Eskişehir’in Hangi Meyvesi Meşhur?

Türkiye'nin genç nüfusu ve doğal güzellikleri ile tanınan, aynı zamanda bir lezzet durağı olan Eskişehir’in hangi meyvesi meşhur?

1 milyona yaklaşan nüfusu ile Eskişehir, aynı zamanda bir lezzet durağı. Şehirde ünü Türkiye’ye yayılmış çiböreğin yanı sıra helva çeşitleri, haşhaşlı çörek, kalabak suyu gibi kendine has tatlar da var. Lületaşı ile bilinen şehirde çok sayıda sanat kurumu, tesis ve üniversiteler bulunuyor. Tarihi kökeni binlerce yıl öncesine uzanıyor; Frigyalılar, ardından Bizans, Anadolu Selçuklular ve Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde gerçek bir potpuri sunuyor Eskişehir. Peki şehirde en meşhur yiyecekler neler, örneğin Eskişehir’in hangi meyvesi meşhur? İşte yanıtlar.

Eskişehir’de hepsi yetişiyor, peki hangi meyvesi meşhur?

Tarım bakımından gelişmiş bir il Eskişehir. Nüfusunun önemli bir kesimi tarım faaliyetleri yürütüyor. Ayrıca modern tarım araçlarının yoğunluğuyla da dikkat çekiyor. Tarımsal gelişmişliğe karşın tarım ürünlerinde çeşitlilik bakımından sınırlı, zira sert kara iklimi hüküm sürüyor. Sarıcakaya ve Mihalıççık, meyveciliğin öne çıktığı yerler. Elma, armut, dut, kavun, vişne gibi meyveler bolca üretiliyor. Eskişehir’in hangi meyvesi meşhur dendiğinde yanıt kiraz ve vişne. Ayrıca elma, armut, erik, kayısı, iğde, ayva ve şeftali de yaygın şekilde yetiştiriliyor ve ilgi görüyor. Genel itibarıyla Eskişehir’de her türlü meyve yetişiyor.

Tatlı ve ekşi

En meşhur meyvesi kiraz, aynı zamanda dünya genelinde en çok Türkiye’de üretilir. Bu alanda ikinciliği ABD, üçüncülüğü Türkiye’nin yaklaşık yarısı kadar üretim miktarı ile İran alıyor. Meyvesi taze olarak tüketilen kiraz, ek olarak hoşaf, reçel ve konserve olarak da kullanılabiliyor. Giresun’da kiraz tuzlusu kavurma isminde bir de yemek bulunduğu bilgisini paylaşalım.

Kiraz sadece meyvesiyle değil sapıyla da son yıllarda ilgi görüyor. Kiraz sapının idrar söktürücü özelliği bulunduğu bilgileri mevcut.

Haber

Tadına doyum olmuyor

Vişne, iki farklı kiraz türü Prunus avium ile Prunus fruticosa arasındaki melezlemler yoluyla meydana geldiği düşünülür. Vişne, melez olmanın ötesinde kendisi gelişmiş, terim olarak stabilize olmuş bir meyvedir.

Tadı, çok benzemekle beraber kirazdan daha ekşidir. Vişne anavatanı muhtemelen günümüz Türkiye toprakları ile Hazar Denizi arasında gösterilir. 4 yaşındayken meyve vermeye başlar. Kütahya vişnesi ayrıca meşhurdur.

Öte yandan kiraz, Yunan mitolojisinde geçer. Doğum ve yenilenmeyi ifade eder. Çin kültüründe ise ölümsüzlüğü temsil eder kiraz. Bu arada isim kökeni Roma dönemindeki adı olan Kerasus’tan gelir.

Besin değerleri her iki meyvede de yakındır. Vişnede şeker oranı daha azdır ve kalorisi de daha düşüktür.

Bakmadan Geçme