• Haberler
  • Genel
  • Ersoy’un vatan için hayalleri, idealleri vardı

Ersoy’un vatan için hayalleri, idealleri vardı

Afyon Kocatepe Üniversitesi öğrenci kulüplerinden Mehmet Akif Ersoy Düşünce Kulübü ile Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğrenci Derneği tarafından “Akif’i Anlamak” konulu bir konferans düzenlendi. Ahmet Necdet Sezer Kampusü 1. Eğitim Binası Abdullah Kaptan Konferans Salonunda düzenlenen konferansı Türkiye Yazarlar Birliği onursal başkanı Mehmet Doğan verdi İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Mehmet Akif Ersoy Düşünce Kulübü Başkanı Hilmi [&hellip]

Ersoy'un vatan için hayalleri, idealleri vardı

Afyon Kocatepe Üniversitesi öğrenci kulüplerinden Mehmet Akif Ersoy Düşünce Kulübü ile Afyon Kocatepe Üniversitesi Öğrenci Derneği tarafından “Akif’i Anlamak” konulu bir konferans düzenlendi. Ahmet Necdet Sezer Kampusü 1. Eğitim Binası Abdullah Kaptan Konferans Salonunda düzenlenen konferansı Türkiye Yazarlar Birliği onursal başkanı Mehmet Doğan verdi

İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Mehmet Akif Ersoy Düşünce Kulübü Başkanı Hilmi Ertekin yaptığı açış konuşmasında “Hiç şüphesiz Mehmet Akif milletimiz, devletimiz açısından çok önemli yere sahiptir. Ancak Mehmet Akif memleketimizde yeterince tanınmamaktadır. O’nu sadece İstiklal Marşımızın şairi olarak tanımlamak yanlış olur. Akif, büyük bir dava ve mücadele adamı olmasının ötesinde; vatanı, milleti, dini için kaygıları olan, dertleri, hülyaları ve idealleri olan, tembelliği ve nemelazımcılığı sevmeyen, diyar diyar dolaşıp camilerde kükreyen, vatan sevgisini, hürriyet aşkını aşılayan, İstiklal Marşı’nın parayla yazılamayacağını dünyaya gösteren, eşsiz bir şairimizdir” şeklinde konuştu.
MÜCADELELERİN İÇİNDEN GELDİ
Ertekin’in ardından söz alan yazar Mehmet Doğan ise konferansına “Bugün burada, Mehmet Akif Ersoy ile ilgili toplantı yapılıyor olmasından büyük memnuniyet duydum. Mehmet Akif Ersoy, 1908 yılından, 1922 yılının sonuna kadar bizim yaşadığımız tüm maceraları, devletimizin yaşadığı tüm savaşları, sosyal ve siyasi gelişmeleri içinden gelerek yazmış bir şahsiyettir.” sözleriyle başladı. Konuşmasında Mehmet Akif Ersoy’un hayatı hakkında kısa bilgiler de veren Doğan, “Mehmet Akif, son 10 yılını, 1923-33 yılları arasını, önceki aktif hayatının aksine durağan, sakin ve büyük ızdıraplar, sıkıntılar içinde yaşamıştır. Biz, çok sayıda büyük şahsiyet yetiştirdik. Bunların içinde büyük şairler de var. Ama bunların birçoğunu anmakta çok dikkat göstermiyoruz. Biraz vefasız bir toplumuz. Mesela Ahmet Mithat Efendi bundan 100 sene önce vefat etti. Gerçekten devrinin çok büyük şahsiyetiydi. Belki biz, şimdi onun yazdığı romanı büyük roman olarak görmüyoruz ama yazıldığı devirde etkisi çok büyük olan bir romandı. Ama Ahmet Mithat Efendi’nin ölüm yıldönümünü maalesef pek hatırlayan olmadı. Neyse ki Mehmet Akif ile ilgili hafızalarımızı tazelemeye devam ediyoruz. Ölümünden bu yana kendisini anmakla ilgili çok sayıda toplantı yapıldı” diye konuştu.
YARIŞMA ÖDÜLÜNÜ İHTİYAÇ
SAHİPLERİNE BAĞIŞLADI
Konuşmasında İstiklal Marşı için 1921 yılında açılan güfte yarışmasından da bahseden Doğan, pek çok eserin yarışmaya katıldığını ancak yarışmaya katılmayan Mehmet Akif Ersoy’dan özellikle ve ısrarla şiir istendiğini anlattı. Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Doğan, Mehmet Akif Ersoy’un, yarışmanın ödülünü kabul etmeyip, o dönem için ciddi bir rakam olan parayı ihtiyaç sahiplerine bağışladığının da altını çizdi. (Kocatepe)

Bakmadan Geçme