• Haberler
  • Gündem
  • Eroğlu: Yaban hayatını koruyoruz – Kocatepe Gazetesi

Eroğlu: Yaban hayatını koruyoruz – Kocatepe Gazetesi

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 'Bakanlık olarak nesli tehlike altında olan türlerin korunması ve üretimi yaban hayatının yaşam alanlarıyla birlikte korunması ve geliştirilmesi, yaban hayvanı ticaretinin düzenlenmesi, yaralı yaban hayvanlarının rehabilitasyonu gibi pek çok konuda çalışmalar yapıyoruz. Türlerin yaşam alanları ile birlikte korunması maksadıyla ülkemizde 81 adet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası [&hellip]

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Bakanlık olarak nesli tehlike altında olan türlerin korunması ve üretimi; yaban hayatının yaşam alanlarıyla birlikte korunması ve geliştirilmesi, yaban hayvanı ticaretinin düzenlenmesi, yaralı yaban hayvanlarının rehabilitasyonu gibi pek çok konuda çalışmalar yapıyoruz. Türlerin yaşam alanları ile birlikte korunması maksadıyla ülkemizde 81 adet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ilan edilmiş olup, her yıl bu alanlarda envanter çalışmaları yapıyoruz. Bu sahalarda yerel halka kaynak aktararak koruma faaliyetlerimize halkı da ortak ediyoruz. 2016 yılı içerisinde; 18 adet yaban hayatı geliştirme sahasında, 77 saha bekçisi ile koruma çalışması yaparak, 1 milyon 800 bin TL kaynak aktardık. Ülkemizdeki sulak alanlarda da her yıl Kış Ortası Su Kuşu Sayımları gerçekleştirerek su kuşlarının popülasyonlarının izlenmesini de gerçekleştirmekteyiz. 2016 yılında ülke genelindeki 128 sulak alanda 104 türden 1 milyon 609 bin 538 su kuşu sayılmıştır” dedi.
ACİL EYLEM PLANLARI YAPILDI
Eroğlu, şöyle devam etti:
“Tabiatta nesli tehlike altında olan türlerin yok olmasının önüne geçilmesi için, 13 yaban hayvanı üretme istasyonu tesis ettik. Bu istasyonlarda geyik, alageyik, ceylan, Anadolu Yaban Koyunu, Hatay Dağ Ceylanı türleri ile kelaynak kuşlarının üretimini gerçekleştiriyoruz.  2003-2016 yılları arasında 1338 memeli yaban hayvanını ülkemizin değişik yörelerinde tabiata tekrar kazandırdık. Bu hayvanları tabiata bırakmakla kalmadık aynı zamanda GPS vericili tasmalar ve fotokapanlar ile izleyerek tabiata adaptasyonlarını takip ediyoruz. Nesli tehlike altında olan türlerin sistematik bir şekilde ele alınarak faaliyetlerin bir program dahilinde yürütülmesi maksadıyla, 2012 yılında Türkiye’nin Tür Koruma Stratejisinin oluşturulması çalışmasını başlattık. Bu çalışmada, Anadolu yaban koyunu, ceylan, kelaynak gibi nesilleri tehlike altında olan ve önümüzdeki 20 yıl içerisinde eğer müdahale edilmezse yok olması muhtemel türleri değerlendirerek yaklaşık 200 türün çok acil önlem alınması gereken tür olduğunu belirledik. Bu türler için bir eylem planı programı başlattık. 2016 yılı sonuna gelindiğinde Tür Eylem Planı hazırlanan tür sayımız 45’i buldu. Gayemiz 2019 yılına kadar bu sayıyı 100’e tamamlamak.”

Bakmadan Geçme