Eski cezaevi mevsimlik işçilere köy oldu
Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde 15 tarım işçisinin hayatını kaybettiği kaza ile gündeme gelen mevsimlik tarım işçileri, Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde boşaltılan cezaevine yerleştirildi. Çadır yerine dört duvar ve çatısı olan cezaevinde kalmaktan memnun olduklarını anlatan işçiler, gelecek yıl yeniden cezaevinde kalmak istiyor Ünü ülke sınırlarını aşan kirazıyla bilinen Afyonkarahisar'ın Sultandağı ilçesinde, mevsimlik tarım işçileri Türkiye'nin diğer illerindeki [&hellip]
Manisa’nın Gölmarmara ilçesinde 15 tarım işçisinin hayatını kaybettiği kaza ile gündeme gelen mevsimlik tarım işçileri, Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesinde boşaltılan cezaevine yerleştirildi. Çadır yerine dört duvar ve çatısı olan
cezaevinde kalmaktan memnun olduklarını anlatan işçiler, gelecek yıl yeniden cezaevinde kalmak istiyor
Ünü ülke sınırlarını aşan kirazıyla bilinen Afyonkarahisar’ın Sultandağı ilçesinde, mevsimlik tarım işçileri Türkiye’nin diğer illerindeki meslektaşlarına göre daha iyi koşullarda yaşıyor. Sultandağı Kaymakamlığı ve Belediyesi’nin girişimleriyle kapatılan Sultandağı Cezaevine yerleşen işçiler, cezaevini mini bir köye çevirmiş. Kapısında T.C. Adalet Bakanlığı Sultandağı Kapalı Ceza İnfaz Kurumu tabelası bulunan cezaevinin bahçe kapısının üzerine Türk Bayrağı asan işçiler, basında kendileriyle ilgili yer alan olumsuz haberlerden dert yandı. Görüntülenmekten çekinen işçiler, çok daha olumsuz şartları bilerek gelmelerine rağmen, cezaevinde yaşadıkları şartlardan memnun olduklarını söyledi.
Büyük çoğunluğu Diyarbakır’dan gelen 250’ye yakın mevsimlik tarım işçisinin barındığı Sultandağı Cezaevi’nde mevsimlik tarım işçilerinin kimi idari ofislere kimi ise büyük koğuş ve odalara yerleşmiş. Her odanın bir ailenin evi olduğunu belirten işçiler, kapısında cam olan koğuş ya da odaların camlarını karton ve poşetlerle kapatmış. Bazı ailelerin çadırda yaşamayı sürdürdüğü cezaevi içinde tuvalet ve banyolardan da faydalanan işçiler bahçeye de bir tandır kurmuş. Ekmeklerini bahçedeki tandırda pişiren işçilerin çocukları ağaçların arasına çektikleri iplerle yaptıkları salıncakla eğleniyor.
SENEYE DE BURADA KALMAK İSTERİZ
Türkiye’nin farklı yerlerinde çalışan diğer tarım işçilerine göre iyi olanaklara sahip olduklarını anlatan işçiler, çatısı ve dört duvarı olan korunaklı bir binada olmaktan memnun olduklarını belirtti. Afyonkarahisar’ın gece saatlerinde serinleyen hava şartlarından çadıra göre cezaevinde daha iyi korunduğunu ifade eden kadın işçiler, suyu bahçedeki çeşmeden aldıklarını söyledi. Belediyenin elektrik bağlatmalarına onay verdiğini ancak bir buçuk ay için abone olmadıklarını kaydeden kadınlar, “Jeneratörle elektrik ihtiyacımız da gideriliyoruz, hiç bir ihtiyacımız yok. Tarlada, dağda kalmaktansa burada ilçeye yakın konaklıyoruz. Markete, bakkala 300 metre mesafedeyiz. Seneye yine buraya geleceğiz. Devlet büyükleri izin verirse yine burada kalmak isteriz. Bu yüzden buraya iyi bakıyoruz.” dedi.
İlçe merkezine yakın konaklamaları sayesinde tarım araçları yerine hafif ticari araçlarla taşınmalarının da mümkün olduğunu kaydeden mevsimlik işçiler, cezaevinde kimseyi rahatsız etmeden işlerini yaptıklarını söyledi. Kirazın toplanmasının gelecek yılki verimi etkilediğini hatırlatan işçiler, “Bu yıl kiraz az para kazandırdı. Bahçe sahibi de para kazanmadı. Onlar buradan işçi tutamaz. Bu kiraz toplanmazsa da seneye kiraz vermez. Günlük 40 TL kazanıyoruz. Biz buraya bu şartları bilerek geldik. Ama daha iyi şartlar olsa zaten başka yerlerden ya da buralardan da işçi bulunur. Kimse bizi burada zorla tutmuyor. Beğenmesek geri döneriz.” şeklinde konuştu.
Ramazan Bayramı’nda Afyonkarahisar ve Akşehir’e gidecek mevsimlik işçiler, bayramı dört gözle bekliyor. (Kocatepe Haber Merkezi)