Esnaf bu milletin orta direğidir

Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen 30'uncu Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında yapılan “şed kuşanma” törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu katıldı.ESOB’da gerçekleştirilen törene Bakan Eroğlu’nun yanı sıra Vali Mustafa Tutulmaz, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Özdemir Şan, İl Genel Meclis [&hellip]

Afyonkarahisar Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen 30’uncu Ahilik Haftası kutlama etkinlikleri kapsamında yapılan “şed kuşanma” törenine Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu katıldı.
ESOB’da gerçekleştirilen törene Bakan Eroğlu’nun yanı sıra Vali Mustafa Tutulmaz, MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Özdemir Şan, İl Genel Meclis Başkanı Salih Sel, daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri iştirak etti. Gerçekleştirilen törende Sandıklı ilçe esnafı tarafından Şed Kuşatma Töreni sergilendi. Tiyatro şeklinde yapılan tören katılımcılardan büyük beğeni topladı.
Şed Kuşatma Töreni’nde konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Eskiden İSKİ’de müşteri denilmezdi. Abone İşleri Dairesi Başkanlığı vardı. Ben onu değiştirdim. Ben geldiğimde İSKİ’de vatandaş memnuniyeti sıfırdı. Burasının ismini değiştirin dedim. Müşteri İşleri Daire Başkanlığı yaptırdık. Müşteri ismi konulunca dairede çalışanları topladım. Mahmutpaşa’da çorap satan esnaf, müşterisine nasıl davranıyorsa, siz de öyle davranacaksınız dedim. Bu esnaflığın verdiği bir vizyondu” dedi.
DÜRÜST ESNAFLIK ÇOK ÖNEMLİ
Bakan Eroğlu, “Dürüst esnaf, tacir ahrette peygamberler, sıddıklar ve şehitler ile birliktedir, bizim anlayışımızda bu olduğu için daima sanat ile dürüstlüğü yani esnaflık ile dürüstlüğü atalarımız daima birleştirmiş. Nitekim ahilik müessesi de kurulmuş ve onun prensipleri var ve prensiplerine de baktığımız zaman gerçekten çok muhteşem. Esnaflar bu milletin orta direğidir. Özellikle hükümet olarak, ben de bir esnaf çocuğu olarak esnaflar ile ilgili her zaman bir mesele olduğu zaman hemen Bakanlar Kurulu’nda esnafların, sanatkarların temsilcisi olarak hemen müdahale ediyorum çünkü hayatımızda bunu yaşadık.” diye konuştu.
SANATKARLARI GELİŞTİRMELİYİZ
Bakan Eroğlu, şöyle devam etti:
“Dünya Arıcılık Kongresi Türkiye’de yapılacak. Dünyada arıcılıkta yani bal üretiminde 6. sıradayken şuanda 2. sıraya yükseldik. Bana dediler ki, ‘dünyanın en önemli arıcılık kongresi yapılacak Türkiye’yi de alırsak, Türkiye çok önemli’ diye bende, ‘tam destek veriyorum’ dedim. önümüzde ki hafta Dünya Arıcılık Kongresi İstanbul’da toplanıyor. Bunlar esnafa verdiğimiz önemin, ehemmiyetin bir takım örnekleri. İnşallah hükümet olarak daha çok destek vereceğiz. Esnafları yaşatmamız gerekir, sanatkarları daha da geliştirmemiz gerekir diye düşünüyorum.”


TUTULMAZ’DAN “İŞ AHLAKI” VURGUSU
Afyonkarahisar Valisi Mustafa Tutulmaz da iş ahlakı vurgusu yaptı. Tutulmaz, “Ahilik aslında bir ahlak düzeni. Bir taraftan sanat var, bir taraftan bu sanatın ahlakla bezenmesi var. İş ahlakı var. Toplumda uygulanmasıyla kamu düzeni var. Ne zaman ki bu uygulama bozulmaya başlamış, devlet düzeninde de sıkıntılara neden olmuştur. Bizim ihtiyacımız yeniden bu Ahilik anlayışına dönmektir, her alanda bunu uygulamaktır, sanat ile ahlakı birleştirmektir. Toplumumuzun en büyük sıkıntısı maalesef iş ahlakının olmamasıdır. Herkes, nasıl daha fazla kar elde edebilirim anlayışını ortaya koymuştur. Memur, nasıl kaytarabilirim, bu makamdan nasıl daha fazla faydalanabilirim anlayışına dönmüştür. Bu anlayışı bizim değiştirmemiz lazım” dedi.
ESNAFA İMKAN
SAĞLANIYOR
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da şöyle konuştu:
“Esnaflık, son zamanlarda biraz daha azalmış gibi görünen, desteklenmesi gereken bir kurum. Hükümetimizin de gerçekten birçok uygulama ile esnafımıza destek verdiğini biliyorum. KOSGEB kanalıyla, devletimizin birçok diğer kanalı ile gerçekten esnafımıza kimisi bağış, kimisi geri ödemesiz, kimisi faizsiz birçok imkanın sunulduğunu da görüyoruz.”
BESMELE,
EN BÜYÜK KORUMA
Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak,  babasının esnaf olduğunu, esnaflığın ne anlama geldiğini bildiğini söyledi. Parsak, “Dükkan açılırken Besleme ile açılırdı. Bu Besmele’nin nasıl bir koruma olduğunu ben bilirim” dedi.  
>> Murat ARISOY’un Haberi

AHİLİK CÖMERTLİKTİR
Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Abdülkadir Konak, Şed Kuşatma Töreni’nde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
“Ahilik, kardeşliğe, cömertliğe, yardımlaşmaya ve dostluğa dayanan bir duygudur. İyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği sosyo-ekonomik düzendir. Ahilik Yönetmeliği’ne göre, ahinin eli, kapısı, sofrası açık olmalıdır. Ahi helalinden kazanmalıdır. Hepsinin bir sanatı olmalıdır. Yoksul ve düşkünlere yardım etmeli, cömert olmalıdır.”

Bakmadan Geçme