Ersin Tatar Afyon'a geliyor
AKÜ Danışma Kurulu toplantısında konuşan Rektör Prof. Dr. Mehmet Karakaş, 24 Ekim tarihinde yapılacak olan akademik yıl açılış programının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın katılımıyla gerçekleştirileceğini söyledi
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Danışma Kurulunun 8. toplantısı AKÜ Senato Salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya; Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AKÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, Prof. Dr. Murat Peker, Zafer TEKNOPARK A.Ş. Genel Müdürü Prof. Dr. Tuğrul Kandemir, AKÜ Kalite Koordinatörü Doç. Dr. Ali Avan, Genel Sekreter İhsan Ceran, İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Afyonkarahisar Şube Başkanı Ercan İşlek, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Bekir Yeşilay, Afyonkarahisar Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (AFSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Sayın, İş İnsanları Adnan Demirel ve Sibel Demir katıldı.
“AKÜ’NÜN YÖKAK AKREDİTASYON SÜRECİNE GİRMESİ SEVİNDİRİCİ”
Toplantının açış konuşmasını yapan Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, AKÜ ve Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesinin (AFSÜ) çalışmalarını yakından takip ettiklerini belirtti. AKÜ ve AFSÜ’nün çalışmaları ile gurur duyduklarını ifade eden Vali Yiğitbaşı, “Gönül ister ki Danışma Kurulunu 6 ayda bir yapalım, bir araya gelelim. Ama şimdilik senede 1 yapıyoruz. Bir önceki yıl alınmış kararların takibini yapıyoruz. Yeni gelişmeleri, üniversitemizde ne olup bittiğine ilişkin bizlerin bizzat takip etmesinin yanında Rektör Hocamızdan detaylı bilgi alıyoruz. Üniversitemizde memnuniyet verici gelişmelerden birisi de YÖKAK tarafından kurumsal akreditasyon programına dâhil edilmesi oldu. Bununla da ilgili neler yapılıyor ya da neler yapılmalı. YÖK tarafından üniversitemizden beklentiler nelerdir? Gereklilikler nelerdir? Onları da öğrenmiş olacağız.” dedi.
“DANIŞMA KURULUMUZU FARKLI TEMSİLCİLERLE GENİŞLETECEĞİZ”
Toplantıda AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, Danışma Kurulu hakkında paydaşlara bilgiler verdi. Karakaş, “Danışma Kurulumuz mevzuat gereği oluşturulan üniversite içerisinden yöneticiler ile üniversite dışından paydaşlar tarafından oluşturuluyor. Oluşumundaki temel ilke; iç üye sayısı, dış paydaş sayısından fazla olamıyor. Biz önümüzdeki yıl iş insanlarımızla biraz daha bu sayıyı artırmak istiyoruz. Daha farklı kesimlerden temsilci olmasında fayda olduğunu düşünüyoruz. Bu toplantı sonrasında kurulumuzu biraz daha genişleteceğiz. Yönergeyi değiştirip topluluk ve kulüpleri temsilen birer kişi daha kurula almayı planlıyoruz.” diye konuştu.
“MİSYON VE VİZYONUMUZU DANIŞMA KURULUNDA OLUŞTURDUK”
Danışma Kurulunun tavsiye kararı alan kurullar olduğunu belirten Karakaş, Danışma Kurulunun işlevleri hakkında şunları söyledi: “Danışma Kurulu, Üniversitemizin karar alma mekanizmalarına tavsiye kararları iletebilen bir yapıya sahip. Burada aldığımız kararları ilgisine göre Senatomuza, Üniversite Yönetim Kurulumuza veya Birim Yönetim Kurullarımıza sevk ediyoruz. Orada karara dönüşüyor. Daha önce aldığımız kararlar vardı. Geçen sene üniversitemizin stratejik planını güncelliyorduk. Orada özellikle misyon ve vizyon çalışmıştık. Şu anda stratejik planımıza ekledik ve stratejik planımız onaylandı. Misyonumuz ve vizyonumuzu burada birlikte oluşturduk. Burada oluşturduğumuz misyon ve vizyonumuzu aynen stratejik planımıza yerleştirdik. Stratejik planın alt unsurları var. İlgili birimlerimiz onları çalıştı ve Stratejik Planımız onaylandı. Hem yatırım süreçleri hem de diğer akademik süreçler stratejik plandaki genel çerçeveye göre ilerliyor.”
“YENİ ÖĞRENCİ KAYDIMIZ 9 BİNİ AŞACAK”
AKÜ öğrenci sayıları ile ilgili sayısal veriler paylaşan Karakaş, “2018 yılındaki bölünmeden sonra öğrenci sayımız ilk defa 35 binin üzerine çıktı. Şu an itibariyle 36 bin 500’ü geçtik. Yabancı öğrencilerin kayıtları hala devam ediyor. 36 bin 230 öğrenci var. 500’ün üzerinde de yabancı öğrenci kaydı yaptık. 2 kayıt dönemimiz daha var. Bunu 750’ye çıkarmak istiyoruz. Bu yıl, 3 bin 648 ön lisans, 4 bin 294 lisans, 755 lisansüstüne bunun 704’ü yüksek lisans 51’i doktora olmak üzere toplam 8 bin 697 öğrenci kayıt yaptık. Dolayısıyla yeni kaydımız 9 bini aşacak. Bu bölünmeden sonra bir rekordur. Öğrenci sayımız 37 binlere yaklaştı.” ifadelerini kullandı.
“YÜKSEK PUANLA VE REKABET İÇERİSİNDE ÖĞRENCİ GELEN BÖLÜMLERİ AÇTIK”
Dört yıl içerisinde bölümlerle ilgili bir rehabilitasyon çalışması yaptıklarını kaydeden Karakaş, “Bölümlerin geleceği ve geleceğin bölümleri sloganıyla bazı bölümleri kapattık; yeni bölümler ve programlar açtık. Oralara yeni öğrenciler gelmeye devam ediyor. Biz İngilizce Öğretmenliğini, PDR, Özel Eğitim Öğretmenliği, Bilgisayar Mühendisliği, Yönetim ve Bilişim Sistemleri gibi yüksek puanla ve rekabet içerisinde öğrencinin geldiği bölümleri açtık. Bu bölümlerle birlikte Afyonkarahisar dışından gelen öğrenci sayımız arttı. Çünkü yüksek puanla gelindiği için rekabet var. Demografik bir çeşitlilik de yakalanmış oldu” şeklinde konuştu.
“70 FARKLI ÜLKEDEN ÖĞRENCİ VAR”
Türkiye’ye yabancı öğrenci gelişinde azalma olduğunu dile getiren Karakaş, “Yabancı öğrenci sayımız şu an itibariyle 2 bin 137; bunu 2 bin 500’e çıkarmayı hedefliyorduk ama bu sene Türkiye’ye yabancı öğrenci gelişinde bir azalma var. Kayıt yapacağımız 2 dönem daha var. 29 Aralık’a kadar kayıtlarımız devam ediyor. 70 farklı ülkeden öğrencilerimiz geliyor. Ağırlıklı olarak Orta Asya, Afrika, Orta Doğu ve Balkanlardan öğrencilerimiz var. Bu sene Rusya’dan gelen öğrencilerimiz var. 2019 yılında göreve geldiğimizde yabancı öğrenci sayımız 550 idi. Şu anda 2 bin 500’leri zorluyoruz” diye konuştu.
“AKÜ ÖĞRENCİ KONTENJANINDA
YÜZDE YÜZ DOLULUK ORANINA ULAŞTI”
AKÜ’nün kontenjanları itibariyle yüzde 100 doluluk oranına ulaştığını belirten Karakaş, “Bu sene kontenjanlarımız itibariyle doluluk oranında yüzde 100’ü yakaladık. Fakat YÖK farklı kontenjanlar ihdas etti. 35 yaş üstü kadın kontenjanı, okul birinciliği, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gibi kontenjanlar ihdas ediliyor. Özellikle 35 yaş üstü kadın kontenjanından dolayı yüzde 1’lik eksiğimiz var. Bütün bu kontenjanlarla birlikte yüzde 99 doluluk oranı var. Aslında bizim normalde YÖK’e teklif ettiğimiz kontenjanın üzerinde öğrenci geldi. Yüzde 100 diyebiliriz ama YÖK’ün ihdas ettiği kontenjanda açıklık olduğu için yüzde 99 diyoruz” diye konuştu.
“VETERİNER FAKÜLTEMİZİ AVRUPA VETERİNERLER BİRLİĞİNE AKRETİDE ETMEYE ÇALIŞIYORUZ”
AKÜ’nün akreditasyon süreci ve akredite bölümler hakkında bilgiler paylaşan Rektör Karakaş, şunları söyledi: “Eğitim öğretim sürecinde üniversitelerin en önemli misyonlarından birisi akreditasyon politikasıdır. Akreditasyon politikası bizim öncelikli politikamızdı. Daha doğrusu biz üniversitenin gelişim eğrisini fiziksel gelişmeden niteliksel gelişmeye çevirmiştik. Yeterince fiziksel gelişim sağlandı artık niteliksel gelişmeye ağırlık verilmesi yönünde kanaatimizi 4 yıl önce politikaya dönüştürdük. Bu doğrultuda eğitim öğretimde akreditasyon süreçlerini başlattık. Akredite olmuş hiçbir bölümümüz yoktu. Şu an itibariyle 9 programımız, farklı kurumlarca akredite edildi. Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği, Turizm Rehberliği ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümleriyle akredite oldu. Fen Edebiyat Fakültesi Tarih birinci ve ikinci öğretim, Kimya Bölümü, Mühendislik Fakültesinde İnşaat Mühendisliği, Veteriner Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümlerimizi ilgili kurumlarca akredite etmiş durumdayız. Şu an itibariyle de Mühendislik Fakültesinde, Fen Edebiyat Fakültesinde diğer birimlerimizde akreditasyon süreçleri devam ediyor. Aynı zamanda Veteriner Fakültemizi Avrupa Veterinerler Birliğine akredite etmeye çalışıyoruz. Bu konuda daha önce çalışmalarımız vardı. Hayvan Hastanesi tamamlandığı için o süreci de başlatmış olacağız.”
“YÖKAK SAHA ZİYARETİ YAPACAK”
AKÜ’nün tam akredite olması için YÖKAK’a başvuruda bulunduğunu ve YÖKAK sürecinin nasıl işlediğini anlatan Karakaş, şöyle konuştu: “Bu süreçte en önemli akreditasyon kuruluşlarından birisi YÖKAK. YÖKAK bütün diğer akreditasyon kuruluşlarını akredite eden bir kuruluş; aynı zamanda da kendi de bir akreditasyon kuruluşudur. Üniversitelerle ilgili akreditasyon süreçlerini yönetiyor. Biz, YÖKAK kapsamında 2017 yılında dış değerlendirmeden geçtik. 2020 yılında izleme sürecini tamamladık. Bu sene için tam akreditasyon hedefiyle senatomuzdan karar aldık ve YÖKAK’a başvurduk. Başvurumuz kabul edildi. Sözleşme imzaladık. YÖKAK akreditasyon ekibini oluşturdu. Onlar 14 Kasım’da bizimle çevrimiçi bir toplantı yapacaklar. 26-30 Kasım 2023 tarihleri arasında da saha ziyaretlerine gelecekler. Bu değerlendirmeler sonrasında bize ya tam akreditasyon anlamında bir karar verip bizi tam akredite edecekler veya koşullu akredite edecekler ya da etmeyecekler. Biz hazırlığımızı tam akreditasyona göre yaptık. Saha ziyaretlerinde dış paydaşlarla da görüşüyorlar. Bu toplantının amaçlarından bir tanesi de bu konu hakkında bilgi vermekti. Farklı üniversitelerin öğretim elemanlarından ve ilgililerinden oluşan 9 kişilik bir takım var. 8 artı 1 şeklinde YÖKAK’ın bir de gözlemci üyesi var. Dolayısıyla takım üyeleri, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı, liderlik, yönetişim ve kalite ve uluslararasılaşma gibi alanlarda değerlendirme yapacak. Akreditasyon birimlere disiplin katıyor. Birimlerin kalitesini artırıyor, belli bir çerçevede akademik süreçlerin işleyişini sağlıyor. Dolayısıyla niteliksel gelişmeye katkı sunacak en önemli unsur ya da faaliyet olarak karşımıza çıkıyor.”
“KAMPÜSÜMÜZ CIVIL CIVIL”
Eğitim öğretimle ilgili bütün alt yapılarının hazır olduğunu ifade eden Karakaş, “Öğrencilerimiz yoğun bir şekilde geldiler. Kampüsümüz cıvıl cıvıl. Biz onlara geçen hafta ‘Kulüp ve Topluluklar Öğrencilerimizle Buluşuyor’ etkinliği yaptık. Bir mini konserle onları karşıladık. Karşılamayı daha öncesinde otogarda da yaptık. Pazartesi günü ise öğrencilerimizi etli pilav ikramıyla karşıladık. Öğrencilerimizin motivasyonunun artması, aidiyet duygusunun yükselmesi, Afyonkarahisar ile ilgili olumlu imajın oluşması için bu çalışmaları yapmaya devam ediyoruz. Sınıf, laboratuvar, atölye gibi alanlarda hiçbir eksiğimiz yok. Her türlü altyapı hazırladık. Şu anda herhangi bir şikayet gelmedi. Yöneticiler olarak bütün iletişim kanallarımız öğrencilere açık. En küçük sorunları olduğunda bize doğrudan ulaşabiliyorlar” diye konuştu.
“20 PATENT GÜNDEME ALINDI”
Araştırma geliştirme alanında öncelikli politikalarından birinin patent geliştirme olduğunu belirten Karakaş, “Patent çalışmalarına devam ediyoruz. 16 Ekim 2023 tarihi itibariyle 17 patent başvurusu yapmış bulunmaktayız. Bunlardan 3 faydalı model olmak üzere toplam 20 başvuru patent kuruluşu tarafından gündeme alındı. Bunlar arasından da 5 patent, 1 faydalı model ve 1 uluslararası patent tescil edildi. Diğer patentlerin de tescil süreçleri devam ediyor” ifadelerini kullandı.
“WEB OF SCİENCE DERGİSİNDE
233 YAYIN YAPILDI”
Araştırma geliştirme faaliyetleri ile ilgili bilimsel çalışmaları önemsediklerini söyleyen Karakaş, “Hem lisansüstü tez çalışmalarını hem de yayın çalışmalarına önem veriyoruz. Üniversitemizde 2023 yılında 301 yüksek lisans, 50 doktora olmak üzere 351 tez yazıldı, savunuldu, kabul edildi. 2023 yılında Web Of Science tarafından taranan dergilerde 233 yayın yapılmış. Bu da aslında tıp fakültesi olmayan bir üniversite için oldukça yüksek bir rakam. Bu da bizim sıralamamızı olumlu yönde etkiliyor” dedi.
“ERASMUS KONSORSİYUMLARINDA TÜRKİYE’DE BİRİNCİYİZ”
Uluslararası ilişkiler konusunda da çıtayı yükseltmeye devam ettiklerini kaydeden Karakaş, “Avrupa Birliği Erasmus programlarında 5’inde koordinatör, 5’inde konsorsiyum ortağı olmak üzere hibe ve konsorsiyum bakımından 10 konsorsiyum sayısı ile Türkiye’nin en başarılı üniversitesiyiz. Türkiye’de 1. sıradayız. Bu yıl yurt dışına gönderdiğimiz öğrenci ve personel hareketliliği kapsamında 138 öğrencimizi ve 110 da personelimizi yurt dışına gönderdik” diye konuştu.
“11 AKADEMİSYON ‘DÜNYANIN EN
ETKİLİ BİLİM İNSANLARI’ LİSTESİNDE”
Ulusal ve uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından yapılan değerlendirmelerde de çıtayı yükselttiklerini söyleyen Karakaş, şöyle konuştu: “Ulusal çapta en dengeli ve isabetli derecelendirme yapan kuruluşlardan bir tanesi URAP. 2022-2023 Türkiye sıralamasında tıp fakültesi olmayan üniversiteler kategorisinde 97 üniversite içerisinde 19. sıradayız. Bu önemli bir sıra. Yine URAP’ın 2019 yılındaki sıralamamız 166 üniversitenin olduğu sıralamada 78. sıradaydık. Biz bunu 63. sıraya kadar indirdik. Şu anda 68. sıradayız ama sayı 200 üniversiteyi buldu. Tematik üniversiteler var. Çok hızlı yayın yapabilen programların olduğu üniversiteler var. Onlar hızlı bir şekilde birçok üniversiteyi geçmiş durumda. Ama bizim sıralamamızın sayıya baktığımızda sürekli artan bir ivmesi var. 78. sıradan, 68. sıraya geldik. Bunu biz aslında 63. sıraya kadar çıkarmıştık. Bu sene ilk defa Avrupa derecelendirme kuruluşu QS World University Rankings’te sıralamaya girdik. Doğu Asya sıralamasında 43. sırada yer aldık. Batı Asya ülkeleri arasında da 58. sırada yerimizi aldık. Yine ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesinde’ yüzde 2 dilimine giren 11 öğretim elemanımız var. Geçen yıl bu sayı 8 idi. Bu bizim niteliksel gelişme politikamızın ürünleri ki bu politikaya paralel olarak atama yükseltme kriterlerimizi de 5 yıl içerisinde 2 defa yükselttik. Bu senede en son yaptığımız Senato Toplantısında yönergemizi güncelledik. Tekrardan bazı alanlarda yükselmeler gerçekleştirdik. YÖK tarafından onaylandıktan sonra 1 Eylül 2024 itibariyle yürürlüğe girecek. Bütün bunlar üniversitenin standardını yükseltmek ulusal ve uluslararası prestijini arttırmak için yapılan faaliyetler. Yaptığımız işlerin de nitelikli olması için bu çalışmaları yürütüyoruz.”
“AKÜ’DE FİZİKİ YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR”
AKÜ’de hizmete giren, yapım aşamasında olan fiziki çalışmalar hakkında konuşan Rektör Karakaş, şunları ifade etti: “Üniversitemizde fiziki yatırımlar da devam ediyor. Bu anlamda tamamlanan birimlerimiz var. Hayvan Hastanesi tamamlandı. Şu anda taşıdık. Resmi açılışı gerçekleştireceğiz. Türkiye’nin en kapsamlı ve donanımlı hayvan hastanesi oldu. Beşeri hastaneye de dönüştürülebilecek bir konsepte yapıldı. Şu an taşınıldı ve hizmet orada yürütülüyor. Bunun yanında çiftliği revize kapsamında Küçükbaş Araştırma Ağılının yeni depolarının inşasını tamamladık. Küçükbaş Ağılının sundurma alanını da yaptık. Aynı zamanda üniversitemizde iş birliği kapsamında RC Araç Pistimiz tamamlandı. Hem ulusal hem de uluslararası organizasyonlar gerçekleştirildi, gerçekleştirilmeye de devam edecek. Sayın Bakanımızın katılımıyla birlikte AKÜ İlahiyat Fakültesi Halaç Ailesi Eğitim Binasının temelini attık. Hayırsever İş İnsanımız Özcan Halaç Bey tarafından yapılacak ve önümüzdeki eğitim öğretim yılının başına da yetiştirilecek. Çiftliğin revizyonu kapsamında manda ıslahı projeleri kapsamında yine Afyonkarahisar’ımızın marka değeri olan Afyon Kaymağını güçlendirme anlamında Anadolu Mandasına uygun modern manda barınağı projesinin temelini attık. Zafer TEKNOPARK OSB’nin temelini attık. Firmamız hızlı bir şekilde inşasına devam ediyor. Güzel bir TEKNOPARK binamız OSB’de hayata geçecek. AFSÜ de Teknopark ortaklarımızdan. Sağlık alanında projelerimiz artacak”
“AKADEMİK AÇILIŞA KKTC
CUMHURBAŞKANI ERSİN TATAR GELECEK”
AKÜ’de yapılması planlanan faaliyetler hakkında bilgiler veren Karakaş, “24 Ekim tarihinde Akademik açılışımız olacak. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar’ın katılımıyla hem bir açılış dersi verecek hem de fahri doktora unvanı vereceğiz. Kasım ayında 2022 yılının ödül töreni olacak. 31 Ekim’de Kariyer Zirvesi gerçekleştireceğiz. Bu arada Büyük Taarruz Kısa Film Festivali, Kasım ayında Milli Sinema Günleri gerçekleştirilecek. Üniversitemizde sosyal kültürel faaliyetler devam edecek. Biz de onları destekleyeceğiz. Bahar döneminde AKÜFEST kapsamında 4-5 günlük sosyal, kültürel, teknolojik bir faaliyetimiz olacak. TEKNOFEST çalışmalarına devam ediyoruz. Şimdiden başlattık. Koordinatörlük kurmuştuk. Bu anlamda da dış paydaşlarımızın desteğini bekliyoruz. Geçen sene TEKNOFEST’te bir birinciliğimiz olmuştu. Bu üniversiteye ve şehre ayrı bir motivasyon getiriyor. Üniversitenin ve şehrin ismini çeşitli mecralarda duyuran bir gelişme oluyor” diye konuştu.
“YENİ BÖLÜM VE PROGRAMLAR AÇILACAK”
AKÜ’de açılması planlanan bölümler ve programlar ile ilgili konuşan Karakaş, “Yeni ön lisans, lisans ve lisansüstü program açma tekliflerimiz olacak. Şu anda alt yapısını tamamladığımız 2 bölümümüz var. Yazılım Mühendisliğimizin bütün alt yapısı tamamlandı. Öğretim üyesi kadrosu tamamlandı. Önümüzdeki yıl öğrenci alımı için teklifte bulunacağız. Mütercim-Tercümanlık İngilizcenin alt yapısı tamamlandı. Onun için öğrenci teklifinde bulunacağız. Aynı şekilde et ürünleri ve teknolojisi programını açmak için teklifte bulunacağız. Dazkırı’da tekstil makineleri ile ilgili bir teklifimiz olacak” dedi. Toplantı, gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından temennilerle sona erdi.