Esir Türkler’in tek devleti Türkiye’dir
Millet Derneği’nin Afyonkarahisar’da düzenlediği Türk Dünyası Çalıştayı, coşkulu konuşmalara sahne oldu. Millet Partisi Genel Başkanı Aykut Edebali, 'Türkiye, Türk Dünyası'nın yıldızı olacaktır' derken Nogay Türklerinden Veysel Demir ise, 'Biz devletimizi kaybettik. Esir Türklerin tek devleti vardır o da Türkiye'dir' dedi Afyonkarahisar, Türk Dünyası'nın buluştuğu bir etkinliğe evsahipliği yaptı. Oruçoğlu Termal Otel'de düzenlenen ve 3 gün [&hellip]
Millet Derneği’nin Afyonkarahisar’da düzenlediği Türk Dünyası Çalıştayı, coşkulu konuşmalara sahne oldu. Millet Partisi Genel Başkanı Aykut Edebali, “Türkiye,
Türk Dünyası’nın yıldızı olacaktır” derken; Nogay Türklerinden Veysel Demir ise, “Biz devletimizi kaybettik. Esir Türklerin tek devleti vardır; o da Türkiye’dir” dedi
Afyonkarahisar, Türk Dünyası’nın buluştuğu bir etkinliğe evsahipliği yaptı. Oruçoğlu Termal Otel’de düzenlenen ve 3 gün süren Türk Dünyası Çalıştayı’nda Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü olması hâlinde dünya Türklerinin bir ve birlikte olacağı kaydedildi. Millet Derneği’nin öncülüğünde düzenlenen Türk Dünyası Çalıştayı’na yurtiçi ve yurtdışından 200’e yakın bilim ve siyaset adamı katıldı.
MÜSLÜMANLIK RAHAT YAŞANIYOR
Türk Dünyası Çalıştayı’nda konuşan Mille Partisi Genel Başkanı Aykut Edebali, Türkiye Cumhuriyeti’nin Türkler için çok önemli olduğunun altını çizdi. Edebali, “Ben inanıyorum ki Türkiye Cumhuriyeti, çok yakında Türk Dünyası’nın yıldızı olacaktır. Türkiye, Müslümanların rahat yaşayabildiği tek ülkedir. 40 bin camimiz var, bu camilerimiz gece-gündüz açıktır” dedi.
ATATÜRK’Ü HAYIRLA YÂD EDELİM
Edebali, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün hayırla yâd edilmesi gerektiğini vurgulayarak şöyle devam etti:
“Yeryüzünde müezzinlere, imamlara, müftülere devlet maaşı veren tek ülke Türkiye’dir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, bütün Müslümanların saygıyla anması, hayır dualarla anması gerekir.”
TÜRKLÜK BİR KÜLTÜR KAVRAMIDIR
Türklük’ün bir ırktan çok bir kültür kavramı olduğuna dikkat çeken Edebali, “Biz Türk deyince bir ırktan, bir ırkın üstünlüğünden bahsetmiyoruz. Yüce dinimiz İslâm’a göre ırkların ve renklerin birbirine üstünlüğü yoktur. Biz Türk deyince ‘Bu vatanda var mısın, bu bayrağı kabul ediyor musun, bu bayrağın dalgalanmasını istiyor musun’ sorularını soruyoruz” diye konuştu.
GÖKYÜZÜNDEKİ ÇOBANYILDIZI
Türk Dünyası Çalıştayı’nda konuşan Nogay Türkleri’nden Veysel Demir’in sözleri ise büyük alkış aldı. Veysel Demir, “Biz devletimizi kaybedeli 500 yıl olmuşuz. Bizim de sorunlarımız var, ama diğer kardeşlerimiz kadar değil. Biz biliyoruz ki dünyada nerede bir esir Türk varsa, gökyüzüne baktığında onun Çobanyıldızı Türkiye Cumhuriyeti’dir. Türkiye, bütün esir Türklerin devletidir” ifadelerini kullandı.
Güçlü Türkiye’nin ilk etki alanı Balkanlar
Türk Dünyası Çalıştayı’nda Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Salih Aynural bir sunum yaptı. Aynural, güçlü bir
Türkiye Cumhuriyeti’nin yönünü dünyadaki
tüm Türklere çevireceğini kaydetti
Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Salih Aynural, Türk Dünyası Çalıştayı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti’nin güçlü olmasının bütün Türkleri olumlu etkileyeceğini kaydetti. Ayrunal, “Güçlü bir Türkiye olursa, bütün sorunları çözeriz. Güçlü bir Türkiye’nin birinci etki alanı Balkanlar olacaktır. Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan, Kosova’da Türk nüfusu ve milletvekilleri vardır. Yunanistan’da Karaman Türkleri vardır. Karaman Türkleri üzerinde araştırmalar yapılmalıdır. Bosna-Hersek, Sancak ve Arnavutluk’ta da Türkiye sempatisi bulunmaktadır” dedi.
MACARİSTAN İLE AKRABAYIZ
Macaristan’ın da göz ardı edilemeyeceğini aktaran Aynural, “Macarlarla ciddi bir akrabalık bağımız var. Macaristan’da Turan Derneği kuruldu. 2 yılda bir Turan Kurultayı düzenleniyor. Türkiye’nin diğer etki alanı ise Avrupa olacaktır. Avrupa’da 5 milyon Türk yaşamaktadır. Almanya, Hollanda, Belçika ve İsviçre’de Türk milletvekilleri vardır” diye konuştu.
RUSYA, TÜRKİSTAN, ORTADOĞU
Aynural, güçlü bir Türkiye’nin Rusya Federasyonu’nda da etkili olacağını belirterek “Bir söz vardır: Hangi Rus’un altını kazısanız, altından Tatar çıkar.’ Türkiye Orta Asya, Türkistan coğrafyası ve Ortadoğu’da da gücünü hissettirebilir, etkili olabilir” ifadelerini kullandı.
Bölgenin gözbebeği Türkiye
Türk Dünyası ��alıştayı’nın katılımcıları, sunumlarında ve sohbetlerinde Türkiye’nin bölgedeki önemine dikkat çektiler
Türk Dünyası Çalıştayı’na katılanlar, Türkiye’nin bölgedeki konumu hakkında görüş birliğine vardılar. İşte katılımcıların söyledikleri:
ÇALIŞTAY, SORUNLARI
GÜNDEME GETİRDİ
-Millet Derneği İl Sekreteri Selahattin Genç: 2013-2014 yılları Türk dünyası için kötü zamanlar yaşandı. Türklüğün varlık ve bekasının tehlikede olduğu bir dönem geçiriyoruz. Bu dönemin Türk soylu halkların nasıl zarar almadan geçiştirilmesi sorun. Bunun için bu çalıştayı hazırladık ve bu kararı verdik. Çalıştay’a Türk Dünyası’nın önde gelen siyaset ve bilim adamları katıldı. Türkiye’de oluşacak her şey Türk Dünyası’nı etkileyecektir. Türkiye’nin sorunlarını sorunlarını çözmesi ve Türk Dünyası’na faydalı olması gerekiyor. Millet Derneği 40 yıllık birikimi olan bir sivil toplum örgütüdür. Öyle dünkü bugünkü hareket değil.
200 BİN TÜRKMEN’E SAHİP ÇIKILSIN
-Suriye Bayır Bucak Türkmenleri’nden Bekir Atacan: 34 yıldan beri Türkiye’deyim. Son 4 yıldır Suriye’de bir Arap Baharı adı altında bir ayaklanma var; bu ayaklanmanın sembol isimleri aslında oradaki Türkmenler. 3,5 milyon insan var Suriye’de. Bunların yüzde 12’si Türkmen’dir. Türkmenlerin en büyük amacı Türkiye ve Suriye arasında bir köprü kurmak. Türkiye’ye gelen 1 buçuk milyon Suriyeli’den 200 bini Türkmen’dir. Türkmenlere ayrı bir ilgi istiyoruz. Çoğunun barınma yerleri yok, çoğu çocuklarını okutamıyoruz. Türkmenlerin Türkiye’deki kültürü daha iyi öğrenmelerini istiyoruz. Türkçe Suriye’de yasaktır, Türkçe öğrenmeleri gerekir.
ÇİN’LE İŞBİRLİĞİ GÖZDEN GEÇİRİLSİN
-Doğu Türkistan Maarif ve Dayanışma Derneği Genel Sekreteri Abdullah Abdurrahman: Çinliler, Doğu Türkistan’daki Türkleri yok etmek istiyorlar. Seyahat, eğitim ve ibadet konularında kısıtlamalar var. Türkleri Çinlileştirmek istiyorlar. En büyük kaygımız bu. Direniş sergileyenleri terörist olarak görüyorlar. Türkiye Türkleri, Türkiye Devleti’ne baskı yapması, Türkiye’nin de Çin’le olan işbirliklerini gözden geçirmesi ve Uygurlar’a geniş haklar tanıması konusunda baskı yapması gerekiyor.
TÜRKMENLER KENDİ
TOPRAKLARINA DÖNSÜN
-Türkmen Şanı Medya ve Araştırma Merkezi Genel Başkanı Ümit Köprülü: Irak Türkmenleri konusunda Türkiye’nin çok şeyler yapmasını beklemekteyiz. Özellikle Irak’ta 1 milyonun üzerinde Türkmen şu anda topraklarından, evinden, her şeyinden olmuş, Arap bölgesine göç etmek zorunda kalmıştır. Onları kendi evlerine göndermek konusunda yardımcı olmalarını bekliyoruz. Irak’taki gruplar silah yardımı almakta. Türkmenler de bu konuda korumasız. Türkmenlerin silahlanmasını istiyoruz. Barzani Devleti’ni Türkiye tanırsa, bu büyük bir zarar olacak. Türkmenleri yok etme çabasında da büyük bir adım olacaktır.
ÖĞRENCİLERİN OKUMASI SAĞLANSIN
-İstanbul Azerbaycan Kültürevi Başkanı Hikmet Elp: Kardeşlik biraz sıkıntılı şekilde yürütülüyor. Onbinlerle ifade edilen Azerbaycanlı çocuk var ve bunlar eğitim alamamaktadır. Okullarda eğitim görmemektedir. Okula gidememiş durumdalar. Bu ülkede yaşamalarına rağmen bu ülkede yaşamıyor görünüyorlar. Pasaportlarının süresi dolduğu için böyle bir sorunla karşılaşıyorlar.
BULGARİSTAN’DA
TÜRKÇE YOK EDİLİYOR
Bulgaristan Türkleri adına Nesrin Sipahi Kıratlı: Bulgaristan’da Türkçe eğitim yapılmıyor. Çetin bir süreç yaşandı komünizm nedeniyle. Ancak bugün Türkçe, seçmeli dersler arasında olmasına rağmen okutulmamaktadır. Türk halkı üzerinde totaliter rejim baskısı var. Türkler korku içinde yaşamaktadır.
TÜRK BİRLİĞİ’NİN TEMELLERİ ATILIYOR
-Eski Devlet Bakanı Abdülhâluk Çay: Bir Türk Dünyası politikası oluşturulabilmesi için meselelerin ortaya konulabilmesi, kurulan yeni cumhuriyetlerin, Türk topluluklarının meselelerinin çözülmesi lazım. Bu meselelerin bilinmesi lazım. Buradaki dertlerin çözüm önerilerini gündeme getirilmesi ve Türk Birliği’nin kurulmasının temellerinin atılması sağlanırsa, memnuniyet verici bir sonuç olacaktır.
DÜNYA
TÜRKLÜĞÜ KURULTAYI
-Türkiye Büyük Millet Meclisi Eski Başkanı Hasan Korkmazcan: Kurtuluş Savaşı’nın kazanılacağı müjdesini aldığımız topraklardan Türk Dünyası’nın gelecekteki dünya barışına hizmetlerinin müjdesini de almak üzere ikinci defa Türk Dünyası Kurultayı’na katıldık. Artık Türk Dünyası sorunları yerine, coğrafyayı esas alan bu tanım yerine Dünya Türklüğü Kurultayı adının bu toplantıya verilmesi konusunda teklifte bulunacağım. İnşallah bundan sonra Dünya Türklüğü Kurultayı toplanacak, bunların en önemli merkezi de Afyonkarahisar olacak.
UNUTTURULMAYA ÇALIŞILIYOR
-Eski Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz: Ortaya çıkan yeni cumhuriyetlerde ‘Türkiye, gelişmiş ve hatırı sayılır bir devlettir. Daha da ileri gidecektir. O yükseldikçe biz de yükseleceğiz’ fikri ortaya çıktı. Afyon’da yapılan kurultayı unutturulmak istenen Dünya Türklüğü’nü gündeme getirdiği için tebrik ediyorum. Bundan dolayı çok önemsedim.
MURAT ARISOY