abdülkadir Konak proje ortakları hakkında da bilgiler verdi. Konak sözlerine şöyle devam etti:”Projemizin yurtiçi ortakları Afyon Kocatepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Afyonkarahisar Belediyesi, Afyonkarahisar Mesleki Eğitim Merkezi ile AFJET Jeotermal A.Ş. dir. Projemize Almanya da faaliyet gösteren Internationale Berufsbildung, Beratung, Forschungund Entwicklung firması ile Christoph Erdman Haustechnik GmbH firmaları destek verecekler. Projeye katılacak olan gençlere projeye başlamadan önce ve proje süresince yabancı dil kursu verilerek kendilerinin projeye oryantasyonları sağlanacaktır. Projeye katılımcı olarak katılmak isteyen gençler, ustalar, genç işsizlerin birliğimize şahsen başvuru yapmaları gereklidir. ESOB bünyesinde kurulan Proje Koordinatörlüğü ve Akademik Danışma Kurulunun çalışmaları ile, bu ve buna benzer AB Projeleri, Zafer Kalkınma Ajansı Projeleri (ZEKA), İŞKUR Projeleri ile ilgili esnafımızı ilgilendiren tüm proje çalışmaları artarak devam edecektir.” (Kocatepe)

Bakmadan Geçme