• Haberler
  • Genel
  • 'Esnafın ihtiyacı sicil affı ve can suyu kredisi'

'Esnafın ihtiyacı sicil affı ve can suyu kredisi'

Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak'ın ziyaretinde konuşan Afyonkarahisar ESOB Başkanı Abdülkadir Konak, esnaf ve sanatkârın acilen etkin bir sicil affı ve can suyu kredisine ihtiyacı olduğunu söyledi   Ticaret Bakanlığı'nın bir programı için Afyonkarahisar'a gelen Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Abdülkadir Konak ve Birliğe bağlı Oda Başkanları [&hellip]

Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak’ın ziyaretinde konuşan Afyonkarahisar ESOB Başkanı Abdülkadir Konak, esnaf ve sanatkârın acilen etkin bir sicil affı ve can suyu kredisine ihtiyacı olduğunu söyledi

Ticaret Bakanlığı’nın bir programı için Afyonkarahisar’a gelen Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Abdülkadir Konak ve Birliğe bağlı Oda Başkanları ile bir araya geldi. Uçarmak’ın ziyaretinde; Tüketicinin Korunması Genel Müdürü Ahmet Erdal, Genel Müdür Yardımcısı Avni Dilber, Ticaret İl Müdürü Ferhat Sümer de hazır bulundu.
“ETKİN SİCİL AFFI BEKLENİYOR”
ESOB Başkanı Abdülkadir Konak, ziyareti nedeniyle Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak’a, Genel Müdür Ahmet Erdal ile Genel Müdür Yardımcısı Avni Dilber’e teşekkür etti. Konak, Afyonkarahisar ESOB’un faaliyetleriyle bugüne kadar yapılan projelerin yanı sıra şehrin esnaf ve sanatkârları hakkında bilgi verdi. Esnaf ve sanatkârların en önemli sorunlarından biri olarak sicil affının geldiğini belirten Konak, “Sicil affı uygulanmadığı için esnaf ve sanatkârlarımız finansmana ulaşmakta çok zorluk çekmektedir. Bankalarda kara liste diye tabir edilen, geçmişe dönük çeki senedi dönmüş vb. durumda bulunan esnaf ve sanatkârlarımız bundan olumsuz etkileniyor. Esnaf ve sanatkarların faizsiz yada düşük faizli can suyu kredisine ihtiyacı vardır. Bu krediye ulaşmanın önünde ki en büyük engel bankaların oluşturduğu kara listedir. Etkin bir sicil affı ile esnaf ve sanatkârlarımızın finansmana ulaşmada önleri açılırken piyasalarda da rahatlama sağlanacaktır. Sicil affı ile ilgili acilen kalıcı bir yasal düzenleme yapılması gerekiyor.” dedi.
“PRİM BORCU SAĞLIK HİZMETLERİNDEN YARARLANDIRTMIYOR”
Abdülkadir Konak, özellikle köy ve küçük beldelerde küçük ölçekli işletmelerden başta bakkal esnafının karşılaştığı sorunların başında tekel maddesi alış satış hadlerinin geldiğini kaydederek, “Son düzenlemelerle alış satış hadlerini aşan esnaf ve sanatkârlar basit usul vergi düzeninden deftere geçmek zorunda kaldı. Bu alış satış hadlerinin de yeniden esnaf ve sanatkârların lehine olacak şekilde düzenlenmesi gerekiyor. BAĞKUR prim borçlarından dolayı esnaf ve sanatkârlarımız sağlık hizmetlerinden faydalanamıyor. Kendileriyle birlikte eş ve çocuklarda bu durumdan mağdurdur. Prim borcuna bakılmaksızın tüm esnaf ve sanatkârın sağlık hizmetlerinden kesintisiz yararlanabilmesinin önünün açılmalıdır.” diye konuştu.
“SOSYAL GÜVENLİKTE EŞİTLİK SAĞLANMALI”
Emeklilik için prim ve gün sayısını tamamlayıp yaşından dolayı emekli olamayan esnaf ve sanatkârların durumuna da değinen Konak, “Bu durumda ki esnaf ve sanatkârımız Genel Sağlık Sigortasında olduğu gibi sağlık hizmetlerinden faydalanmaları için sadece GSS primi ödemelerine imkân sağlanması gerekmektedir. Sigortalı çalışanlar için emeklilik prim şartı 7 bin 200 gün iken, esnaf ve sanatkârlar 9 bin prim günü ile emekli olabilmektedir. Bu haksız uygulamanın da düzeltilmesini talep ediyoruz. Ayrıca emekli olduktan sonra sigortalılıkta SSK’lı ve BAĞKUR’lu ayrımına son verilerek tüm kesimler için sosyal güvenlikte eşitlik sağlanması beklenmektedir. Hem sigortalı çalışanlardan daha fazla prim ödeyip hem de onlardan daha az bir emekli maaşı alması da bu uygulamanın ne kadar haksız bir uygulama olduğunun en büyük kanıtıdır.” şeklinde konuştu.
“AVM VE MARKETLER YASASI BEKLENİYOR”
Esnaf ve sanatkârların en önemli sorunlarından birisinin de mantar gibi çoğalan AVM ve zincir marketler olduğunu aktaran Konak şöyle konuştu:
“Şehirlerin merkezine dikilen AVM ve zincir marketlerden en çok olumsuz etkilenen kesimin esnaf ve sanatkâr kesimidir. Bunların açılışlarının belli kurallar içinde olması gerektiği ve AVM ve Marketler Yasasının acilen yürürlüğe girmesi gerektiğine inanıyoruz.”
Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Bakanlık ve Genel Müdürlük olarak esnaf ve sanatkârların her zaman yanında olduklarını, ESOB Başkanı Abdülkadir Konak’ın aktardığı sorunların çözümü ve taleplerin yerine getirilmesi için gerekli desteği vereceklerini kaydetti. Konak, ziyaretin anısına Uçarmak’a Afyon mermerinden yapılmış satranç takımı verdi.

Bakmadan Geçme