Esnafın ayakta kalması için mücadelemiz sürecek

Afyonkarahisar Bakkallar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Üstün, son günlerde ki ekmek fiyatı tartışmalarına açıklık getirip, esnaf ve sanatkârın durumunu yorumladı.Burcu Aydın: Sayın Başkanım ekmek fiyatlarıyla ilgili verdiğiniz demeç medya da yer bulduktan sonra odalar arasında farklı görüş olduğu ifade edildi. Bunlara ilişkin neler söylersiniz?Cengiz Üstün: Bilindiği üzere geçen hafta Türkiye Fırıncılar Federasyonunun bir açıklaması [&hellip]

Afyonkarahisar Bakkallar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Üstün, son günlerde ki ekmek fiyatı tartışmalarına açıklık getirip, esnaf ve sanatkârın durumunu yorumladı.
Burcu Aydın: Sayın Başkanım ekmek fiyatlarıyla ilgili verdiğiniz demeç medya da yer bulduktan sonra odalar arasında farklı görüş olduğu ifade edildi. Bunlara ilişkin neler söylersiniz?
Cengiz Üstün: Bilindiği üzere geçen hafta Türkiye Fırıncılar Federasyonunun bir açıklaması olmuştu. Türkiye genelinde ekmek fiyatlarının yüzde 15 civarında zamlanacağı konusunda bir açıklama yapılmıştı. Bununla birlikte ulusal medya da karşımıza öyle bir haber geldi ki sanki ekmeğin yüzde 15 zamlanıp, federasyon onayı ile bu zammın Türkiye genelinde uygulanabileceği noktasında bir haber kamuoyuna yansımıştı. Bunun üzerine önce sosyal medya üzerinden bir açıklama yaptım. Ekmek fiyatında o tarifenin çıkması bölgede ki illerde ki Oda Başkanları, ihtisas odalarının hazırlayacağı tarife üzerinde çıkacağından Federasyon Başkanımızın açıklaması tavsiye niteliğindeydi. Dolayısıyla oda olarak fiyatları Afyonkarahisar olarak biz belirleyeceğiz. Tarifeleri biz çıkarcağız diye bir açıklama yapmıştık. Ertesi gün bakanlık açıklamasıyla zam olmayıp federasyonun yetkisinin olmadığına dair bizim açıklamamızı doğrulayan bir açıklama geldi. Bunun üzerine biz sosyal medyanın haber yaparken dikkatli olması gerektiğini söyledik. Burada taraflar Oda Başkanı olduğundan yani Fırıncılar veya Bakkallar Odası ile diğer bölgelerde ki Oda Başkanlarının bu açıklamayı bakanlıktan önce yapmaları gerektiğini belirttik.
Burcu Aydın: Peki gelişmelerle beraber ekmek fiyatında ki son durum nedir?
Cengiz Üstün: Biz açıklamamızda ekmek fiyatlarının esnafı, halkı, fakir fukarayı ilgilendirdiğini, kamuoyunun yanlış yönlendirilmemesi gerektiğini ifade ettik. Fiyatları açıklayacağımızı bildirmiştik. Fiyatlar makul fakir fukarayı da gözetleyici makul bir fiyat olacağını söylemiştik. Hafta başı fırıncı esnafımızla görüşmeler neticesinde fiyatların değişmeyeceğini ve zam yapmayacağımıza dair bir açıklama yaptık. Yani 250 gramlık halk ekmeğinin pişmiş ekmek fiyatının 1 TL’den satılacağını beyan etmiştim. Zam isteyen ve tavsiye eden Federasyon Başkanımızın bu açıklaması doğrultusunda şu anda 52 ilde ekmeğin kilogram fiyatı 5 TL’den satışa sunulmaktadır. Tavsiye edilen fiyat 5 lire 75 kuruştur. Afyonkarahisar’da ki fiyatla mukayese ettiğimizde fiyat farkı afakîdir.  Tabii ki her bölge de maliyetler farklı olabilir. Ancak bu fiyatların da şu ekonomik şartlarda yüksek olduğunu düşünerek biz kilogramını 4 TL’den satmaya devam edeceğimizi bildirdik. Bu makul bir rakamdır. Fiyat belirlenmesinde esnaf odaları tarife hazırlar. Valilik tarafından da onaylamak suretiyle bu fiyat uygulanmaya başlar. Afyon’da ki fiyat değişmediği gibi halkımız ve esnafımızı yakından ilgilendiren bu konu gıda enflasyonuna da etki eden bir konudur. Bu fiyatların yükselmesinin olumsuz etki yapacağını düşündüğümüzden fiyatımızı zamlamadan aynı fiyattan devam ettiriyoruz.
Burcu Aydın: Esnaf ve sanatkârın içinde bulunduğu durum nedir?
Cengiz Üstün: Esnaf ve sanatkâr yıllardan beri haksız rekabete maruz kaldı. Yakın geçmişte 1990’lı yıllarda orta tabaka diye belirtebildiğimiz bu kesim maalesef şu anda ekonomik olarak çok zor durumda. Adeta kalender bir grup diye nitelendirebiliriz. Bu durum tüm esnaf kesimi için böyle. Küçük sermayesini emeği ve alın teri ile birleştiren tüm esnafın durumu bu. Burada birçok sıkıntılar var ancak geçtiğimiz yıllarda esnaf ve sanatkârın haksız rekabete uğraması dolayısıyla sıkıntılar yaşanmakta. Avrupa da veya ABD’de olsun gelişmiş ülkelerde bu süreçlerden geçmelerine rağmen yasa koyucular bunlara tedbir almak suretiyle iyileştirmeler noktasında gereken yapılmış.
Burcu Aydın: Esnaf ve sanatkâr neden bu hale geldi?
Cengiz Üstün: Ancak biz bununla yıllarca mücadele etmemize rağmen istenilen düzeyde haksız rekabeti giderici bir yasa çıkmadı. Dolayısıyla bu durumdayız. Bununla birlikte esnafımıza birçok devlet desteği v.s verilmektedir. Fakat bunların da yerli yerince özellikle esnafımıza kullandırılması gerektiğini düşünüyoruz. Yeni desteklerin yeni girişimcilere verilmesiyle birlikte ilgili ve yetkililerin gerekli fizibiliteyi yaptıktan sonra bir planlama yapılarak yeni oluşan parlamentoda 24 Haziran seçimlerinden sonra inşallah yeni yasalarla birlikte düzelme yoluna gidecektir. Ayakta kalma mücadelesi veren esnaf ve sanatkâr için verdikleri mücadeleyi süreceğiz. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Bakmadan Geçme