• Haberler
  • Genel
  • Esnek mesaide denetleniyor – Kocatepe Gazetesi

Esnek mesaide denetleniyor – Kocatepe Gazetesi

İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, A ve B sınıfı aile hekimliği merkezlerinde uygulanan esnek mesai şartlarını anlattı. Hekimlerin esnek mesailerininde denetime tabi olup, temel amacın vatandaşın alacağı sağlık hizmeti süresinin uzatılması olduğunu aktaran Dr. Yemenici, esnek mesainin ekstra esnetilemeyeceğini açıkladı Aile Hekimliği uygulamasının 11 Ekim 2010 tarihinden itibaren Afyonkarahisar’da başarılı bir şekilde devam ettiğini [&hellip]

Esnek mesaide denetleniyor

İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, A ve B sınıfı aile hekimliği merkezlerinde uygulanan esnek mesai şartlarını anlattı. Hekimlerin esnek mesailerininde denetime tabi olup, temel amacın vatandaşın alacağı sağlık hizmeti süresinin uzatılması olduğunu aktaran Dr. Yemenici, esnek mesainin ekstra esnetilemeyeceğini açıkladı

Aile Hekimliği uygulamasının 11 Ekim 2010 tarihinden itibaren Afyonkarahisar’da başarılı bir şekilde devam ettiğini söyleyen Dr. Necip Yemenici, aile hekimlerininde 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun hükümlerine tabi olduğunu hatırlattı. Aile hekimlerinin sözleşmeli olarak çalışmalarına rağmen kılık kıyafetten, mesai saatlerine riayet noktasında 657’nin geçerli olduğunu hatırlatan Dr. Yemenici; “657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda diğer memurların uydukları tüm kurallara hekim arkadaşlarımızda uymaktadır. Aile hekiminin mesai saatleri 08.00-17.00’dir. Bu süre yaz ve kış saati uygulamasına göre değişir.” dedi.
Esneklik A ve B sınıfında geçerli
İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Sağlık Bakanlığı’nın Aile Hekimliklerini A, B, C, D olarak sınıflandırdığını kaydetti. Bu sınıflandırmanın şartlara tabi bulunduğunu vurgulayan Dr. Necip Yemenici;
A ve B sınıfı aile hekimliği hizmeti şartlarından bir tanesininde esnek mesai olduğunu kaydetti. Bir aile sağlığı merkezinde 3 aile hekiminden bir tanesinin daha iyi hizmet verme amacıyla mesai saatini değiştirebildiği örneğini veren Dr. Yemenici; “A ve B sınıfı aile hekimliğinde bu hakkı yönetmelik vermektedir. Örneğin sabah saat 10.00’da hizmete başlayacak olan bir hekim akşam saat 19.00’a kadar çalışarak yine mesaisini dolduruyor. Bu zaman diliminde kendisine başvurabilen hastalarına hizmet sunmuş oluyor. İlimizde; İki nolu aile hekimliği merkezimizin 3 hekimi, 3 nolu merkezimizin tamamı, 8 nolunun tamamı ve merkez 13 nolunun tamamı esnek mesaiye dahildir.
Merkez iki ve 3 nolu merkezler A sınıfında, merkez 8 nolu merkezimiz B sınıfındadır. Bu merkezlerdeki bazı arkadaşlarımız esnek mesai yapabiliyorlar. Yönetmelik dahilindeki bu tercihi bize bildiriyorlar” diye konuştu.
Merkezler sabah 08.00’de açılıyor
İlçelerdeki aile sağlığı merkezlerinde uygulanan esnek mesai uygulamasınada açıklık getiren İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, Emirdağ 1 nolu aile hekimliği merkezinin B sınıfı, Evciler 1 nolu merkezin B sınıfı, Dazkırı aile sağlığı merkezi A sınıfı, Sandıklı 4 nolu aile sağlığı merkezininde B sınıfı olduğunu bildirdi. A ve B sınıfı aile hekimliği merkezlerinde esnek mesai uygulamasıyla hizmet aktivetisinin daha verimli olmasının amaçlandığını söyleyen Dr. Yemenici; “Esnek mesai uygulanan aile hekimliği merkezleri yine sabah saat 08.00’de açılmaktadır. En az bir veya iki hekim normal mesaisini uygularken diğer hekim saat 10.00’da gelip akşam 19.00’a kadar hizmet vermektedir. Mesai kaybı yada hasta mağduriyeti sözkonusu olmamaktadır. Mesai erken başlıyor ama geç saate kadar bir hekim vatandaşa hizmet veriyor.” şeklinde konuştu.
Amaç hizmet süresinin uzatılması
Esnek mesai yapan aile sağlığı merkezlerininde denetime tabi olduğunu, bu anlamda esnek mesai saatlerine uyulup uyulmadığının titizlikle kontrol edildiğinin altını çizen İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, saat 10.00’da gelip 19.00’a kadar çalışacağını bildiren bir hekimin suistimalde bulunamayacağını vurguladı.
Belirli periyotlarda İl Sağlık Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezleri’nin gerekli kontrolleri yaptığını ifade eden Yemenici; “Bize gelen şikayetleride değerlendiriyoruz. Esnek mesainin amacı vatandaşımızın daha çok sağlık hizmeti alabilme süresini uzatmaktır.” ifadelerini kullandı.
Haber Fotoğraf: Burcu AYDIN

Bakmadan Geçme